sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:47/345)

Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 167

opakowanie tofu 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju  3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana(...)kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni podsmażyć tofu i dodać do warzyw. Można je też dodać bez podsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu.  Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących

Jemy Pijemy
Brak tytułu 119

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA: 400 g mięsa mielonego 200 g kapusty  1 torebka ryżu białego SONKO sól, pieprz pomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowy Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy. Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut. W misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy gołąbki i obsmażamy(...)Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy sosem lub gotowym " pomysłem na..." i gotujemy ok 40 min. SMACZNEGO ! A teraz troszkę o ryżu SONKO Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Ryż biały długoziarnisty posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów. Jest produktem bezglutenowym

kolorowotorcikowo
Szybkie sushi na imprezę 278

sushi idealna na imprezę. Pstrąg łososiowy z kozim serem świetnie połączy się z ostrością wasabi, papryką czy mieszanką sosu sojowego i worcestershire :). Na górę czarny sezam i po prostu widelce! Profanacja? niekoniecznie :) Zapraszam! Czas przygotowania: godzina Dla 5 osób Składniki: 400g ryżu do sushi Ocet ryżowy (4 łyżki) Cukier (4 łyżeczki) Sól Pasta wasabi 7 sztuk(...)listków nori 1 mała papryka czerwona z usuniętymi gniazdami nasiennymi Ser kozi Palhais 100g (zielony) (Jest często w biedronce) Pstrąg łososiowy wędzony 100g Czarny sezam Sos sojowy Sos worcestershire Przygotowanie: 1/ Gotujemy ryż wd. opisu z opakowania. Gdy się ostudzi doprawiamy podgrzaną lekko mieszanką octu i cukru z odrobiną soli. Mieszamy całość. 2/ Kroimy drobniutko paprykę i dodajemy do ryżu

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w sosie curry z ananasem 190

mąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy  oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie:  Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć  solą, pieprzem ,  przyprawą curry /1  łyżeczka/  i obtoczyć w mące(...)poddusić kilka minut  /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry  ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą . -Podawać z  ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie   szpinakowa z ananasem i wiórkami   kokosu

Zakamarki mojej kuchni
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 191

Gołąbki z mięsem pachnące pomidorami przesmażonymi na maśle klarowanym, ziołowe, delikatne i bardzo smaczne. Już dziś polecam!:) Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty(...)włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule

Zasmakuj Kuchni
Szybki makaron z sosem pomidorowym i migdałowym parmezanem 120

majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól i papryczkę chili pokrojona. Sos gotujemy przez 10-15 min.   Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z czarnego ryżu.  Makaron mieszamy z sosem i posypujemy migdałowym parmezanem

Łycha smaków
Szybkie danie dla studenta za 2,50 zł/os. 262

zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą patelnię wlewamy ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy ok. 5 minut i podlewamy wodą, ale nie zbyt dużo. Tak na równi z warzywami. Dodajemy jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, sos sojowy, sos chili, oregano i imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zrobią się kruche (często mieszamy). W tym czasie nastawiamy wodę w małym rondelku i po zagotowaniu wrzucamy na 3 minuty

vegetanie
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 161

tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego 400 g mielonej łopatki wieprzowej 2 doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy(...)dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy ok 2 minuty,  wsypujemy ryż

Słodki Kompromis
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 201

dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania.   Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów gastronomicznych(...)Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane

Karo in the Kitchen
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 223

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych(...)soli, gotować 30 minut. Ugotowany odsączyć i wysypać z torebki. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać curry, ryż, skórkę cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem polać sosem i przybrać. Łosoś:  Łososia oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze 10-15 minut (czas uzależniony

SzczyptaSmaQ
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 139

zwyczajnie się delektować, zapominając o bożym świecie. Mnie urzekła w nim również gra barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam(...)garnka, zalej 2 szklankami wody, przykryj i ugotuj do miękkości (może to zająć od 45 minut do 1,5 godziny). Po ugotowaniu ryż przepłucz pod zimną wodą i wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego oraz 1 łyżką sosu sojowego. W tym czasie oskrob kurki, oczyść je z piasku pod dużym strumieniem wody, osusz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę klarowanego masła

Food Square
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 171

jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe(...)jedną małą pizzę ryżowy spód 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 jajko sól  Ryż ugotować na sypko, odstawić do przestudzenia. Zblendować dokładnie z jajkiem i dodatkiem soli. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją ,,góra-dół". biały sos  mała cebula ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz Cebulkę i czosnek

Kuchnia Ellie
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 219

mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego  - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego     Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie(...)minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym naczyniu można podać sos Hoisin dola

upichcona
Pieczone sajgonki, Chicago 206

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Danie jest bardziej sycące, gdy dodamy do niego białego ryżu. Jemy sajgonki, maczając je w sosie. Pasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej(...)warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego 1 filiżanka ugotowanego białego ryżu (opcjonalnie) 1-2 opakowania przyprawy chińskiej 5 smaków sos sojowy papier ryżowy woda 1 butelka sosu do sajgonek Pokrój drobno kapustę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż na nim kapustę i mieszankę chińską. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa i grzyby zmiękną (około kwadrans

Qlinarnie i Qlinarnie
Polędwiczki duszone w mleku 203

dokładnie zmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie. The post Polędwiczki duszone w mleku appeared first

Moja Delicja