minut. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego
Pełny talerzpyszny tani i szybki posiłek. Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8 dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć
Gosia gotujeewentualnie 1 łyżeczka suszonego imbiru garść świeżej kolendry ewentualnie 2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu garść świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego Kaszę przelać wrzątkiem, wypłukać kilka razy na sicie, ugotować na sypko w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem
moj przepis nakurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól chili w proszku (opcjonalnie) (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia dowolne sosy Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy(...)mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gotowe nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami, np. czosnkowym , chili , meksykańskim lub ketchupem. Moje posty
Słodka Stronauwagi na ograniczony dostęp do świeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem, ale wciąż pozostają pyszne. Najbardziej lubię krewetki z chili, czosnkiem i pietruszką w sosie z białego wina, które są dla mnie podstawą do dalszych modyfikacji. Tym razem dodałam do nich ananasa i sezam, które bardzo fajnie współgrają z krewetkami i tworzą oryginalne(...)świeżej kolendry 100 ml białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki oczyścić, usunąć jelita. (Jeśli używamy mrożonych wcześniej rozmrozić i sprawdzić, czy są prawidłowo oczyszczone.) Zamarynować w sosie ostrygowym, rybnym, imbirze, posiekanej drobno papryczce chili oraz soku z limonki. Odstawić na 15 minut. 2. Ananasa pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek
DefinicjaSmakutygodnia - rzecz ważna ;) Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki (na jeden obiad): 2 ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili
Kuchnia po mojemumielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów) 2-4 suszone papryczki chili (u mnie birds eye, do smaku) 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)doprawiajcie wg uznania i własnego smaku). Przykryć i gotować przez kolejne 2-3 godziny na niskim grzaniu (low), w razie potrzeby przedłużyć gotowanie. Ja zostawiłam swoje chili na noc, aby sos przeszedł przyprawami. Tego typu dania zawsze smakują o wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować
Codzienne Gotowaniesię okazało, zamiast tradycyjnej bułki ma dwa duże pieczarkowe kapelusze (koszt 190 CZK). W środku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo duża, a całość naprawdę smaczna. Ciekawe zestawienie smaków, estetyczny wygląd - wszystko to zachęcało do zjedzenia tego niecodziennego burgerka :) Paszko: Zamówiłem czeską specjalność w wegańskim wydaniu
Bananowe Polekaczka 1 trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka(...)dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek
królestwo garówkurczaka – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* starty imbir – 1 łyżeczka* oliwa – 1 łyżeczka* papryka słodka – 1 szczypta* garam masala – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta SOS:* miękkie pomidory – 200 g* jogurt naturalny – 3 łyżki* cebula – 1 szt* czerwona papryka – 1 szt* cynamon – szczypt* kurkuma – 1 szczypta* garam masala
Ostra na SłodkoSkładniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki szczypior cebula mały jogurt naturalny oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, estragon, sos sojowy, świeża papryka chili (mała) Makaron ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Cukinię umyć i pokroić w cienkie pół plasterki wraz ze skórką. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Cukinię(...)cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie do miękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku. Życzymy smacznego i miłego dnia
vegetaniemrożonych krewetek 150 g boczku 4 jabłka czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wódki pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili Przygotowanie Krewetki rozmroziłem, przyprawiłem imbirem oraz chili, a następnie zalałem sosem sojowym wymieszanym z wódką. Odstawiłem do lodówki na 20 minut. Boczek pokroiłem w kostkę, a resztę składników na kawałki. Na patyczki nadziałem
R'n'G Kitchenmały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki. Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną(...)kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam
Kuchnia po mojemuszynki wieprzowej* 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1 papryka czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron typu chow meinSposób wykonaniaMięso umyć
Mix smakuinny :) Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz kolorowy - ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaki płuczemy i gotujemy(...)przestygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut
Emcia Pichci