sos curry - 2998 przepisów (strona:107/200)

Tajska zupa kokosowa z krewetkami 157

bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych. Składniki:2 papryczki drobno posiekane2 ząbki czosnku wyciśnięte2 łyżeczki posiekanego imbiru4 łyżki sosu rybnegosok z połówki limety250 g krewetekpuszka mleczka kokosowegochiński makaron (biały cienki)tajska pasta curry (bardzo ważny składnik)kostka rosołowaDo garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz krewetek i makaronu, gotujemy około 20 minut tak aby smaki się połączyły, wrzucamy

SMYKWKUCHNI
Rozgrzewający krem curry 189

strąków czerwonej papryki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli(...)czasie obrać papryki ze skórki i wyjąć pestki. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę posiekać. Na oleju rozgrzać pastę curry, kurkumę, mieloną paprykę i ziele angielskie. Dodać liście kafiru. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki.  Całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotleciki wegetariańskie 212

każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki.Składniki:woreczek ryżugarść kaszy jaglanejgarść soczewicy30 dag pieczarekcebula2 jajka3 marchewkiszklanka bułki tartejprzyprawy: papryka, curry, pieprzolejWykonanie:1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy.2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.3. Ryż, kaszę, soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem(...)kostkę i smażymy na patelni. Przekładamy do wcześniej powstałej masy.5. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy.6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Sos tzatziki:pół długiego ogórkajogurt naturalny typ grecki1 ząbek czosnkusólWykonanie:1. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by puścił sok. Następnie odciskamy

Pasja Smaku
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 173

Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry. Dzięki nim, nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po jej zjedzeniu ciepło w cudowny sposób rozchodzi się po całym naszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka(...)ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 155

pichcenie albo jestem sama w domu i nie muszę się zbytnio wysilać z gotowaniem. Tak podany bakłażan to fuzja kuchni włoskiej (pasta pomidorowa), tureckiej (bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam(...)używacie czerwonego pesto z suszonych pomidorów, nie zaszkodzi odrobina soli i papryczki chili żeby zaostrzyć smak.   Sos robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt dobrą oliwą, kładziemy posiekaną miętę. Wygląda kolorowo i po prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo

Karo in the Kitchen
Sałatka brokułowa z karmelizowaną piersią z kurczaka 193

słonecznika 1 małe opakowanie sera mozzarella 1 łyżką miodu sól , pieprz, zioła do drobiu 1/2 łyżki oleju Na sos: pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/4 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE: Pierś z kurczaka  myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą , pieprzem , ziołami. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie(...)warstwa to ogórek pokrojony w pół plastry. 5. Kolejna warstwa to szczypiorek z cebulką i uprażony słonecznik.  6. Wierzch sałatki posypujemy serem pokrojonym w kostkę 7. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. 8.Sałatkę nie polewamy sosem w salaterce , robimy to dopiero na talerzu.   Zapraszam również na inną sałatkę dietetyczną  TU SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Cykoria z bakłażanem na ostro 112

bakłażana z goryczkowatą w smaku cykorią w ostrym pomidorowym sosie. Najchętniej spożywamy je z ryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego(...)oraz odcedzoną kukurydzę i zalewamy przecierem pomidorowym dokładnie wymieszanym z wodą, kminem i curry. Całość zagotowujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. W wersji “na wynos” do pojemników przekładamy ryż i zalewamy tak przygotowanym sosem i pyszny lunch do pracy gotowy. Zdecydowanie polecam podgrzanie tego dania przed spożyciem

Lamarida.pl
Curry pomidorowo-paprykowe z wędzonym tofu 113

akurat masz naturalne to dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru suszonego łyżeczka curry sok z limetki lub cytryny Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Składniki na sos: 2-3 czerwone papryki 1 cebula lub por (por jest delikatniejszy dla żołądka) 200 ml soku pomidorowego(...)pomidorowy. Gdy sie zagotuje (2-3 minutki) dodaj mleko kokosowe. Po 2 minutach gotowania dodaj podsmażone tofu. Wymieszaj dopraw solą, dodaj posiekanę kolendrę. Smacznego         Artykuł Curry pomidorowo-paprykowe z wędzonym tofu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Kurczak z warzywami 193

Kurczak z warzywami filet z piersi kurczaka -1 podwójny słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g papryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą(...)grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut. Doprawić

Kuchnia Danusi
Zdrowa sałatka „z zupek chińskich” 217

około 100 g makaronu noodle papryka czerwona puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przyprawa do makaronu: 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oliwy szczypta: czosnku granulowanego, soli, pieprzu, ostrej papryki, imbiru pół łyżeczki: cukru, suszonej pietruszki, curry, przyprawy 5 smaków (opcjonalnie) Przygotowanie Składniki na przyprawę mieszamy ze sobą. Makaron noodle kruszymy, zalewamy gorącą wodą i dodajemy przyprawę

e-PrzepisyKulinarne
Błyskawiczne curry z dorsza 162

bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka sosu rybnego (lub więcej do smaku) natka pietruszki do dekoracji Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć

Pełny talerz
Klasyczne curry z ziemniakami i ciecierzycą 78

Curry to danie, które pochodzi z Indii, ale cieszy się popularnością na całym świecie. Nazwa wywodzi się od gęstego sosu, który jest bazą dania. Do tej bazy można dodawać w zasadzie dowolne składniki - jak na przykład ziemniaki i ciecierzycę. Ta wersja dania jest tak zbliżona do oryginału indyjskiego, jak tylko udało mi się zrobić w oparciu o składniki dostępne

Milion Smaków
Wegańskie curry z bakłażana i papryki 141

bloga Aimee . Tym razem danie to gotowali:   Maggie ,  Siankoo ,  Panna Mawinna ,  Wojtek  i  Bartoldzik . Curry, jak każde indyjska potrawa, jest dla mnie po prostu wspaniałe. Warzywa i niesamowita ilość przypraw, oraz gęsty pomidorowy sos sprawiały, że dokładałam go sobie kilka razy;) Polecam! Składniki: 1 cebula 1 średni bakłażan 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona

Codzienne Gotowanie
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 173

cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/dorota-wellman-chutney-z-ananasa   Karol Okrasa: Konfitura z pomidorów curry Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pomidorów curry (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: pomidory – 7-8 szt. cukier

WojnaNaSmaki.pl