sos curry - 2998 przepisów (strona:96/200)

Orientalna zupa z groszkiem cukrowym 174

sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka ugotowane na twardo 100 g makaronu ryżowego dymka sos rybny pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym(...)pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z tortelinii z nadzieniem szynki i sera 139

pokroić w małą kostkę. Tak przygotowaną fasolkę i paprykę wrzucić na patelnię. Wlać pomidory z puszki i wodę. Dodać zioła, pastę curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 5- 7 minut. Fasolka musi zmięknąć. Do sosu dodać tortelinii i gotować jeszcze 3-4 minuty. Obsypać serem, przykryć przykrywką garnek i tak chwilkę potrzymać. Ser musi się roztopić. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kremowe Curry z dynią i krewetkami 120

Kremowe Curry z dynią i krewetkami Kremowe danie z nutką orientu. Może być lekko lub bardzo pikantne, w zależności od upodobań naszych kubków smakowych. Wykorzystajmy w pełni sezon na dynię. 1 Mała dynia (obrana i pokrojona w kostkę) 500 g Krewetek 400 ml Mleczka kokosowego 4 Listki Kaffiru 3 tbsp Soku z limonki 2 Małe papryczki chilli (lub więcej(...)dać więcej soku z limonki) 1 tbsp Sosu rybnego 1 tsp Kurkumy Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Obieramy szalotkę, czosnek i imbir, a następnie wrzucamy do blendera razem z papryczkami chilli, kurkumą, sosem rybnym i pastą z tamaryndowca. Dodajemy 1-2 łyżki wody i blendujemy na pastę. Przesmażamy pastę curry przez kilka minut na patelni aż uwolni aromat

Oslov.
Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem 149

chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka 1 papryczka chili mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz 250g czarnego makaronu 50g startego parmezanu prażone pestki dyni do dekoracji Wykonanie: Mięso(...)kokosowe, dodajemy papryczkę chili i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Miso ramen - królowa zup 209

się nie przysmażył. Dodać pastę miso, sos sojowy,3 łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 3. MAKARON  2 porcje japońskiego makaronu ramen (najlepiej nieco grubszych, żółtawych nitek)  2 łyżki curry,  1 łyżka soli(...)smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania),  tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona

Kuchnia Prezydentowej
Rajma Masala 187

ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.  Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly  Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów(...)zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne

Codzienne Gotowanie
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 200

łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka(...)minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Gotować ok. 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru

Pełny talerz
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 180

człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw(...)curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę cebuli kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy marynować mięso. Mięso nacieramy z obu stron przyprawami i kładziemy na cebuli. Przykrywamy drugą połową cebuli i mocno dociskamy. Wlewamy tyle czerwonego wina żeby mięso było całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i chowamy

Marder&Marder Manufacture
piersi z grilla z prawdziwkami na obiad... 237

Składniki: pierś z kurczaka 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand 1 łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa do zup i potraw w płynie 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk SOS: prawdziwki 3/4 kg, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, śmietana gęsta

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka curry na skróty 189

Prawdziwe dania curry wymagają czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek(...)winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są.Osuszyć. Przygotować

Buniabaje w kuchni
KURCZAK Z PIECZARKAMI W DELIKATNYM SOSIE ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 156

masłem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Po 1-2 minutach wrzucam pieczarki, dodaję odrobinę soli, czosnek niedźwiedzi, curry i słodką paprykę. Smażę do momentu wyparowania wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Całość zalewam śmietanką, zagotowuję. Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną wody, wrzucam posiekaną natkę. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem

JejKuchnia
Curry z dynią i ananasem 184

ananasem Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli dodać imbir, czosnek, kurkumę, paprykę, pastę curry, oraz bulion lub wodę. Wymieszać i dodać dynię i paprykę a po kilku minutach czerwoną soczewicę. Gotować 15 minut aż soczewica się rozpadnie tworząc aksamitny sos. Na koniec dodać ananasa, sok i skórkę z limonki, masło orzechowe i szpinak. Wymieszać i podawać

Ugotowane pozamiatane
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 259

wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem.  Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego

karmelowy
Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią 1635

krojonych pomidorów (u mnie zawsze CIRIO z bazylią) 150 g tartej mozzarelli (tej żółtej, do pizzy) sól, pieprz, szczypta przyprawy ognistej Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku szczypta curry sól, pieprz Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Cukinię, wraz ze skórką, kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy(...)farsz w środku. Układamy na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni aż do zarumienienia (na około 25-35 minut). Składniki na sos łączymy ze sobą. Podajemy do paluchów. Uwagi: Przed wstawieniem paluchów do piekarnika, można posmarować je rozkłóconym żółtkiem – ładniej się zapieką, choć ja zwykle ten etap pomijam. Należy również pamiętać

Smaki Na Talerzu