sos chili - 2500 przepisów (strona:49/167)

Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 163

ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej(...)jarmużu 40 g podprażonych, solonych orzechów nerkowca 200 g ananasa+150 ml wody+ 2 łyżki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Składniki na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła ghee 200 ml mleka kokosowego 3 jajka Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 180

Składniki: ½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny) ½ średniej cebuli 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka kokosowego 8 łyżek masła z orzeszków ziemnych (ekologicznego) 1 łyżka sosu sojowego 1 brokuł podzielony na małe różyczki ½ szklanki niesolonych fistaszków sól, pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 190 °C. W dużym garnku(...)lekko zmiękną.  Odcedź i pozostaw do ostudzenia.  Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posikana cebulę i chili, podduś je przez 2 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki sosu: melko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy i całość dokładnie zamieszaj do momentu, aż uzyskasz gładki sos. Niech się podgotuje przez 5 minut

Roślinna - blog wegański
Kurczak z brokułami po chińsku 595

trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu  Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju(...)dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Butter Chicken 213

posiekany imbir. Całość razem podsmażać przez około 1 minutę.Następnie dodać przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty.Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty.Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać.Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki

Gospodyni Miejska
Spring Rolls z łososiem, mango i warzywami 183

jest proste, smaczne i bardzo zdrowe. Składniki (na 2-3 porcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili 1 marchew 1/2 mango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki

Mango Papaja
Wieprzowina po koreańsku z grilla dwaejibulgogi 228

Dwaejibulgogi. Nie, że dwa buldogi z grilla. Tylko nasza ukochana wieprzowina, która dobrze zamarynowana i upieczona na grillu smakuje najlepiej. No otro, po koreańsku. Podana z

slodkokwasnapl
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 309

szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 1-2 łyżki melasy z trzciny cukrowej 1 czubata łyżeczka musztardy dijon ok. 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki pieprzu tabasco lub chili w proszku – opcjonalnie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej(...)więcej octu, a gdy zbyt mało słodki – dodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko. * można kupić

Poezja smaku
Miejski substytut grillowania, czyli marynowana pierś z kurczaka z patelni grillowej 227

mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą pierś kroję w poprzek (po grubości) na dwie w miarę możliwości równe części. Każdą(...)lekko rozbijam - tak by lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą  i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę na niej kotlety. Pierś musi się robić

Kuchnia po mojemu
Chili con carne 173

będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)półtorej linijki gorzkiej czekolady ·          puszka czerwonej fasoli (400g) ·          1 łyżka sosu Worcestershire  / ˌ wʊs.təʃə / ·          2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych) ·          2 łyżeczki cynamonu

Bazując na smaku
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 231

pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko, 2 łyżki drobno startego sera bursztyn. Przygotowanie: Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania(...)wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia. Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili. Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto z lodówki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach

Moniki Smakołyki
Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym 251

dzięki mięcie. Musicie spróbować Składniki: 1/2 średniego kalafiora 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżka rodzynek 5 suszonych daktyli garstka listków mięty sól Sos jogurtowo-szafranowy: 200 g jogurtu naturalnego 0,10 g nitek szafranu szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem, posolić i wymieszać. Na blaszkę(...)przez 15-20 minut, w międzyczasie przemieszać. Upieczone różyczki kalafiora wymieszać z rodzynkami, pokrojonymi daktylami, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i listkami mięty. Sos jogurtowo-szafranowy: Do miseczki wlać jogurt, dodać roztarty szafran, chili, cukier i sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Ponownie wymieszać i polać sałatkę. Smacznego

Oryginalny smak
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 169

mogłam się zmobilizować. W końcu się udało! Na szczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać(...)chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie ok 3 godzin, z czego mojego zaangażowania było ok. 40 minut.        Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarne Inspiracje
Nieklasyczne Chili Con Carne 212

Chili con carne, danie meksykańskie (inni piszą, że amerykańskie), a po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim.Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji.A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa.Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też(...)nadmiar ziemniaków i podałam z naszymi, tradycyjnymi kopytkami.Danie szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, sycącę i naprawdę bardzo smaczne.* cebula- 1 szt.* papryka czerwona- 1 mała szt.* sok pomidorowy- 2 szklanki* chili- 4-5 'krążków'* fasola czerwona- mała puszka* kukurydza- mała puszka* czosnek- 1 ząbek* kmin rzymski, słodka papryka- po 1 łyżeczce* sól, pieprz- do smaku* olej do smażeniaCebulę pokroić w piórka

Kraina Miodem Płynąca
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 150

puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano  sól pieprz  oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni C na funkcję(...)drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając je stopniowo i cały czas mieszając rózgą. Gotować

Prosto i Smacznie z Anetą
Makaron soba z tofu 201

soba ( dostępny w internecie i dużych marketach) 200 g sera tofu 50 g ziaren sezamu 2 łyżeczki octu ryżowego 5 łyżeczek sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju sezamowego 2 cebule dymki kilka gałązek kolendry kilka płatków chili 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Sposób przygotowania:  Makaron ugotować al dante(...)lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir  i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić  płatkami chili. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym olejem sezamowym na złoty kolor. Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami sezamu i kolendrą

Gosia gotuje