kolejna wersja sałatki z wątróbką indyczą. Tym razem wykorzystałam do sosu owoce malin, a nie sok. Dodatki "same się napatoczyły" :) Składniki (na 3 porcje): główka sałaty (u mnie rubinowa masłowa) 6 słodkich pomidorów (u mnie Ondraszek i Japanese Black Trifele) ok. 10 liści bazylii odmiany Siam Queen (może być też zwykła) dwie gałązki świeżego majeranku ok. 100 g jasnych winogron(...)wody i wrzucić maliny. Rozgnieść łyżką podgrzane owoce, posypać cukrem i dusić ok. 2 minut. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Sos malinowy wyłożyć na wierzch sałaty. Smakoszom można posypać sałatę pokrojoną papryczką chili (u mnie odmiana Cyklon). Ziółka z przydomowego ogródka ziołowego: --------------- Podobne: Sorgo z wątróbką 2. sałatka z wątróbką Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodziemałe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego - 3 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie: 1 papryczkę chili, drobno posiekaną (jeśli chcemy ostrzejszy wariant) * opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa(...)woku masie i smażymy na złotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą). Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!!Źródło: "Indiase & Thaise
W mojej holenderskiej kuchniczosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę(...)kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie
Apetyt na Zielone500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną wołowinę), następnie
Przepysznik - BLW i nie tylkopuszki kukurydzy, przyprawy: 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę(...)dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min żeby mięso wchłonęło smak. Mięso przekładamy
Moniki Smakołykimiękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki MARYNATA : 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili
cool and mintyformie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 400 g piersi kurczaka 150 g makaronu gryczanego soba 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sól morska, świeżo mielony pieprz Do posypania: Pokrojony(...)rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej (należy zdjąć pierwszą warstwę), obrany i drobno posiekany imbir oraz poszatkowaną dymkę. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy
Emcia Pichciśredniej wielkości) szczypta tymianku 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki sosu rybnego puszka (400ml) mleczka kokosowego 2 kłącza trawy cytrynowej sól cytryna czerwona papryczka chili dymka olej chlebek nan/ryż Drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka. Mięso(...)kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. W międzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać
Codzienne Gotowaniewszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy
Moje Kuchenne Rewelacjeposiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut(...)grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.W woku podsmażamy papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam
Mania Gotowaniasos sojowy - kawałek białej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung - sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć(...)wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek
Wegańska kuchnia orientalnaPrzepis na guacamole jest bardzo prosty, a sam sos sycący i obłędny, dlatego gości u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Guacamole jest idealną przekąską imprezową – wystarczy kupić do niego nachosy czy pokroić warzywa w słupki i mamy pyszną przekąskę ze zdrowym dipem. Idealny do meksykańskich tortilli i quesadillas . Doskonale smakuje też podany z chrupkim pieczywem – na śniadanie(...)zielonym chili i kminem rzymskim – ale oczywiście w podstawowej wersji można pominąć te składniki. Pamiętajcie, aby awokado do przyrządzania guacamole było dojrzałe – zbyt twarde nie nadaje się do jedzenia. Guacamole: 3 awokado (zielone lub odmiany hass – ciemne) 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka 1/2 limonki (sam sok) 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być
Poezja smakuumywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem(...)wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy
Wyprawy kulinarneNiesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać, bo robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube
Kuchnia Prezydentowej