sojowego 2 łyżeczki chilli łyżeczka przyprawy do kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 150g wiórków kokosowych szklanka mleka 2 szklanki mąki Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka w otrzymanej mieszance i odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Z jajek, mąki, mleka i wiórków kokosowych miksujemy(...)razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Dodajemy mięso do ciasta, mieszamy dokładnie by obkleiło kawałki kurczaka. Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Podawać z ryżem i sałatką
Gotuj z RumcajsemMarchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą(...)zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę
Calzonella.comodrzucamy. Składniki na sos: - 500 mililitrów rosołu - 100 gramów suszonej żurawiny - 1 łyżeczka octu 10% - 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) - 100 mililitrów śmietanki 18% (słodkiej) - 3 łyżeczki mąki - pieprz Przygotowanie sosu: Pierwsze 250 mililitrów rosołu podbieramy jeszcze w trakcie jego gotowania i zalewamy nim żurawinę. Przykrywamy miseczkę z góry, by owoce dobrze się zaparzyły. Następnie przekładamy żurawinę z płynem do garnuszka(...)przyprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. W niewielkiej ilości rosołu, w osobnym słoiku, mieszamy śmietanę oraz mąkę, które dodajemy do garnuszka z żurawiną i mieszamy. Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego i do napisania wkrótce! :) (oby szybciej niż ostatnio
Życie zamknięte w smakupapryki Przygotowanie: 1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski, mieszamy z miodem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Również odstawiamy. 3. W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju polędwicę - krótko i na dużym ogniu. Ściągamy z patelni. Następnie również na dużym(...)każdym razem, gdy wyparuje. 4. Dodajemy kiełki fasoli i paprykę, smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mięso, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. 5. Podajemy z ryżem
Kraina Tysiąca Smakówwprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego(...)smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata
SzczyptaSmaQzapraszamy do spróbowania przepisu rodem z kuchni greckiej. Ten sposób przygotowania piersi z kurczaka doskonale nadaje się zarówno do piekarnika, jak i na grilla. Przygotowany w domu podany z ryżem lub frytkami oraz lekką sałatą, to świetny pomysł na obiad. Wybierając przyrządzenie fileta na grillu dobrze jest go zaserwować w towarzystwie również grillowanych warzyw, opcjonalnie również z sałatką. W naszym(...)domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem
Kuchnia od dwojgakolację lub na obiad w gorące dni. Ma bardzo oryginalny dressing. Przepis znaleziony u Kasi na blogu Czarrna od kuchni . Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 100 g wędliny drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 3 kawałki papryki marynowanej 3 ogórki marynowane Winegret: 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy szczypta soli(...)łyżki oleju Sposób przygotowania: Makaron ugotować, odcedzić i studzić. Kukurydzę i fasolę osączyć, dodać do makaronu. Wędlinę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do makaronu, wymieszać. Składniki sosu wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Sałatkę zalać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne, bezmięsne leczo, które robi się błyskawicznie. Ma lekko słodki posmak dzięki ananasowi. Można podać je jako samodzielne danie albo z ryżem, czy jako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy(...)bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarneminutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę . .Dusimy dorsza w sosie około 5 minut. KASZA......SKLADNIKI 300 ml wody sól morska 1 łyżka oliwy extra vergine 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej(...)woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode. Posypujemy zielona kolendrą .Podajemy z ryżem ,lub kaszą jaglaną. Naprawdę pyszne i tak proste
w mojej kuchniolej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello ja dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie: Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta, płuczemy i posypujemy posiekana natka pietruszki. Paluszki surimi przecinamy na pół. Paprykę pokroiłam w dużą kostkę jak również ananasa, cebulę i cukinię. Dodajemy zawartość na rozgrzaną(...)średnim ogniu. Przecier przelewamy do miski, dodajemy do niego zalewę z ananasa, sok z cytryny, posiekany czosnek i mieloną paprykę. gdy warzywa na patelni zmiękną dodajemy do nich sos. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy jakieś 20 minut. GOTOWE
ClauditteMissCookingzazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka(...)sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy ugotowany wcześniej rosół, mieszamy najlepiej rózgą, aby nie zrobiły się grudki . Do sosu dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku: pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy ugotowaną w rosole marchewkę, pokrojoną w kostkę. Pierś kroimy na kawałki
Walijskie Pichceniekostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko(...)dokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa
kuchnia doskimojej rodzince pojawił się problem z trawieniem i ciężkością w żołądku, zobaczymy co dalej z tego wyniknie. Eliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z orzechów czy z ryżu możemy zrobić mąkę. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamiętam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała bo w sklepie wszystko miało(...)eliminują. A przynajmniej postaram się ten gluten zmniejszyć w naszej diecie. Przeczytałam także, że osoby mające grupę krwi 0 gorzej znoszą gluten w pożywieniu. Gluten znajduję się także w sosie sojowym, a w mojej kuchni bardzo lubię go dodawać do różnych dań. Mam do Was wielką prośbę, podzielcie się w komentarzach swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Może podrzucicie jakieś
Codzienna kuchnia niecodziennadostatkiem . U mnie tyle narosło,że zajadamy się nimi na okrągło . Zamiast ogórków gruntowych można użyć zwykłych długich. Można również do sałatki dodać kukurydzę. 250 g makaronu w kształcie ryżu 5 szt średnich ogórków gruntowych 20 dag szynki z indyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron ugotować(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć z resztą składników. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki aby dobrze przeszła smakiem czosnku. Polecam również inną sałatkę z użyciem
Kolorowa kuchnia Elki