Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz. Sos: 200 g koncentratu pomidorowego; 1 litr zimnej wody; 1 łyżka vegety; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć
Gospodyni Miejskaaromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól
kulinarne odsłony patiwszystkie przepisy :) Który próbowaliście ? W STYCZNIU TOP 5 PRZEPISÓW STYCZEŃ 1. Placki z Kurczaka | Fit Przepis #43 2. Pomysł na Lunch Boxa #1- Ryż z kurczakiem z sosem chrzanowym 3. Dietetyczne Bounty - Zdrowe Słodycze 4. Pomysł na Lunch Boxa #2 - Ryż po Bolońsku 5. Omlet Proteinowy | Pomysł na Śniadanie #1 Teraz trochę
Sylwetka Od Kuchnipuszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na około 10 sztuk) 1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie(...)wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik
Symfonia smakowaskładniki: 2 torebki ryżu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 marchewki olej do smażenia sól 2 brokuły pieprz suszony rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1/3 szklanki wody 1 cebula 100g sera żółtego Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem(...)podsmażamy na patelni. Cebulą szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, a następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę. Dodajemy wodę, sos sojowy i całość dusimy ok. 7-8 minut. Następnie mieszamy razem z ugotowanym ryżem. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, tak aby był al dente. W naczyniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sojowy – 1 łyżka * olej – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz czarny – 1 szczypta * cukier – łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy na polędwiczki , skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego(...)oleju. Dodajemy pokrojone w grube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości oblewając powstającym sosem karmelowo – brzoskwiniowym. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy z gorącym ryżem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżą sałatą. Smacznego
Ostra na SłodkoOdpowiedź jest prosta, zgodnie z prawami rynku dania w restauracjach kosztują tyle ile klient jest skłonny za nie zapłacić :) Rajma to dość popularne danie składające się z ryżu i czerwonej fasoli w sosie z dodatkiem orientalnych przypraw. W zasadzie kupując ryż i fasolę w puszce mamy prawie wszystko. Brakuje nam tylko przypraw. Najtańsza i najbardziej popularna będzie curry. Składniki: - biały
Kryzysowa Książka Kucharskadusimy ok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z ryżem, dodajemy naszego kurczaka w sosie curry i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
kulinarnyJatalarki 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić(...)przełożyć na talerz. Do woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać brokuła, paprykę i pieczarki, lekko poddusić, dodać sosu sojowego, popieprzyć, posolić.Dodać filet z indyka. Podsmażyć na ostrym ogniu. Doprawić do smaku. Do całości dodać ugotowany ryż. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówRyż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze ok. 3-4 minuty(...)pewno już się ugotowały, więc odcedzamy wodę i przelewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy pieczarki z selerem. Na koniec przesypujemy do patelni ryż i wszytko razem mieszamy dodając przyprawy i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość skrapiamy sosem sojowym. Możemy jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem. Danie jest gotowe :) Życzymy smacznego. Pozdrawiamy
vegetanieudźca z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 50 dag ryżu (2 szklanki) świeża bazylia Sos: 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz np. tutaj ) 3 łyżki oregano 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki(...)przelewamy przecier, dodajemy masło, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Całość podgrzewamy mieszając do momentu aż masło się stopi. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Na nim układamy mięso a następnie całość zalewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy półtorej godziny w 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią
Qchnia po prostufamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży brokuł, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, papryka czerwona, ogórek świeży, 2 pomidory, 200g ryżu, 0,30 kg sera żółtego, sos ziołowy: oliwa z oliwek, oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś(...)kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: woreczek ryżu puszka tuńczyka w sosie własnym puszka groszku zielonego 1 cebulka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyk, groszek osączyć z zalewy. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do miski, przyprawić dodać majonez i wymieszać, smacznego
magiczna kuchnia Kasiłyżeczka sosu chilli 2 szklanki płatków kukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka sól pieprz kolorowy sos sojowy ciemny (łyżka) 200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich 200 g ryżu 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy(...)następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego. Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki