patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się częściowo zredukuje, pomidory się rozpadną i ściemnieją - około 10 do 15 minut. Mięso kurczaka pokroić na około 3 cm kawałki i dodać na patelnię(...)bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut. Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce
zadanie-gotowanieząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 kostki tofu 1 szklanka śmietanki 12% po 1/2 łyżeczki: kurkumy, cynamonu, imbiru, suszonej kolendry, suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku odrobina oleju do smażenia Siekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzie szkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę, a gdy stanie się(...)mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu. Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam. Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiminimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem i chwilę(...)się zarumieni. Blanszowane szparagi przycinamy do długości tarty i każdą sztukę owijamy w szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody do tarty smarujemy cienką warstwą sosu śmietanowego i układamy na nim owinięte szynką szparagi. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniliści . Osobno gotujemy ryz i kaszę. Na patelni smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ją do zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka a potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym(...)kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie
Smakowite DaniaSkładniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2
W Mojej Kuchni Lubięobtaczania mięsa 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowego pół paczki przyprawy do indyka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Z sosu sojowego i przyprawy zrobić marynatę i obtoczyć w niej indyka, Zostawić na ok. 2-3 godz. Następnie indyka obtaczamy w mące wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy. Zalewamy szklanką jasnego(...)bulionu. Marchewkę obieramy kroimy w talarki, dodajemy do mięsa i wywaru. nakrywamy i dusimy ok. 20-30 min. Możemy jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i surówką SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej kuchni i staram się wpleść ją do przeróżnych potraw. Sałatka ta świtanie pasuje do wszelakich mięs, ziemniaków czy ryżu. Świetna alternatywa do tradycyjnych surówek. Przygotowanie nie należy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza się jako chłodnik w cieplejsze(...)uprzednim schłodzeniu w lodówce :) Składniki: 1/2 główki sałaty, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 ogórek świeży, 3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, garść oliwek, opakowanie sera typu feta, sos vinegrett. Przygotowanie: 1. Sałatę myjemy, kroimy w drobne paski. Wrzucamy do salaterki. 2. Resztę warzyw myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta. 3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy
Kuchnia Pełna PasjiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do
Marta GotujeJakoś tak kojarzyło mi się z jedzeniem surowej ryby, a to przecież jest bleee ;) głupi stereotyp :) Sushi to chyba bardziej filozofia przygotowywania potrawy, która bazuje na specjalnym ryżu i nori, czyli arkuszy sprasowanych wodorostów. Nie będę Was instruować jak, z czego i z czym, bo nie czuję się kompetentna :) Jeśli zrobię sushi sama przynajmniej 100 razy, wtedy będę(...)się tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir. Lubicie sushi? Przygotowujecie je sami
Codzienna kuchnia niecodziennamasło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka(...)masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięaromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek(...)szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde
Wyprawy kulinarnepyszne słodkości. Jak to się stało, że jej przedtem nie używałam?? Na opakowaniu było napisane: 1. Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu - to wiedziałam. 2. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie(...)makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i kremów-domyślałam się 6. Doskonale nadaje się do panierowania, a następnie smażenia( nawet w głębokim tłuszczu), ponieważ prawie nie wchłania tluszczu. Zyskuje
Mia Cucina Sofietamoże wyjść za rzadki. Jeżeli będziecie gotować curry tradycyjnie w garnku lub rondlu można dolać nieco więcej bulionu, ponieważ sos nieco odparuje i zgęstnieje (nawet gotowany pod przykryciem). Sos zagotować po czym dodać do przesmażonego mięsa (do wolnowara lub garnka o grubym dnie). W wolnowarze gotować na ustawieniu High około 3-4 godzin, a na Low 5-6. Jeżeli(...)curry na bardzo małym ogniu przez okołu 2-3 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie, pamiętajcie mieszać je co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Podawać z ryżem lub chlebkiem nan (ewentualnie innym ulubionym pieczywem). Smacznego
Codzienne GotowanieGENIALNA, idealna, kremowa, orzeźwiająca, szybka, smaczna, no genialna po prostu! Przepis pochodzi z książki Zupy i sosy, Prószyński Media. 400 ml rosołu/wywaru 3/4 cytryny 3 łyżki śmietany pieprz biały Cytrynę umyć i przekroić. Wycisnąć sok do wywaru, wrzucić wyciśnięte połówki i zagotować. Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia. Hartować ją wlewając po łyżce gorącego wywaru i od razu energicznie mieszając(...)przelaniu do śmietany całej zupy przelać ponownie do garnka i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast ściągnąć z palnika. Podawać z ryżem, można udekorować plasterkiem cytryny i liściem mięty. marcelina
Czerwony Gupikpomidorów olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kapustę szatkujemy bardzo drobniutko. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron(...)żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory. Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym
kgwjanczewo