sos curry - 2998 przepisów (strona:99/200)

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami 129

garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy z oliwek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz sól Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy

PatiGotuje
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 489

najlepiej będą pasować ziemniaki w formie purée. W ten sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z owocami morza i mlekiem kokosowym 210

Jeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym

slodkokwasnapl
Grillowane filety z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie 179

balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku szczypta ostrej papryki szczypta curry sól i pieprz Mięso podzielić na kotlety. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić

Czerwień i błękit
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 178

No i znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami

Ostra na Słodko
Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody 113

cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki w sosie curry z brązowym ryżem 347

nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj. Do gorącego sosu dodaj wcześniej podsmażone kuleczki z indyka, gotuj około 10 minut. Podawaj z brązowym ryżem i świeżą miętą albo kolendrą. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 213

owoce kiwi1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z gruszek2 plasterki świeżego imbirusól,pieprzklarowane masłoPiersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać

Kulinarny karnet Christophera
Chicken Curry wg Buni 323

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny  dodatek do potrawy). Czytaj

Buniabaje w kuchni
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 117

łyżki miodu 1,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego 4 gałązki rozmarynu 3 gruszki 200 g makaronu chow mein 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g cukinii 2 pory 10 g świeżego imbiru 1 łyżeczka curry 2 łyżki kolendry oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na  ćwiartki(...)wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę. Kaczka: Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia. Następnie nacieramy ją niewielką

Marder&Marder Manufacture
Orientalna zupa z groszkiem cukrowym 145

sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka ugotowane na twardo 100 g makaronu ryżowego dymka sos rybny pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym(...)pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z tortelinii z nadzieniem szynki i sera 113

pokroić w małą kostkę. Tak przygotowaną fasolkę i paprykę wrzucić na patelnię. Wlać pomidory z puszki i wodę. Dodać zioła, pastę curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 5- 7 minut. Fasolka musi zmięknąć. Do sosu dodać tortelinii i gotować jeszcze 3-4 minuty. Obsypać serem, przykryć przykrywką garnek i tak chwilkę potrzymać. Ser musi się roztopić. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kremowe Curry z dynią i krewetkami 86

Kremowe Curry z dynią i krewetkami Kremowe danie z nutką orientu. Może być lekko lub bardzo pikantne, w zależności od upodobań naszych kubków smakowych. Wykorzystajmy w pełni sezon na dynię. 1 Mała dynia (obrana i pokrojona w kostkę) 500 g Krewetek 400 ml Mleczka kokosowego 4 Listki Kaffiru 3 tbsp Soku z limonki 2 Małe papryczki chilli (lub więcej(...)dać więcej soku z limonki) 1 tbsp Sosu rybnego 1 tsp Kurkumy Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Obieramy szalotkę, czosnek i imbir, a następnie wrzucamy do blendera razem z papryczkami chilli, kurkumą, sosem rybnym i pastą z tamaryndowca. Dodajemy 1-2 łyżki wody i blendujemy na pastę. Przesmażamy pastę curry przez kilka minut na patelni aż uwolni aromat

Oslov.
Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem 116

chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka 1 papryczka chili mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz 250g czarnego makaronu 50g startego parmezanu prażone pestki dyni do dekoracji Wykonanie: Mięso(...)kokosowe, dodajemy papryczkę chili i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Miso ramen - królowa zup 188

się nie przysmażył. Dodać pastę miso, sos sojowy,3 łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 3. MAKARON  2 porcje japońskiego makaronu ramen (najlepiej nieco grubszych, żółtawych nitek)  2 łyżki curry,  1 łyżka soli(...)smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania),  tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona

Kuchnia Prezydentowej