Filet umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 cienkie plastry. Oprószyć go solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną curry. Usmażyć, ostudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt i majonez doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem jogurtowo-majonezowym
Trzeci talerzpodałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaMarynata:150-200 ml jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnku2 płaskie łyżeczki currychilli do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy
Kuchnia domowa Anisięgam po rozgrzewające tematy, nie kończąc tylko na kocu i kubku herbaty. Curry jadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;) Składniki
Słodki Kompromiscurry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego(...)minuty. Dodaj kalafiora, po 3 – 4 minutach dodaj mleko kokosowe, gotuj około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą
Moja pasja smakuprzyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć(...)dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe
vegetaniepojedyncze piersi kurczaka 200 g dyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy(...)kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć w temperaturze pokojowej około 20 minut. Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki. W szerokim garnku z grubym
KuchcikoweLoveprzygotowania sosu. Ja troszkę sobie ułatwiając sprawę po prostu dodałam majonez. Nie mniej jednak sos smakuje rewelacyjnie i następnym razem również w ten sposób go przygotuję. Na 3-4 porcje: 2 piersi kurczaka ok 180-200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżka oleju 3 ząbki czosnku 20 g filecików anchovies sałata lodowa pomidorki koktajlowe natka(...)pietruszki ser Grana Padano sól, biały pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki majonezu grzanki czosnkowe Do miski przekładamy jogurt, wsypujemy kurkumę oraz curry. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, lekko solimy i rozcieramy nożem, dodajemy do jogurtu. Wlewamy około 1 łyżkę oleju, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przygotowanej marynaty wkładamy pojedyncze piersi kurczaka, mieszamy, tak, by całe
Smaki Na Talerzupołączenie. Warzywa ugotowałam na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Zastanawiałam się jaki sos dodać do sałatki i padło jednak na czosnek - uwielbiam czosnek ! - z dodatkiem słodkiego naturalnego miodu i octu balsamicznego. Taki dressing idealnie pasuje do większości warzyw. Zapraszam, dziś gramy w zielone(...)sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek EV sól pieprz 2 łyżki posiekanego
Kulinarne przygody Gatityskładników, dostępnych w każdym sklepie, oraz idealne do mrożenia. Wspaniale smakuje z ryżem, chlebkami naan i może kleksem dobrego, greckiego jogurtu naturalnego. "Channa Masala is a really popular curry eaten all over India. It uses mainly store cupboard ingredients so is a great standby, and if you don't like chickpeas, or fancy a change, try it with(...)minut. Uważaj, bo lubia się przypalić! Mieszaj często. Dodaj keczup i ciecierzycę i tyle wody, by powstały sos był tak gęsty, jak lubisz. Posól do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15-20 minut. Umyj i posiekaj kolendrę, dodaj do curry, dobrze wymieszaj i podawaj. Kalorie: 550/porcję, łacznie z ryżem. Przechowywanie: Z podanych proporcji wychodzi sporo. Jeśli
Lejdi of the houseszynki wieprzowej, 1/4 małej papryki czerwonej, sól, pieprz cayenne, curry, zioła toskańskie, 2 małe cebule, ząbek czosnku, olej. Składniki na ziemniaki pieczone: około 10 średnich ziemniaków, czosnek niedźwiedzi, sól, 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra. Składniki na ostry sos pomidorowy: duży pomidor, około 10 listków świeżej bazylii, 1-2 papryczki chili peperoncini
JejKuchniakuchni będę wytrwale zachęcać do bliższego jej poznania. Aromatyczne przyprawy, cudowne kolory, głębokie i intensywne smaki – to kwintesencja orientalnych potraw. Niemniej, nasze podniebienia nie muszą być tu zdominowane przez curry – bo z tym większości z nas kojarzy się kuchnia Indii. Na hinduską modłę możemy utoczyć i pyszne wegańskie kotlety, łącząc kulinarne tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się(...)posiekać, umieścić w miseczce wraz z jogurtem – wymieszać. Doprawić solą i niewielką ilością pieprzu (łagodny sos powinien być przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better FoodCześć! Nie przypuszczałam kiedyś, że będę zachwycać się smakiem śledzi w sosie musztardowym. Do tej pory moimi ulubionymi były w śmietanie i w occie. Przypadek jednak sprawił, że skosztowałam tego przysmaku. Takie właśnie śledzie zrobię na święta i będę robić jak tylko będzie ku temu okazja. Składniki: * 6 płatów matiasów * 3 łyżki musztardy francuskiej * 2 łyżki musztardy dijon(...)łyżeczka miodu * 1 łyżeczka octu jabłkowego * 1 cebula * 1 łyżeczka curry * 1/2 łyżeczki kurkumy * pieprz czarny - opcjonalnie Płaty kilkakrotnie opłukałam i zostawiłam namoczone w wodzie przez ok. 6 godzin. Po tym czasie odsączyłam je i pokroiłam w paseczki 2 cm. Połączyłam wszystkie składniki sosu ze sobą i cienko pokroiłam cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszałam śledzie, sos
Pieprzyć z Fantazjąostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kminku Sos z ciecierzycy: 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 3 łyżki oliwy z oliwek 200 – 300 ml wody do smaku sól, pieprz, curry Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej, Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gustozabrać" ze sobą na grill. Składniki 1 kg żeberek Marynata: 50 ml oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki dokładnie
R'n'G Kitchen