Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać
Kuchnia Beatynatomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który
ClauditteMissCookingkapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym
A Ty Smakuj Mniekolejne 15-20 minut. Tarta jest gotowa kiedy masa się zetnie i zacznie leciutko rumienić. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na piknik. Można podawać z sosem grzybowym lub podsmażonymi lekko na maśle kurkami
KUCHARNIAnadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu . Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.inspiracja był przepis Gessler.... Cavolo farcito con patate
w mojej kuchnirobimy w nich dziurkę. Wrzucamy do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut.Podajemy z naszymi ulubionymi sosami. Ja podałam z gulaszem z łopatki i sosem grzybowym (przepis tutaj ). Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comnieśmiałość i recytowały: Kto Ty jesteś ? Polak mały... Radość na ich twarzach po otrzymaniu w nagrodę smakołyków - BEZCENNE :) A było w czym wybierać. Nasze menu: - Babka ziemniaczana z sosem grzybowym - Szarlotka polska - Pischinger - Gorąca czekolada - Tort czekoladowy - Łazanki - Bigos na gęsinie Było smacznie i wesoło, humory dopisywały, apetyty też :) Dziękuję Urzędowi Miasta Opola za możliwość czynnego uczestnictwa
Kuchnia w opałachMożecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół (świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami. Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję
Szybko Szybkowaruzyskania jednolitej masy ;)Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku
Lawendowe NieboDzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania!Składniki dla 3 osób:polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g1 ząbek czosnkupieprz3 gałązki tymianku1 łyżka masła klarowanegoświeża pietruszkaSos:15 g suszonych borowików1 szklanka wrzątku6 małych pieczarek4 szalotki150 ml sake200 ml śmietanki 30%1 gałązka tymiankusól, pieprzKasza:1 szklanka kaszy pęczak1
My Culinary Artwyrównać powierzchnię.Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C około 1,5 godziny.Podawać na gorąco, pokrojony na kawałki. Jako dodatek może być kwaśna śmietana, surówka, różnego rodzaju sosy – grzybowy, pieczarkowy… Jeszcze lepszy jest na drugi dzień, pokrojony na kawałki i odsmażony… oczywiście, o ile zostanie. Możecie mi wierzyć, mój Tato wie co dobre.Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kartoflak
mojewypiekiinietylkoCabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto
Kulinarny karnet ChristopheraWyłożyć czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.Piec w temp.200 stop. 20 minut.Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym
Kulinarny karnet Christopheraprzystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki:100 g kaszy gryczanej2 jajka1 łyżka bułki tartej250 g twarogu3 ząbki czosnku1 płaska łyżka kwaśnej śmietanyokoło 2 kabanosówszczypta cukruolej do smażeniasólpieprzPrzygotowanie:Kaszę gotujemy
Oryginalny smak