 Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 388
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 388mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie
codojedzenia Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 342
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 342skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek sosu sojowego grzybowego 1 suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony
Karo in the Kitchen makaron z gulaszem mięsno grzybowym –  LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 198
makaron z gulaszem mięsno grzybowym –  LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 198składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych
Domowy Smak Jedzenia Cukinia faszerowana 250
Cukinia faszerowana 250albo polać gęstą passatą pomidorową ). Kawałki cukinii napełnione farszem ustawić w głębokiej blaszce. Wstawić do nagrzanego w 200 stopnich piekarnika i piec ok.45 minut. Cukinię faszerowaną podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, czosnkowym (ja uwielbiam) lub samą, prosto z piekarnika. * Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń . * Do pieczenia cukinii używałam głębokiej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów 151
Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów 151Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy
My World by Dagmara Rek Kotlety ryżowe z curry 199
Kotlety ryżowe z curry 199dość, że nadaje kotletom ciekawego smaku, to jeszcze pięknie barwi je na złoto. Kotlety ryżowe serwować możecie jako danie obiadowe. Podajcie je z surówką i ewentualnie jakimś sosem - pomidorowym, grzybowym lub innym. Kotlety ryżowe to także fajna alternatywa dla burgerów. I tak - bułka z ryżem może dobrze smakować :D Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu ( u mnie pełnoziarnisty ) 1/2 cebuli
kolorowotorcikowo RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 230
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 230fikuśne pierożki "urzekły" moje kubki smakowe pierwszy raz we Włoszech i do dzisiaj mam do nich wielki sentyment. Nadzienie moich sycylijskich pierożków było bardziej finezyjne: farsz grzybowy z sosem krewetkowym. Wierzcie mi, niebo w gębie! (przepis kiedyś pojawi się na blogu). Ja natomiast dzisiaj proponują wersję lżejszą, równie pyszną. Może dla niektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma
Calzonella.com ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 228
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 228pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone
Kuchnia Paulettes Penne z pieczarkami i ciecierzycą 277
Penne z pieczarkami i ciecierzycą 277plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby. Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową. 4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Warkocz z polędwicy wieprzowej 263
Warkocz z polędwicy wieprzowej 263naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym. Wpis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie Durszlak.pl, gdzie można wygrać wspaniałe nagrody m.in. marki #Ambition
Kuchnia w czekoladzie Warzywne placuszki z mąki gryczanej 137
Warzywne placuszki z mąki gryczanej 137szybko zrobić obiad? Znudziły się Wam naleśniki? Nic prostszego – przygotujcie te przepyszne warzywne placuszki. Ciepłe, aromatyczne podane z surówką (a jeżeli chcecie, można do nich zrobić jeszcze sos no grzybowy) skradną Wasze serce i rozpieszczą podniebienia! Do przygotowania ok 10 placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę purre warzywnego (ja użyłam marchewkę i groszek, ale można
Szybko Tanio Smacznie Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 222
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 222układamy kotleciki i smażymy z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety śmiało można podać z dowolnym sosem, pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym. Smacznego :) Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/.
Sama słodycz i szczypta chili Najlepsze Placki z Cukinii 225
Najlepsze Placki z Cukinii 225dość dobrze doprawione dla uzyskania najlepszego smaku). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi sosami (np. grzybowym) lub "solo". Moje posty
Słodka Strona Gołąbki pieczone 266
Gołąbki pieczone 266dopiekamy gołąbki. Gotowe podajemy jak kto lubi i z czym lubi, a wybór jest niemały. Gołąbki pieczone podałam ze zrumienionym boczkiem i cebulką, ale można tradycyjnie – z sosem pomidorowym, grzybowym… i nie tylko. Jest to potrawa dosyć pracochłonna i czasochłonna, ale efekt jest wart poświęconego i czasu, i pracy. Z powyższych proporcji zrobiłam 44 gołąbki. Dobór składników, proporcje i przyprawy
mojewypiekiinietylko Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 254
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 254pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny (170 stopni). Jeżeli nie używamy pomidorów, gołąbki należy podać z osobno przyrządzonym sosem: pomidorowym, grzybowym lub koperkowym. Przybrać koperkiem
zadanie-gotowanie