Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego Przypominam o KONKURSIE SKŁADNIKI dla 4 osób 1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem sojowym. Duszę ok 2 minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie
Gotowanie Patkidrobnej, metalowej siatki) okrągła wydrążarka (drylownica) do jabłek (lub metalowa rurka o ostrych brzegach i średnicy ok. 1-1.5 cm) 1 pipeta kulinarna o wąskim otworze lub pałeczka do ryżu (patyczek) Blachę z brownie dobrze schłodzić w lodówce (min. 60 minut). Używając okrągłej wyciskarki do ciastek (foremki, wykrajarki) , delikatnie wyciąć kształty z ciasta w blasze (przed każdym kolejnym wycięciem dobrze(...)udekorować po bokach listkami ziół. Używając pipety lub pałeczki ostrożnie wypełnić środek otworu kwiatka truskawkowym puree (zanurzać pałeczkę w puree i pozwolić mu powoli spływać do otworu, uważajać by sos nie rozprysnął się na ciasto i nie zrujnował jego wyglądu) . Umieść każde „ciastko” w oddzielnej bibułce do mufinek i zapakować w pudełko do wyrobów cukierniczych. Życzę smacznego oraz
Jem więc Jestemimbiru 2 zielone cebulki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić(...)warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć. Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty. Podawać z ryżem lub tak jak u nas z makaronem soba, posypać sezamem. Pyszne, smacznego ! Karkówka z warzywami w pięciu smakach
Kuchnia na wzgórzujego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja. Składniki: 1 kurczak 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól, pieprz Woda Sos: 500 ml rosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy(...)mieszamy i wlewamy do garnka z rodzynkami. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Pamiętajmy, że zawsze możemy dodatkowo doprawić i znaleźć odpowiedni smak dla siebie. Najlepiej smakuje podany z ryżem. SMACZNEGO
Smaki Ewycałą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy już zrobił jej robotę ;) Czekamy, aż będą miękkie, a następnie wkrawamy pomidory - ja robię to trzymając je bezpośrednio nad patelnią, by nie uciekło ani trochę soku. Wielkość kawałków(...)pożądanej konsystencji i doprawić według własnych upodobań, jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie była to kasza jaglana, ale równie dobrze pasować będzie ryż, kasza jęczmienna, pęczak, czy też ziemniaki. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaKażdy sezon kurkowy staram się wykorzystać możliwie jak najlepiej :) Na szczęście u siebie w sklepie, mam możliwość kupić każdego roku piękne okazy. Ale tak do
Walijskie PichcenieSkładniki: 200 g kaszy jęczmiennej 2 suszone grzybki (opcjonalnie) 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso ugotować
Kuchnia domowa Anidanie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać(...)papryczki. Papryki powinny być umyte, oczyszczone z nasion i błonek. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli sos będzie z rzadki można zagęścić łyżką mąki rozmiesznej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować
Kuchnia PokoleńDanie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi.......ja robię dla swoich bliskich... Farsz::::: 2kg ziemniakow obrac i ugotować na miękko 2-3 cebule pokrojone w kostke podsmażyc(...)liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra
w mojej kuchnibynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe (ok. 60 dag) - marynata składająca się z: ciemnego sosu sojowego sosu teriyaki oleju sezamowego soku z cytryny czosnku świeżo zmielonego pieprzu chilli w płatkach wędzonej papryki w proszku - mąka pszenna do obtoczenia - olej kokosowy do smażenia Umyte filety osuszyłam papierowym(...)porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych. Podałam na ryżu z kukurydzą i sałatą. Co do tego „znudzenia kurą”, to trochę przesadziłam. Lubię mięso drobiowe, często je przyrządzam, więc… dlaczego nie podać go inaczej. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkosmażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate(...)wysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/ pieczarkowym /koperkowym lub z samą surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów. Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem
Gospodyni Miejskapatelni oleju (1 łyżka) na złoty kolor. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować(...)połowy wysokości kotletów. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym / pieczarkowym /grzybowym lub pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi. Można użyć
Gospodyni Miejskaugotowanych na twardo. Są wspaniałe jako dodatek do obiadu, i są też zdrową alternatywą kotletów mielonych czy tym podobnych. Bardzo Wam je polecam, są wspaniałe same, jak również w sosem. Można je jeść na ciepło i na zimno, można odgrzewać. Przygotowuje się je łatwo i przyjemnie :-) Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi około 15 sporych kotlecików. Także dwa dni gotowania(...)surowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku dodatkowo olej i bułka tarta do obtaczania kotlecików. Przygotowanie kotletów rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja kupuję kaszę w woreczkach-jak ryż. Gotujemy około 15 minut. Następnie dokładnie odcedzamy z wody i zostawiamy na chwilę. Ugotowaną kaszę dajemy do miski. natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do kaszy. Ugotowane jajka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużaden! Marynata do łososia, składniki: 3 łyżki dobrej jakości oleju (od roku używam nierafinowanego oleju rzepakowego, tłoczonego przez polską firmę, której produktów nie uraczy się w marketach*) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka drobno posiekanych, świeżych liści tymianku szczypta soli szczypta pieprzy pomarańczowego (zamiennie z cytrynowym) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)świeżej rukoli (ta świetnie komponuje się z salsą z mango). * Wiem, że różnie są postrzegane polecenia firm na blogach, dlatego zróbcie z tą wiedzą co chcecie. Oleje, kasze, ryże, bakalie od dobrego roku, w ramach zamówień z kooperatywy wrocławskiej, kupuję w tym Gospodarstwie Rolnym . Szczerze polecam. Jeszcze się nie zawiodłam Salsa z mango, składniki: 1 owoc mango, obrany i pokrojony
gutfutduże bułki 4 duże liście sałaty pomidor ogórek majonez ketchup musztarda masełko czosnkowe Sposób przygotowania: 1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć(...)przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami. Smacznego! Ps. U mnie dziś powtórka, tak Mężowi posmakowały
Kuchnia w czekoladzieokoło 10 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy też połowę szklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową. Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy dodać do niego trochę bułki tartej(...)przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeprzykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem(...)matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska