kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi takiego a nie innego sosu – pełen białka. Bakłażan sam w sobie nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Niewiele w nim witamin, kalorii w 100g ma tylko około 20, można go więc spokojnie jeść na diecie(...)mieszanka suszonych pomidorów, czosnku, kaparów, oliwek i ziół i ostrych przypraw z twardym serem. Jeśli używacie czerwonego pesto z suszonych pomidorów, nie zaszkodzi odrobina soli i papryczki chili żeby zaostrzyć smak. Sos robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt
Karo in the KitchenDORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania(...)minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka
W kuchni Karmel-itkiPaluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych pomidorów i papryki. Co prawda paluszki serowe z sosem meksykańskim wymagają nieco przygotowań (za to nieskomplikowanych) i niektórych może kusić, żeby kupić gotową mrożonkę, ale uwierzcie(...)minut do lodówki, a najlepiej zamrażarki (dzięki temu panierka będzie przypieczona, ser się rozpuści, ale nie będzie z niej wypływać). W międzyczasie przygotować sos meksykański pikantno-słodki: pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oliwki i chili zmiksować malakserem na gładką masę. Dodać oliwę i ocet, ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. W dość szerokim rondlu (albo frytownicy) rozgrzać olej
Pociąg Do KuchniSkładniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych(...)sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, odrobina majeranku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup i sosów w płynie, Sposób przygotowania: Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku
Nie tylko w kuchnigrilowanego mięsa . 2. Remulada duńska - Gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry ,wyśmienity do jajek , wędlin, żółtego sera , potraw z grilla. 3. Sos madziarów - ostry sos pomidorowy z dodatkiem chili ze słodko- kwaśnym posmakiem .Doskonały do wędlin, parówek , kanapek . Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chilipory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym
Kulinarne przygody Gatitywyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy na cieście rozsmarować szpinak plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku plasrty pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym
W Mojej Kuchni LubięJeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na
slodkokwasnaplCałość pogotować jeszcze kilka minut, odparować ewentualny nadmiar wody. · Na koniec przyprawiamy do smaku: dodajemy przeciśnięte ząbki czosku, w dłoniach przecieramy aromatyczne zioła, odrobinę soli , sosu sojowego, pieprzu bądź chili. Co kto lubi :) · Gotowy i ciepły farsz przekładamy do miski z komosą i całość delikatnie mieszamy. · Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy
Roślinna - blog wegańskiplastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc), pieczarki
Kuchnia Beatyrukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek
Food SquareLubicie kuchnię chińską? ja lubię i moja rodzina także lubię też ją ,,doprawiać" pod swój smak. Zapraszam!! Składniki:50dag piersi zkurczaka25 dag mieszanki chińskiej mrożonej3
Z Majeczką w kuchninasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć 1/2), 3 cm startego imbiru Liście dokładnie myjemy osuszamy wykładamy na talerz. Warzywa gotujemy na parze tak aby były al dente, zaczynamy od warzyw
Brzuszki Łakomczuszkinajlepiej pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego(...)opakowaniu. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę
Apetyt na Zielone