obłędne kotleciki curry z tuńczka 218locie z lodówki i zatrzymać się na chwilę rozpływając się nad tym cudownym smakiem. Składniki: - dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 duże cebule - sok z połowy cytryny - curry (zużywam zwykle 2/3 opakowania) - sól, szczypta chilli - jajko - 2 łyżki mleka - bułka tarta - olej do smażenia 1. Cebulę drobno siekam, szklę
Cook&Love
EKSPRESOWY OBIAD Z MAKARONEM Z ZUPEK CHIŃSKICH 197kawałki, podsmażam na oleju przez kilka minut, co jakiś czas mieszam. Na patelnię wlewam śmietankę i dodaję przyprawy - sól, pieprz, paprykę i curry, mieszam. Gotuję na małym ogniu 1-2 minuty. Makaron odcedzam i dodaję do sosu, mieszam i jeszcze przez chwilę razem gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchnia
Sztuka przyprawiania 162także owoce jałowca, ziarna pieprzu lub ziela angielskiego, które maja być użyte do marynat. Mieszanki przypraw jak np. indyjską, curry, przygotowuje się również w moździerzu. Moździerz jest również przydatny do zimnych sosów lub masła ziołowego. czosnek Można również przechowywać skórki owoców cytrusowych nie konserwowanych środkami chemicznymi
Pomysłowa kuchnia
Gołąbki z ziemniakami z piekarnika 953peklowanej domowej słoniny 2 duże cebule szczypta płatków chili 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na sos: 1 szklanka śmietanki do zup 18% 1 szklanka mleka 3,2% 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli
Gosia gotuje
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami 180garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy z oliwek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz sól Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy
PatiGotuje
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 547najlepiej będą pasować ziemniaki w formie purée. W ten sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z owocami morza i mlekiem kokosowym 277Jeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym
slodkokwasnapl
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 241No i znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami
Ostra na Słodko
Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody 167cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie jest łatwe
Klopsiki w sosie curry z brązowym ryżem 391nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj. Do gorącego sosu dodaj wcześniej podsmażone kuleczki z indyka, gotuj około 10 minut. Podawaj z brązowym ryżem i świeżą miętą albo kolendrą. SMACZNEGO
Kredowe Menu
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 270owoce kiwi1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z gruszek2 plasterki świeżego imbirusól,pieprzklarowane masłoPiersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać
Kulinarny karnet Christophera
Chicken Curry wg Buni 373Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj
Buniabaje w kuchni
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 175łyżki miodu 1,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego 4 gałązki rozmarynu 3 gruszki 200 g makaronu chow mein 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g cukinii 2 pory 10 g świeżego imbiru 1 łyżeczka curry 2 łyżki kolendry oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na ćwiartki(...)wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę. Kaczka: Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia. Następnie nacieramy ją niewielką
Marder&Marder Manufacture
Orientalna zupa z groszkiem cukrowym 198sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka ugotowane na twardo 100 g makaronu ryżowego dymka sos rybny pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym(...)pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką
R'n'G Kitchen
Zapiekanka z tortelinii z nadzieniem szynki i sera 170pokroić w małą kostkę. Tak przygotowaną fasolkę i paprykę wrzucić na patelnię. Wlać pomidory z puszki i wodę. Dodać zioła, pastę curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 5- 7 minut. Fasolka musi zmięknąć. Do sosu dodać tortelinii i gotować jeszcze 3-4 minuty. Obsypać serem, przykryć przykrywką garnek i tak chwilkę potrzymać. Ser musi się roztopić. Smacznego
Kuchnia Pokoleń