sos chili - 2500 przepisów (strona:62/167)

Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 266

podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji!  Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego(...)oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki     * 2 łyżki sosu sojowego     * 1 ząbek czosnku     * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie:    * garść świeżych kiełków sojowych    * grubo

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z rukoli 189

rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rukolę przekładamy do czterech miseczek ,w których będziemy podawać surówkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki ,dzielimy

R'n'G Kitchen
Steki Delomonico – wyjątkowe przepisy 197

brązowego cukru 1 łyżka musztardy w proszku 4 ¼ łyżeczki soli koszernej 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka kolendry 2 łyżki masła 1 łyżeczka sosu Worcestershire około 150-200g szalotki Przygotowanie: W dużej misce połączyć espresso, chili, paprykę, brązowy cukier, musztardę, sól koszerną, czarny pieprz, kolendrę i oregano. Przygotowaną mieszaniną dokładnie natrzeć całą powierzchnię steków i odstawić na 30 minut(...)patelni z dwoma łyżkami masła i ¼ łyżeczki soli koszernej. Całość podsmażać aż szalotka będzie miękka i rumiana. Dodać około 100 g masła, 1 łyżeczkę soli koszernej, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire i ½ łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzić. Grilla przygotować do bezpośredniego grillowania steków. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (poradnik grillowania steków). Steki po grillowaniu wyłożyć na talerz, przykryć

naRuszcie
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 160

Bałkański sos, to nic innego jak ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing

Kraina Miodem Płynąca
Pizza z miłością 215

godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera(...)blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Ręce polewamy oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na około godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:  W miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Farsz:  Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby

Kolizje Smaków
Beef Chili with Lentils - Chili z wołowiną i soczewicą 186

Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka(...)międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej wodzie ok 35 min. Potem odcedź. Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Beef Chili with Lentils - Chili z wołowiną i soczewicą 243

Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka(...)międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej wodzie ok 35 min. Potem odcedź. Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry. Smacznego

Kulinarna rozmowa
chow mein z tofu, fasolką i orzechami 174

TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, łyżka oliwy ~2-3 pieczarki ~100g fasolki mamut (można użyć zwykłej zielonej szparagowej) ~2-3 łyżki orzechów ziemnych Tofu owinąć w ręcznik papierowy i nieco(...)posypać nimi danie. Smacznego :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie?  Wyślij je na maila  anytrami@o2.pl  a zostanie opublikowane na FANPAGE CHILI&SUGAR NA FACEBOOK

chili & sugar
Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 174

pęczek natki kolendry 1,5 litra wody 3 łyżeczki wegańskiego bulionu w proszku 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 łyżeczka cukru trzcinowego sok z 1 limonki 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 250 g świeżych boczniaków 200 g makaronu ryżowego * PRZYGOTOWANIE W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane(...)opakowaniu. Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie. Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym. Do talerzy włóż makaron ryżowy oraz boczniaki, zalej gorącym bulionem i posyp posiekaną natką kolendry

Food Square
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 190

przepiórczymi jajeczkami - pycha!   SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki:  1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy(...)cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii. 2. Wbić dwa jajka, dodać mąkę oraz parmezan i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

DefinicjaSmaku
Glazurowana wieprzowina 155

anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej papryczkę chili i gwiazdki anyżu, przez około minutę. Dodać mięso, imbir i sól, smażyć przez kilka minut aż wieprzowina zacznie zmieniać kolor

Codzienne Gotowanie
Dynia makaronowa pieczona z sosem serowym 201

dynia będzie miękka. Odstawić na kilka minut na bok. Gdy dynia przestygnie na tyle, żeby dała się chwycić, widelcem ostrożnie zeskrobać nitki "makaronowe". Przygotować sos. Na patelni lub w rondlu rozpuścić masło. Dodać czosnek i chili, podsmażyć przez minutę. Cały czas mieszając dodać mąkę, podsmażyć kolejną minutę. Energicznie mieszając dodać mleko. Zdjąć garnek z płyty, wmieszać ser. Doprawić solą, pieprzem

Pełny talerz
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 757

hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy

Kolizje Smaków
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 231

letniej wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona  Eco Blik Chili mielone  Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski(...)pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki

Bajeczna Kuchnia
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 278

łyżki czerwonej pasty curry1 łyżka pasty pad thai2 zielone chili pozbawione pestek i posiekane ( zależy jak ostre chili i jak ostre lubimy)1/2 zielonej papryki1 cebula pokrojona400 ml mleczka kokosowego150 ml bulionu z kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g  groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej(...)patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili  - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować

Stare Gary