sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:249/345)

Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 145

szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi(...)ostatnią nowością czyli z pieczonym batatem. Szczerze powiedziawszy to bardzo trudno jest mi wybrać faworyta, ale jednak numerem jeden zostanie pieczony batat z cieciorką z masłem orzechowym, sosem z granatów, rukolą, pieczonym boczniakiem, serkiem labneh i miętą. Była to pyszna kompozycja smaków ! Zdecydowanie do powtórzenia. Koszyk z batatem Koszyk z indykiem Siewcy Smaków Hala Koszyki Warszawa, ul. Koszykowa 63 lok.10

Kulinarne przygody Gatity
Pasta śliwkowo-czekoladowa 112

Pasta śliwkowo-czekoladowa Zabrałem się za „małe” porządki w kuchni. Przetrzebiłem wszystkie półki, szafki, pudełka na lodówce… oj sporo się tego zebrało. Począwszy

Blendman
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 151

przykryła mięso z około 2 centymetrową nadwyżką. Dodajemy sos sojowy oraz kardamon. Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie(...)przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził, że posiada ono swojego rodzaju "drugie dno smakowe", a ja jestem podobnego zdania. Najlepiej smakuje oczywiście z ryżem, jednak dla fanów tradycyjnego jedzenia również powinien posmakować podany, jak gulasz z tłuczonymi ziemniakami

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 193

Lubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż   czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza(...)parmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć

Buniabaje w kuchni
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 132

jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru(...)plastry limonki bez skórki) 6-7 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1/2 łyżeczki kuminu sól, sos sojowy do smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć

Codziennik Kuchenny
Kurczak w sosie teryiaki 122

szklanki sosu teryiaki (do marynowania) 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoiczka kiełków soi sos ostrygowy do smaku olej ryżowy do smażenia Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki,  imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym,dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem(...)Kurczaka obsmażamy, a następnie polewamy sokiem z cytryny.  Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę i kiełki soi, smażymy przez chwilę tak aby zachowały jeszcze sprężystość. Podajemy z ryżem lub makaronem

Bon appetit mon amie
Gołąbki z pasztetem paprykowym 147

małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą pół miękkie, pół twarde(...)wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis bierze udział w konkursie

W Moim Magicznym Domu
Kefta Mkaouara 187

gotować przez około 45 minut (na płycie elektrycznej ustawionej na 2-3) lub do czasu aż pulpeciki nie będą surowe w środku. Pod koniec gotowania do gotującego się sosu delikatnie wbić jajka (Lepiej użyć jajek przepiórczych lub bardzo małych jajek kurzych, ewentualnie odlać ze zwykłych jajek nieco białka). Naczynie ponownie przykryć i gotować aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji(...)można również przygotować tradycyjnie na palniku, na głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem - gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszać. Podawać z ryżem, kuskusem, lub ulubionym pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 176

szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu(...)doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym

Z Majeczką w kuchni
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 264

pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu(...)patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone. Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa Pomidorowa Czysta 220

Jedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ja podać z ryżem, makaronem nitki, lanym ciastem lub grzankami. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka woda 50g lub mleko roślinne 50g świeża natka(...)drobno pokrojony czosnek, świeżą bazylię, pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy.  Przecieram pomidory. Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę.  Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym. Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. W wersji

IzaGotuje
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 128

przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy(...)warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami

Powiedz dietom nie
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 151

Pupety kochamy chyba wszyscy.  I ja nie jestem wyjątkiem :).  Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy

Walijskie Pichcenie
Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 234

Witam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki

Be Fit Be Strong
Warzywna potrawka z kurczaka 221

przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam

Fabryka pomysłów
Egzotyczny kurczak pieczony 151

pieczenia i kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap trzeci Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym etapie wyjmujemy brytfankę, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami sosu z masła i soków spod pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap czwarty Temperatura - 150 ºC z termoobiegiem Czas - 15 minut Po tym etapie kurczak powinien być(...)pieczenie może i jest nieco wymagające, ale wierzcie mi - warto! Kurczak jest gotowy i smakuje niezwykle!      Ja swojego podałam z puree i prostą sałatką z ryżu, czerwonej fasoli i kukurydzy, ale pasuje do niego też kokosowy ryż i inne nieco "egzotyczne" dodatki. Smacznego

Cooking Monster
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 163

osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie... ... następnie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze

Szczęśliwa kuchnia
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 185

mało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy. Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek. To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :) Poziom trudności(...)kaszą, np. jaglaną ·          ziemniakami ·          ryżem ·          surówką Zaczynamy od dokładnego opłukania grzybów , które następnie zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy na gaz, żeby się trochę pogotowały. Cebulę kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie

Bazując na smaku
Gaeng keow wan nua 142

jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja(...)chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody.   Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii.   Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii

Smaki Przyprawy i Kolory
parowar-budyń z piersi i ryżu... 140

przyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza np. do pomidorowej czy krupniku pierś bez kosteczek, włoszczyznę, żółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką(...)ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa lub porcje podgrzać i z sosem koperkowym na obiad..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolowy sezon :) 106

ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek.  Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Jako dodatek podajemy fasolkę(...)podgrzewamy olej ryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Smacznego

vegetanie
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 167

osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie... ... następnie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gaeng keow wan nua 155

jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja(...)chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody.   Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii.   Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii

Kulinarna rozmowa