młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli 4 jajka ugotowane na twardo olej kukurydziany Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. My wrzucamy zawsze klasyczny zestaw warzyw: por, pietruszka, seler(...)chilli, sos rybny. Gotujemy ok. 15 min. Wszystko zależy od tego jakie preferujecie algi. Wywar zupy w sumie jest już gotowy. Teraz możecie go doprawić według uznania, dodać np. sos chilli lub trochę soku z limonki. My pod koniec dodaliśmy nieco startego świeżego imbiru. Daje to fajny ostrawy posmak. Teraz czas na pozostałe składniki. Uruchamiamy wok-a i przesmażamy wszystkie
vegetaniestąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówi się buchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce(...)parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze
Bon Appetit Małgorzatyczas zacząć :) Pierożki z nadzieniem sojowym Składniki farsz: 250 g soi 2 ugotowane jaja 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 5 brykietów szpinaku sos sojowy, sos sojowy grzybowy, tymianek, pieprz, sos chili Soję namoczyć na noc, następnie ugotować w świeżej wodzie, odcedzić, zemleć w blenderze. Szpinak przesmażamy na patelni do odparowania całej wody. Pieczarki kroimy w drobną
vegetaniepęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak mądrzejsza o te doświadczenia smakowe wprowadziłam kilka ulepszeń i na nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie
Kuchnia po mojemugrzyby i schab? Z pewnością, to danie będzie dla Ciebie idealne. Pyszne nadziewane roladki w borowikowym sosie. Całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu i… mocno grzybowa Tak przygotowane nadziewane roladki w borowikowym sosie sprawdzą się zarówno na tradycyjny obiad, jak i przyjęcia lub rodzinne spotkania. Ach, po prostu musicie spróbować. Obiad mistrzów! Do przygotowania roladek potrzeba naprawdę niewielu składników
Słodkie okruszkiSezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek1 cebula 200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażenia PRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka 2 szt. zupa francuska cebulowa Knorr 250 ml. śmietany 30% 1 szt. serek (bloczek ) topiony z ziołami Hochland olej do smażenia pieprz mielony, natka pietruszki Sos sojowo-grzybowy TaoTao średnio na 4 gotowe kawałki mięsa 1 serek Wykonanie: Filet przekrawamy w poprzek na długość, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy(...)lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko dla uzyskania koloru). Podsmażone roladki zalewamy śmietanką, na patelni gdzie się smażyły lub przełożyć roladki do wyższego garnka. Wtedy śmietankę wlać na patelnię i przelać do roladek
W garach u GosiRoladki schabowe z farszem grzybowym Bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Warto skorzystać z wysypu świeżych grzybów, który akurat mamy w lasach i przygotować z nich ciekawe potrawy. Poza sezonem możemy jako farszu do roladek użyć grzybów mrożonych (wcześniej je rozmrażając) lub pieczarek. Składniki: ok 1 kg schabu 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego) 350g świeżych grzybów leśnych(...)olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek *** *** Świeże
Blog z Apetytemmiękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób(...)więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać
Pyry na GazDziś kasza z mięsem dwa w jednym ;-) Do takiego dania świetnie pasuje sos pieczarkowy lub grzybowy. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego mielonego (u mnie łopatka) 1 cebula 100 g kaszy gryczanej palonej 2-3 ząbki czosnku 2-3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w wodzie) 2 jajka sól, pieprz niepełna szklanki wody z moczenia się grzybów lub czystej wody majeranek(...)Masę przełożyć do dowolnej formy lub keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 60-70 minut. 4. Podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, ewentualnie z sosem pieczarkowym lub grzybowym (bardzo polecam). Smacznego!!! Źródło: magazyn Kobieta i życie
Kuchnia domowa AniPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)zdjęciu z patelni, placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na ciepło, najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczu. Placki możemy także serwować z sosem np czosnkowym, grzybowym albo mięsnym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki
Blog z ApetytemPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)zdjęciu z patelni, placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na ciepło, najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczu. Placki możemy także serwować z sosem np czosnkowym, grzybowym albo mięsnym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki
Blog z Apetytemfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj. A takie grzybobranie było 3 lata temu... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Qlinarnie i QlinarnieGrzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!