kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru do podania 3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż basmati przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 220 st C Klopsy : Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć(...)odać klopsiki , mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym c ukrem . Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba więc bardzo uważać z ilością dodanej pasty
Stare Garyprzygotowania sushi potrzebne Wam będą: ryż do sushi (klejący się, krótko ziarnisty) nori (sprasowane algi morskie) ocet ryżowy + sól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży(...)początku często mieszając. Odstawiamy ryż pod przykryciem na ok 15-20 minut a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sos: Na 0,5 kg ryżu dodaję: 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę w rondelku z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy
The Sweet DamselDzisiaj był wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki
O kuchni z uczuciemZupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku. Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z sosem pomidorowym – nie wierzycie ? zróbcie a przekonacie się, że tak jest. Od zawsze lubiłam gołąbki, ale dla mnie roboty przy nich za dużo zdecydowanie ;) Jak Wam już ostatnio pisałam przeszliśmy ( dorośli mieszkańcy(...)porcja spokojnie dla 5 osób ) 1 nieduża kapusta biała 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr rosołu 50 dkg mięsa mielonego 100 gram ryżu 500 ml sosu pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Kapustę tniemy w kosteczkę . Cebulę
Kuchnia na wzgórzupokroić na małe fileciki usuwając białą skórkę. (jeśli zostanie pomarańcze będą gorzkie) Na patelnie wrzucamy pomarańcze, wsypujemy cukier i chwile smażymy do momentu aż cukier się rozpuści a sos lekko zgęstnieje. Ryż nakładać gałką do ziemniaków do pucharków, na wierzchu ułożyć kilka filecików pomarańczy z syropem i posypać posiekanymi orzechami. Orzechy można pominąć. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni(...)filiżance gorącej wody. Szafran należy przechowywać w chłodnym suchym miejscu z daleka od światła. Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Źródło: internet Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw
Ciastka - domowe słodkościpół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. Jajko w oryginale jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu) ale jakoś nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany
Karo in the Kitchenkawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy – 2 łyżki - sos sojowy (do smaku) - limonka (do smaku) Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek(...)łyżki oleju sezamowego – mieszamy rózgą – wlewamy masę do ryżu. Smażymy mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań
mojewypiekiinietylkowysypać na talerze. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do blendera, wsypać cukier i cukier waniliowy i zmiksować na mus, dodać śmietanę i razem zmiksować przez chwilkę, Powstałym sos polać po ryżu, udekorać truskawkami i miętą. Od razu podawać
Camilla w kuchnioleju rzepakowego, ½ łyżeczki suszonego lubczyku ogrodowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, świeży szczypior z cebulką, 300 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Bens, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 świeży brokuł (ewentualnie ok. 400 g mrożonego), sos Habanero Hot Sauce do smaku. Przygotowanie: Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z dwóch str. solą i pieprzem. Trawę cytrynową przecinamy(...)momencie kiedy będzie przyrumienione. W tym samym czasie gotujemy na parze brokuł. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku, oraz sos Habanero do smaku. Mięso podajemy z ryżem i brokułami. Smacznego
Moniki SmakołykiPlanowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami
głodny alergikJajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami(...)ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2. Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3. Penne z ostrymi małżami 4. Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5. Ryżowa pizza z patelni 9 1. Mini protein cakes 2. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym
Czarnawisienkaosolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby skrócić czas przygotowania
R'n'G Kitchensushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sweet chilli (lub/i sojowy) - do wyboru Zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu wody ryż przekładamy do garnka(...)ściskając formujemy zgrabną kulę, odwijamy i wyjmujemy gotowe temari sushi. Tak postępujemy do wyczerpania wszystkich składników. Kawałki łososia powinny być takie, aby przykryły kulkę z ryżu. Temari sushi podajemy z sosem sweet chilli lub sojowym. Jako dodatek zalecany jest imbir marynowany , który Japończycy używają do przegryzania pomiędzy kolejnymi kęsami sushi (imbir oczyszcza kubki smakowe). Temari sushi jest potrawą niezwykle smaczną
mojewypiekiinietylkoSajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli