skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać. Ryż: Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie (20 minut), aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać(...)czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około 2 minuty. Potem zdejmujemy folię i polewamy kurczaka sosem z truskawkami. Po minucie zestawiamy z ognia. Kurczaka podałam z ryżem basmati i sałatką z nagietkiem, na wierzchu dekorując gałązką rozmarynu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu garnek i patelnia grillowa firmy Ballarini linii Granitium
Blondynka GotujeSzybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej(...)pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem lub ziemniakami
VioletoweKucharzeniepostanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się w nim wyśmienicie. Jak zwykle w daniach chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę(...)papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego :) Źródło: mojagaleriasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniUwielbiam tradycyjne schabowe, jednak czasem lubię podać je w wyjątkowy sposób. tym razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam długoziarnisty Ryż Halina , który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach . Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka(...)zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościZapiekanka gołąbkowa (z sosem pomidorowym) Składniki: (na dużą blachę) -1 kg mięsa mielonego - 1 duża główka białej kapusty - 2 woreczki ryżu - 2 duże cebule - sól, pieprz, papryka, majeranek sos: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - łyżka śmietany - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kapustę myjemy i szatkujemy(...)Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy kapustę przez ok.20 minut aby trochę zmiękła. Po 20 minutach wyjmujemy kapustę łyżką cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego. 2. Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru. 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy
Gotuj Z Muzykąryżem i surówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach. Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir(...)krokieta. Układamy je na talerzu lekko oprószonym mąką. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, gdy staną się lekko brązowe i chrupiące. My zjedliśmy je z ryżem, surówką i sosem słodkim chilli. Smacznego
Cooking Monsterząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego kilka pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą(...)duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati. Źródło: http://www.emaus-rzeszow.pl/ I jeszcze trochę informacji pra ktycznych: jeśli interesują Cię starocie, antyki, itp. – polecam odwiedzenie rzeszowskiego oddziału EMAUS-u (sklep niekomercyjny! ul. Batorego 22). Znajdziesz
Qlinarnie i QlinarnieKolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś(...)kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja SmakuKurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym makaronem. Wyszło pysznie. Moja wersja nie ocieka sosem. Jest go jedynie tyle (sosu), aby oblepił wszystkie składniki, łącznie z makaronem. Kurczaka smażyłam na małej ilości oleju, żeby był lekki i delikatny. Jeżeli chcecie(...)też być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki szczypioru pokrojonego w ok 1 cm kawałki sos sojowy do smaku Dodatkowo 100-150 g makaronu chow mein lub ryżu Mięso pokroić na 2-3 cm kawałki. Białko roztrzepać, połączyć ze skrobią i sosem sojowym. Wymieszać z kurczakiem tak, aby całe mięso było pokryte
Pełny talerzdusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie zawartość patelni jeszcze przez 5 minut, aby zredukować sos – powinien stać się dosyć gęsty. W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł(...)ostatni w osolonej wodzie tylko przez ok. 4 minuty, aby pozostał al dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy na mniejsze kawałki. Saltimbocca podajemy razem z dodatkami oraz sosem z duszenia. Uwagi Dziki ryż gotuje się nawet 2 razy dłużej niż „zwykły” biały (należy to zweryfikować zgodnie z zaleceniami producenta i własnym doświadczeniem). Aby ułatwić sobie poradzenie z tą kwestią, należy
Kulinarna Pokusaskąpaną w mleczku kokosowym z dodatkiem mango-chutney oraz przypraw. Co nam trzeba: 0,5kg piersi z kurczaka puszka mleczka kokosowego mieszkanka przypraw curry kurkuma 3 ząbki czosnku sos mango-chutney ryż basmati lub jaśminowy Cycki podsmażamy na patelni. Równolegle na palniku obok do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy mleczko będzie zagrzane dodajemy mieszankę przypraw curry, kurkumę oraz sos mango(...)chutney. Podsmażoną pierś wrzucamy do wyrobionego w garnku sosu. Gotujemy jeszcze z 3 minuty. Danie gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje z ryżem basmati bądź jaśminowym
upichconaDzisiaj polecam przepis na pyszne kotlety ryżowe z kurczakiem. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Kotlety podałam z sosem słodko- kwaśnym. SKŁADNIKI: 1 torebka ryżu bosmati Uncle Ben's, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos słodko- kwaśny Uncle Ben's. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję około(...)kosteczkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 2. Do miski przekładam ryż, cebulę i filet z kurczaka. Dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na oleju na rumiano z dwóch stron. 3. Kotlety podaję z sosem słodko- kwaśnym
Tradycyjna kuchnia Kasimożna zrobić sałatkę, ja zrobiłam ryżową z tego co było w domu, szybka i bardzo dobra. Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem Składniki: - 2 torebki ryżu - puszka tuńczyka w sosie własnym - puszka kukurydzy - cebulka ze szczypiorkiem - 4 jajka - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - 2 łyżki musztardy - łyżeczka soku z cytryny - sól - pieprz Przygotowanie: Musztardę, majonez, śmietanę(...)lodówki aby połączyły się smaki. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Tuńczyka odciskamy z płynu i mieszamy z odcedzoną kukurydzą i wystudzonym ryżem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem. Jajka kroimy na ćwiartki i układamy z boków, można też pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką
Kulinarne życieMeksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym to danie, które często pojawia się na moim stole. Wyjątkowe smaczne, proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki znajdziecie w okolicznych sklepach. Idealne na obiad i wartościowy posiłek do pracy. Meksykańska zapiekanka z ryżem: Składniki Ilość porcji: 4 Mięso mielone wołowe – 250 g Brązowy(...)minut i odstawiamy. Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu. Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut
ale PysznieZapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę(...)indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetit