ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaudźca z indyka 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki(...)soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki
Kuchcik gotujesmaku 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżka ziół, u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn garść krewetek 10 plasterków kiełbasy, u mnie z łosia kulki surowego kebabu szczypta curry 2 łyżki suszonego oregano 250 g smażonych pieczarek 1 duża cebula 200 g żółtego sera rukola Zacznij od ciasta na pizzę. Rozpuść drożdże w wodzie i oliwie. Wsyp mąkę(...)okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego
codojedzeniałyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto(...)przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami
Pobite gary BarbaryILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu wstęgi papryka+chili Makarony Polskie (jeżeli używacie zwykłego do sosu należy dodać chili lub pieprzu cayenne, aby nie był mdły), 250 g serka mascarpone, 2 plastry schabu, mała cebula, suszona natka pietruszki, curry, papryka słodka, bazylia, sól, pieprz, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, odcedzam. Mięso kroję(...)Kiedy mięso lekko się przyrumieni dodaję ser i przyprawy - sól, paprykę, bazylię i natkę pietruszki. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszam. Gotowy sos łączę z ugotowanym wcześniej makaronem
JejKuchniaczęść), drobno posiekanych 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 400 g jogurtu greckiego 1/2 świeżego ogórka, obranego, drobno posiekanego * 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
My Culinary ArtPrzepyszne placki pachnące indyjskimi przyprawami.Delikatne,kruche pełne różyczek kalafiora.Podane z sosem chilli słodko-kwaśnym, prawdziwy odlot. 1szkl.mąki 1/2 szkl.otrąb owsianych 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki curry mały kalafior olej do smażenia szczypta kuminu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mieszamy w misce na razie produkty suche:mąkę,otręby pszenne,sól,curry,pieprz ziołowy,curry.Potem zalewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiindyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄 Składniki (18-20 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa 2 szklanki wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka oleju kokosowego(...)szklance wymieszaj mąkę ryżową z 1/2 szklanki wody. Zawiesinę wlej do gotujących się pulpecików i energicznie mieszaj. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze kilka minut (pod przykryciem, gdyż gęsty sos dość mocno "chlapie"). Podawaj z kaszą lub ziemniakami
Zdrowie na języku :Psałat 1 mała cukinia – 200g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sos winegret łyżka cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka musztardy szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki i doprawić (bazylią, curry, pieprzem, solą), a następnie podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Sałatę umyć, osuszyć
Przepiski.plHeleny Majdaniec i chwyta ochota na smakołyki runa leśnego. Dziś mam dla Was prosty przepis na spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym. Danie co prawda do lekkich i dietetycznych nie należy, ale jego smak, kremowa i aksamitna tekstura sosu oraz winno – grzybowo – muszkatołowy aromat absolutnie zniewala i uzależnia. Cóż…Jak to mawia mój kolega: lepiej dobrze zjeść, niż podobać(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Na talerze nakładamy makaron, sos, posypujemy parmezanem i natką pietruszki i gotowe. Inne przepisy z grzybami w roli głównej znajdziecie tutaj: CURRY Z BOCZNIAKAMI , PANIEROWANE BOCZNIAKI, ZUPEŁNIE WYJĄTKOWA ZUPA GRZYBOWA ZUPA Z PRAWDZIWKÓW NA RIESLINGU Bon appetit
Kate's Kitchenoleju podsmażam mięso z dodatkiem przypraw (1/3 łyżeczki curry, sól) oraz chili i czosnku. Po kilku minutach dodaję szpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec
JejKuchniapiwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki
Cooking Monstermożna zrobić z niego tak wiele kombinacji ;) Orzechowo-dyniowe curry z tofu i groszkiem, ryż, kalafior (vegan) Batatowe curry z kalafiorem i groszkiem, ryż (vegan) Jaglano-dyniowy burger w dom. bułce dyniowej*, z musztardowym sosem z tahini (vegan) *z mąką dyniową i pure *na dole posmarowane pure dyniowym pieczone "pierogi" z farszem z ciecierzycy i suszonych pomidorów z camembertem
More food, love and dreamsprzyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie
Codzienne Gotowanie