uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu zagotowania się sosu na dość dużym ogniu. (u mnie
moj przepis naząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól, chili, czarny pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą
MarciochaKucharzyInspiracja: przepis z przyprawy Chili Kamis :) 1 dojrzałe mango 1/2 małej papryczki chili ( bez pestek ) 1/2 czerwonej cebuli Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Papryczkę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać
Atlas Smakówkartonu. Bez dodatku wody, polepszaczy smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi... Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;) Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko
Kuchnia Prezydentowejzamierzam pierwszy raz ugotować coś właśnie z nimi w roli głównej. Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki) 4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej
Kuchnia Prezydentowejobjętość. FARSZ: - 12 pieczarek - 2 szalotki lub czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - masło - 1/2 małej cukinii - odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej) - sól, chili świeże Wszystko podsmażamy na maśle. Sos pomidorowy: - 1 pomidor świeży - 100 ml pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat
SMYKWKUCHNIrównie popularne co zupa meksykańska czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos... Czerwone burrito z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego1/2 pomidorów w puszceczerwona paprykaczerwona fasolaprzyprawy (kumin, chili, sól, pieprz)ryż po meksykańskusos tacos ostry (gotowy) starty żółty sertortilleoliwa z oliwekRyż po meksykańsku torebka ryżu2 ząbki czosnku1 kostka rosołowa1/2 pomidorów w puszcepapryczka piri piri drobno pokrojonaNa rozgrzaną oliwę(...)Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała. Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam ;)), spięłam wykałaczką i podpiekłam w piekarniku przez 10 min. Ooostrooooo nadziane
bastalenakokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir makaron/pieczywo Wykonanie : 1. Rozgrzej gar z oliwą. Podsmaż szalotkę,imbir,papryczkę chili. 2. Zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Zagotuj. 3. Dodaj mleczko kokosowe. Pokrojone: dynię i kurczaka. (dynie możesz też podpiec w piekarniku 200stopni Celsjusza(...)talerzu dodać podsmażone tofu. 4.Gotuj do miękkości kurczaka i dyni. 5. Dopraw sosami i limonką. 6. Gotuj jeszcze na małym ogniu 5 minut. 7. Podawaj z makaronem bądź pieczywem. Posyp szczypiorkiem bądź kolendrą. 8. Do smaku możesz dodać tabasco lub odrobinę oliwy z chili. Na skróty po studencku: Pamiętajcie,że dyni hokkaido nie trzeba obierać. Inne gatunki już
Fiolka w kuchnikruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka w zalewie (nie oleju!) – papryczka chili – ser mozzarella – ok. 150 g – ok. 8-10 zielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie kilka filecików anchovis(...)mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około 10-12 minut (ser musi się rozpuścić
Pociąg Do Kuchnikorzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć(...)wężowatej z zalewy, sok z kiszonych buraków, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól i pieprz. Podać z siekaną dymką, plastrami chili i zieleniną ewentualnie polać śmietaną i dodać jajko ugotowane na twardo. Barszcz można też podać z prostym sosem tajskim . Na zdjęciach tkaniny lniane Kardelen oraz sztućce Hardanger Bestikk
SzczyptaSmaQdodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami 150g oliwek zielonych(...)blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części. Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik. Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu. Podajemy na ciepło
Apetyt na Zielonerównież do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew(...)temu, na drugi Weekend z grillem. Przepis TUTAJ . W moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę słodkiej papryki, łyżkę octu winnego i pół łyżeczki sosu sojowego. Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele
Marder&Marder Manufacturemrożony )150 g pieczarek5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 duża cebula15 g świeżej bazylii1 łyżeczka oregano1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżki masła1 łyżka olejusól, pieprz do smaku300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy(...)mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy
Niezły Młynekfasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować(...)miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, chili i odstawić na 2-3 godziny. Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem
Gotowanie jest łatwełopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso(...)doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka
Pyry na Gaz