Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra, majeranek oregano 400 g pieczarek 200 g śmietany 30% lub 36% Przygotowanie Olej, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie marynatę. Pieczemy pod przykryciem(...)jeśli mamy już ugotowaną białą kiełbasę, ten krok pomijamy). Cebulę siekamy w piórka, pieczarki kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy przez chwilę. Z naczynia żaroodpornego w którym piekła się kiełbasa odlewamy tłuszcz, a na kiełbasie rozsmarowujemy sos pieczarkowy. Zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut bez przykrycia
e-PrzepisyKulinarneCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy(...)podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem
Słodka StronaLubię takie właśnie "zwykłe" gotowanie i niewyszukane smaki. Sos pieczarkowy wzbogaciłam o marchewkę i natkę pietruszki, dzięki czemu jest zdrowiej i smaczniej. Świetny obiad do zrobienia w tygodniu, po pracy, do odgrzania na kolejny dzień. Tani i szybki. :-) 500g filetów z kurczaka 2 cebule 500g pieczarek 3-4 marchewki pęczek natki pietruszki 200ml śmietanki 18% olej(...)plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na patelni podsmażamy kolejno: cebulę i filety. Kiedy się podpieką dodajemy marchew i pieczarki, smażymy do odparowania płynów. 3. Dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem
Szefowa kuchniMiodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych
Weekendy w domu i ogrodzieoliwki oraz sól. Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię. Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki
Weganka gotujesoli himalajskiej lub morskiej- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)Dodatkowo:- świeże lub suszone oregano- tarta mozarella do posypania- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty(...)folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd.Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego
Smaczne Zdrowebędę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra(...)oliwie. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym
zadanie-gotowanieszklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto(...)dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko
Bon appetit mon amieWędzona makrela (ok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy(...)dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu sojowego, cukrem oraz solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem
Kolizje Smakówżółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony(...)czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe. W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy
Salonik smakówcebula2 łyżki oliwy z oliwekPrzyprawy:1 kostka warzywna1 łyżeczka mielonej papryki ostrej1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka oreganoSól, pieprzZagęszczacz:10 łyżek zimnej wody1 łyżka mąki pszennejPrzepis:Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy(...)niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy
Emcia Pichcikoperkiem. Spróbujcie, polecam. Taki obiad nie tylko dobrze smakuje, ale też i syci. Obiad fit. Razowy makaron w lekkim pieczarkowym sosie Obiad fit. Razowy makaron w lekkim pieczarkowym sosie 2016-05-09 08:50:26 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)Kapelusze przecinamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie (lub oleju). Do podsmażonym składników dodajemy wodę, w której wcześniej rozpuściliśmy 1/4 kostki rosołowej. Uwaga! Jeśli wolicie gęstsze sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty
Słodkie okruszkibulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki sosu rybnego sól do smaku makaron chow mein Wykonanie:Szalotki kroimy w cienkie piórka, kurczaka kroimy w paski, papryczkę chili drobno
Kulinarne przygody GatityWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem
My Culinary Artfilety z piersi kurczaka 50 g suszonych pomidorów gałązka rozmarynu ok 10 pieczarek 1 łyżka margaryny 1 łyżka oleju czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros" pieprz do smaku 2 duże pomidory 1 op. sera sałatkowego (270g) 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw 4 łyżeczki oleju rzepakowego Sos: 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki ketchupu pikantnego 2 duże(...)osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę margaryny i opiekamy pokrojone na pół i lekko osolone pieczarki na złoty kolor. Dodajemy do kurczaka wyciągając jednocześnie gałązkę rozmarynu. 2. Pomidory kroimy w kostkę, podobnie ser. Mieszamy wraz z mieszanką włoskich przypraw oraz szczyptą pieprzu. 3. Składniki na sos miksujemy. Doprawiamy. Tortille smażymy na odrobinie oleju rzepakowego z dwóch stron na lekko złoty
Kuchnia w czekoladzie