sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:71/154)

Zamiast sniezek klopsiki 177

Spogladam przez okno.Zawsze gdy gotuje lubie obserwowac jak na dworze toczy sie zycie.Mini gorka przed blokiem roi sie od dzieci z saneczkami.Chcialabym byc dzieckiem. Moc wytarzac

Przysmaki Karolki
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym 191

Muszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem(  pomijając np.  halibuta

Buniabaje w kuchni
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 190

mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami, duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi smaku i jednocześnie dekorują potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 238

glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek  Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy(...)Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam

Kuchnia po mojemu
Azjatyckie klimaty - Chow mein 147

łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę chili (bez pestek). W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.  Wkładamy(...)makaron już bez gotowania i przykrywamy garnek. Po 4 minutach makaron jest gotowy i przekładamy go do patelni z warzywami. Mieszamy warzywa z makaronem wcześniej skrapiając wszystko sosem sojowo-grzybowym. Podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami. Proste ? Oczywiście ! Danie możemy rozbudowywać o inne elementy. My często dodajemy np. poszatkowaną kapustę pekińską. Pomysłów jest wiele i tylko od Waszej inwencji zależy

vegetanie
Sos pieczarkowy 184

pieczarkowy Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem.  Po prostu wyśmienity!!! Przepis: Składniki: (500 ml) 200 g pieczarek 200 ml bulionu grzybowego 300 ml rzadkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki  1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Wykonanie:   1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy(...)kostkę. Smażymy na maśle na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem.  2. Kostkę bulionu grzybowego rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. (uwaga będzie bardzo słony)  3. W garnuszku przygotowujemy zasmażkę ( 1 łyżkę mąki mieszamy z 1 łyżką masła i zasmażamy)  4. Do zasmażki wlewamy bulion cały czas mieszając tak aby nie porobiły się grudki

Mój pomysł na
Ramen - zupa o wielu obliczach. 189

młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli 4 jajka ugotowane na twardo olej kukurydziany Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. My wrzucamy zawsze klasyczny zestaw warzyw: por, pietruszka, seler(...)chilli, sos rybny. Gotujemy ok. 15 min. Wszystko zależy od tego jakie preferujecie algi. Wywar zupy w sumie jest już gotowy. Teraz możecie go doprawić według uznania, dodać np. sos chilli lub trochę soku z limonki. My pod koniec dodaliśmy nieco startego świeżego imbiru. Daje to fajny ostrawy posmak. Teraz czas na pozostałe składniki. Uruchamiamy wok-a i przesmażamy wszystkie

vegetanie
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 194

stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówi się buchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce(...)parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Super pierogi z sojowym farszem. 217

czas zacząć :)   Pierożki z nadzieniem sojowym Składniki farsz: 250 g soi 2 ugotowane jaja 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 5 brykietów szpinaku sos sojowy, sos sojowy grzybowy, tymianek, pieprz, sos chili Soję namoczyć na noc, następnie ugotować w świeżej wodzie, odcedzić, zemleć w blenderze. Szpinak przesmażamy na patelni do odparowania całej wody. Pieczarki kroimy w drobną

vegetanie
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 182

pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak mądrzejsza o te doświadczenia smakowe wprowadziłam kilka ulepszeń i na nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie

Kuchnia po mojemu
Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie 385

grzyby i schab? Z pewnością, to danie będzie dla Ciebie idealne. Pyszne nadziewane roladki w borowikowym sosie. Całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu i… mocno grzybowa Tak przygotowane nadziewane roladki w borowikowym sosie sprawdzą się zarówno na tradycyjny obiad, jak i przyjęcia lub rodzinne spotkania. Ach, po prostu musicie spróbować. Obiad mistrzów! Do przygotowania roladek potrzeba naprawdę niewielu składników

Słodkie okruszki
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 208

Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych  300g kurek1 cebula 200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażenia PRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki drobiowe 183

kurczaka 2 szt. zupa francuska cebulowa Knorr 250 ml. śmietany 30%   1 szt. serek (bloczek ) topiony z ziołami Hochland olej do smażenia pieprz mielony, natka pietruszki Sos sojowo-grzybowy TaoTao średnio na 4 gotowe kawałki mięsa 1 serek Wykonanie: Filet przekrawamy w poprzek na długość, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy(...)lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko dla uzyskania koloru). Podsmażone roladki zalewamy śmietanką, na patelni gdzie się smażyły lub przełożyć roladki do wyższego garnka. Wtedy śmietankę wlać na patelnię i przelać do roladek

W garach u Gosi
Roladki schabowe z farszem grzybowym 165

Roladki schabowe z farszem grzybowym Bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Warto skorzystać z wysypu świeżych grzybów, który akurat mamy w lasach i przygotować z nich ciekawe potrawy. Poza sezonem możemy jako farszu do roladek użyć grzybów mrożonych (wcześniej je rozmrażając) lub pieczarek.     Składniki: ok 1 kg schabu 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego) 350g świeżych grzybów leśnych(...)olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu     *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek *** *** Świeże

Blog z Apetytem
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 182

miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób(...)więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać

Pyry na Gaz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję