Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliryż mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka sok z połówki cytryny 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko
Monia miesza i gotujeobiad proponuję te aromatyczne i pachnące ziołami filety z kurczaka. Z dodatkiem ryżu lub kaszy i ulubionej surówki będą stanowiły pyszny i wartościowy posiłek dla całej rodziny. 3 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki przyprawa do kurczaka w młynku sól morska w młynku 1 łyżka ziół prowansalskich pieprz świeżo mielony 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 szkl śmietanki(...)15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką. Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku
Smakołyki Asiświeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal 100 g cebuli 80 g marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 70 g ryżu 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić(...)kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody. Jeśli użyjecie zwykłego tuńczyka dla zaostrzenia smaku
Ala piecze i gotujemałym ogniu około 7 minut. Ryż będzie niezwykle delikatny i puszysty, jajko mieszamy z posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do ryżu, energicznie mieszamy, dosypujemy pokrojony szczypiorek oraz dymkę, podgrzewamy, na koniec dodajemy kilka kropli sosu chili kawałki kurczaka owijamy boczkiem, smażymy razem z kawałkami limonki na suchej patelni, z obu stron na złoty kolor(...)międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny, ciągle mieszkając dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem Podajemy gorące:) SMACZNEGO! P.S Po smażeniu roladek, powstaje cudowny sos, który można wykorzystać do ryżu
Luźna Kuchniamleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym(...)minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu; jeśli Wam to przeszkadza
Tajskie smakiObiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 3 łyżki ciemnego cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego Składnik i: około 1 kg łososia 1 i 1/3 szklanki ryżu 3 marchewki 1 mała puszka groszku 1 czerwona cebula szczypior 2 jajka 1 łyżka masła oliwa(...)łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około 3 min. Gotowe. Omlet kroimy na paski, szczypiorek szatkujemy. Nakładamy na talerz ryż, na ryż dodajemy omlet i łososia , posypujemy
Smaki Edytyfolię aluminiową i pieczemy 20-25 minut w 180*C. Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło. Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając(...)zagotowujemy - ok. 1 minuta. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka konieczność. Na talerzu układamy kawałki łososia, na nim układamy pory. Obok serwujemy ugotowanego kalafiora lub brokuły oraz ryż curry. Całość polewamy sosem koperkowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDziś na obiad dietetyczne gołąbki, bez mięsa, z kaszą jęczmienną, ryżem, pieczarkami, w sosie pomidorowym.Gołąbki, które są ze specjalną dedykacją , i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean... Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne
Z Kuchni Do Kuchniogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając. Na to cienka warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa
Zrób to smaczniepekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest ona bazą do wielu innych potraw i zup. Kimchi jest tradycyjną(...)skórki) 5 cm kawałek imbiru 4-5 łyżeczek chili w proszku 2 łyżeczki suszonego cayenpeper (opcjonalnie) 3 łyżeczki Siczuańskiej pasty z ciemnej fasoli (bonen pasta) 3 łyżeczki ryżu octowego 3 łyżeczki sosu ostrygowego (oestersaus) 3 łyżeczki cukru Wykonanie: Kapustę a głównie białą część pokroić w kawałki 3x3 cm. Cebulę pokroić w spore kawałki np. ósemki i na pół. Szczypior pokroić
Sztuka gotowania w/g Samirydaniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy. Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji(...)mięsa delikatnie spłaszczone „wałeczki” i nadziej je na patyczki do szaszłyków (opcjonalnie). Rozgrzej patelnię do grillowania i grilluj mięso z obu stron. Podawaj z chlebkiem pita i sosem jogurtowym. Szafranowy ryż Składniki: Ryż długoziarnisty – 400g Szafran – szczypta Kumin mielony – 1 łyżeczka Cynamon – 1 laska Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól Wykonanie: Odmierz wodę do ugotowania ryżu w proporcjach
Kuchnia Bon AppetitPiekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec skrzydełka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 h. Ostatnie pól godziny piec bez przykrycia, żeby skrzydełka się podpiekły. Podawać z ryżem, polewając powstałym sosem
Moja Galeria Smakuspód naczynia żaroodpornego, następnie wrzucam pokrojone jabłka i dodatkowo posypuję cukrem. Na sam koniec przysypuję wszystko kolejną porcją ryżu. Całość delikatnie ubijam łyżką. Ostatnim krokiem jest polanie całości sosem śmietanowo-cukrowym. Ryż zapiekam w piekarniku do około 30-40 min w temperaturze 180 - 200 st. C. Śmietana daje takiej przyjemnej, kremowej konsystencji. Ja jako dziecko jadłam bez niej. Smakowało całkiem
Justa próbuje gotowaćPrzygotowałam dla Was dzisiaj przepis na pyszny sos, który można użyć na wiele sposobów. My używamy go głównie do pizzy, ale też często jako podstawę do różnych sosów do makaronu lub ryżu. Znakomity, pachnący pomidorami i papryką. Paprykę należy najpierw upiec, sos będzie bardziej aromatyczny, surowa papryka średnio się sprawdza i najlepiej przechowywać go w lodówce. Polecam! 1 kg. pomidorów
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie