Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka. Składniki: 350 ml ketchupu 120 ml Bourbonu120 ml brązowego cukru80 ml startej cebuli60 ml octu2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire1 łyżka musztardy Dijon3 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżeczka chili w proszku1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu½ łyżeczki dymu w płyniePrzygotowanie: W rondelku rozgrzać olej roślinny dodać do niego startą cebule. Całość smażyć przez 1 minutę
naRuszcieugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku
Oryginalny smakgarść bazylii, sok z cytryny do smaku, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię(...)osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki. Makron mieszamy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy chili i ozdabiamy listkiem bazylii. Smacznego
Moniki SmakołykiKrokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju
Wanilia i Kardamonplasterków polędwiczki wieprzowej 1 duża łyżka musztardy francuskiej pół łyżeczki pieprzu duża szczypta płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła klarowanego 4 pomidorki koktajlowe garść mieszanki sałat zielona cebulka sos do sałatki 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/4 ząbka czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka(...)octu balsamicznego Na desce rozłożyłam plastry polędwiczki lekko je spłaszczyłam dłonią, posmarowałam je musztardą i posypałam pieprzem oraz chili. Na patelni rozgrzałam olej i masło klarowane. Przełożyłam polędwiczki na patelnię, szybko je obsmażyłam na dużym ogniu,zmniejszyłam ogień, patelnię przykryłam pokrywką i tak polędwiczki się dusiły przez kolejne kilka minut. Do pojemnika na lunch włożyłam umytą
Kuchnia na wzgórzuZbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj. Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno(...)Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut w temp. 180 st. Podajemy posypane
Moja smaczna kuchniaoliwy oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksowałem na dość gładką masę i przełożyłem do miseczki. Przygotowana przeze mnie wersja sosu jest łagodna, można również przygotować wersję ostrzejszą, dodając do niego papryczkę chili. Ogórka wraz ze skórką starłem na tarce o grubych oczkach do miski, a następnie odcisnąłem go z nadmiaru wody. Dodałem do niego przeciśnięte przez
Wyprawy kulinarnecebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki miodu 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej faktury) puszka ciecierzycy (400g) garść natki pietruszki drobno posiekanej (użyłam(...)zeszkli. Dodać sól i pieprz oraz czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać migdały
Codzienne Gotowaniepostanowiłam zrobić z pomidorami gdyż według znawców kuchni bałkańskiej pomidory powinny w nim być ale stanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy(...)skórki i drobno kroimy. W naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy
sierotka maRysia w kuchniDorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru. Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest(...)postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 filety-płaty z dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy(...)ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego
Mango Papajamniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję Wam przedstawiamy. Spaghetti z małżami vongole to klasyka kuchni neapolitańskiej. Sos do makaronu na małżach vongole, winie, aromatycznej pietruszce z dodatkiem białego wina(...)absolutnie zimną wodą, więc może się lekko posklejać, dlatego dobrze, żeby był gotowy na krótko przed dodaniem go do sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i zbrązowiamy. Wyjąć czosnek i jeśli używamy dodać pokruszone peperoncino lub posiekane chili. Na tę samą patelnię wrzucamy małże i przykrywamy. Dusimy kilka minut (3-5) na dużym ogniu 2-3 razy
Pociąg Do Kuchnipopularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej rzeczy niezwykły dodatek do chleba. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 ryba w pomidorach z puszki(...)serka twarogowego mielonego, np. "Mój Ulubiony" 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku listki bazylii z 3-4 łodyżek kilkanaście kropel zielonego sosu tabasco lub oliwy habanero (opcjonalnie, ja używam do zaostrzenia smaku) 1. Rybę przekładamy z puszki wraz z sosem do miski, dodajemy pozostałe składniki
Kuchnia Prezydentowejszklanki zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek
Roślinna - blog wegańskiczerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką(...)minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką. Smacznego! English version Spicy Thai noodle soup (4 servings) Ingredients: 3 cloves garlic, chopped 2 tbsp fresh ginger, chopped 1 tbsp lemongrass paste
karmelowypieczonych, kawy, mleka, mięsa przy rz ądzanego na słodko. go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci
WYSPA SZCZĘSLIWAszybkie danie wegetariańskie dla miłośników makaronu. Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut • 700 g rukoli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki bazylii • ½ czerwonej papryczki chili • 270 g spaghetti • 6 cl oleju • 140 g ricotty • Sól, pieprz Rukolę umyj i osusz. Posiekaj połowę listków. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj(...)rukoli. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek, połowę posiekanej rukoli i drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj aż do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Wymieszaj z sosem z rukoli. Ubij ricottę widelcem, domieszaj ją do spaghetti z resztą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzakszuka (shakshuka) to potrawa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Nazwę potrawy tłumaczy się jako "bałagan", a są to jajka ugotowane w gęstym, pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie przyprawionym kuminem. Podaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy(...)czerwona papryka 1 chili 3-4 jajka 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane ząbki czosnku i chili. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy do zredukowania się sosu, około 10 minut. Dodajemy przyprawy
Smakowity Blog KulinarnyZapraszamy na pyszne żeberka z melasą z książki Nigelli Lawson „Kuchnia przepisy z serca domu”. Ta słodko kwaśna wersja żeberek sprawdzi się na
Kuchenne WariacjePonieważ sami namawiamy do łączenia polskich i azjatyckich smaków i pomysłów na jedzenie (w naszym konkursie przy poprzednim wpisie), to sami też często tak gotujemy. Najczęściej
slodkokwasnaplJakiś czas temu znajomy wrócił z dalekiej wyprawy i przywiózł ze sobą mnóstwo smakołyków. A nam udało się zwabić go z całą rodziną do naszego domu
slodkokwasnaplpuszkę. Spał smacznie przy kominku, grzejąc swoje rude futerko. Dzięki temu mogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych
Smaki EwyZ kuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna. Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań
Ostra na SłodkoSzybki i wegański obiad :) Czasami nie mam ochoty lub czasu na kombinowanie, wtedy świetnie sprawdzają się takie właśnie rozwiązania. Tortellini z tofu to produkt firmy Polsoja
chili & sugarsałatką z cieciorki i selera naciowego . Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego 1 łyżka ostrego ketchupu 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę
Kuchcik gotujeoliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry duża szczypta kozieradki kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej
vegetanie