łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy(...)dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki
Kulinarna PokusaSpaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam
Gospodyni Miejskakoncentratu pomidorowego 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty) 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki mascarpone PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie WYKONANIE SOS : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy(...)pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny
cool and mintyryżem na sypko 4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir 2 cm sos sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki chili O bsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie
AZgotuj!biała cebula średniej wielkości 1 marchew 1 puszka ananasa plus sok z ananasa 2 łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka stołowa sosu sojowego 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczk i octu winnego 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili 2 łyżki stołowe masła mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka słodka papryka mielona sól i pieprz opcjonalnie garść pędów babmusa(...)pędy bambusa. SOS: pozostały sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną. Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego
Calzonella.comłyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie: Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso(...)wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy sokiem z limonki. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy mięso z chili i miętą, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki
Smakowity Blog Kulinarnysproszkowanej trawy cytrynowej, albo 1 łodyga świeżej 2 łyżki oleju roślinnego ( ja używam zawsze kokosowego) liście świeżej kolendry ( koniecznie) SOS (200 ml): sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy sok z 1 limonki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Krewetki mrożone włożyć do miski z letnią wodą z kranu i rozmrozić . Jeśli macie(...)wzdłuż tułowia i wyjąć jelito, czyli czarną "nitkę" . Krewetki opłukać i osuszyć. Do miseczki wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, wymieszać rózgą z cukrem, sosem rybnym i mąką ziemniaczaną. Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Szalotkę i imbir zetrzeć na drobnej tarce albo drobno pokroić. Jeśli używamy świeżej trawy cytrynowej, to należy ją obrać ze zdrewniałych zewnętrznych
Calzonella.comsurówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki(...)łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc
Kraina Miodem Płynącawzględnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe składniki. Zawsze też można zmodyfikować ilość użytej papryczki chili stosownie do upodobań i nie trzeba podawać dania z całym sosem z duszenia. To bardzo proste w przyrządzeniu danie z szeroko dostępnych składników. Łączny czas jaki trzeba mu poświęcić nie powinien wiele przekraczać godziny, przy(...)ognia. Na samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie. Na 10 minut przed końcem duszenia usuwamy przykrycie
Kulinarna Pokusadown for recipe in EnglishSkrzydełka w coca coli(4 porcje)Składniki:14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki2 ząbki czosnku, drobno posiekane4 cienkie plasterki imbiru1 czerwona papryczka chili, posiekana350 ml coca coli1/4 szklanki jasnego sosu sojowego2 łyżki białego winauprażony na suchej patelni sezam1 dymka lub szczypiorek, posiekanyPrzygotowanie:Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki(...)wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni.Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania i cola colę, i doprowadź wrzenia.Po zagotowaniu włóż skrzydełka gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi skrzydełka
karmelowyżółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy(...)ostrygowym - a też co tam :) dodajemy ostrej papryki w proszku ( dla osób nie lubiących ostrych potraw radze spróbować bowiem nawet połówka papryczki chili daje popalić ale oczywiście wszystko zależy od ilości wody). Na samym końcu doprawiamy sosami do smaku. Jak warzywa będą już miękkie zupa gotowa, przelewamy na talerz na wierzch układamy kawałek kurczaka i skrapiamy go sosem ostrygowym całość
Piekielna Kuchnia Patimarchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra przyprawa z papryczek chili olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego(...)Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i posypujemy pietruszką. Ostrą przyprawą chili doprawiamy zupę tylko w przypadku gdy podajemy ją dla dorosłych. Podajemy na stół gorącą
Z notatnikarewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytryny została przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym. Kaczkę należy często polewać sosem z pieczenia aby nie wyschła i nie zrobiła się sucha. Jeśli pieczecie ją w zamkniętym garnku(...)pieprz 2-3 łyżki oliwy Składniki na glazurę: 1/3 szklanki żurawiny (gotowej ze słoiczka) 1 łyżka miodu sok z jednej cytryny lub limonki pół papryczki chili świeże gałązki tymianku 1/4 szklanka ciemnego sosu sojowego sok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam) Do podania : Makaron Chow Mein z mąki pszennej / kluseczki kładzione / ryż Kaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste
potrawyregionalnełyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku - 2 polędwiczki z kurczaka - 1 cebula - 50 g masła + 2 łyżki - 90ml sosu tao tao - 100 g ciecierzycy - sól, pieprz - 1/2 papryczki chili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja dla 2 osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Do nóżek robimy marynatę(...)nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut. W między czasie gotujemy ryż. Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się ciecierzycą i sosem orientalnym. Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone chili, kilka gałązek natki pietruszki no i na koniec naszą ugotowaną ciecierzycę i przez chwilę ogrzewamy na patelni. Teraz robimy sos orientalny. Na patelni
Kuchenne Wariacjeprzypraw, pokrojone w piórka cebule dymki - bez szczypioru, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami, sok z całej cytryny, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki oleju sezamowego. Całość wymieszałem i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie w woku rozgrzałem(...)którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też ja użyłem papryczki chili wraz z pestkami, ale danie łagodniejsze w smaku
Wyprawy kulinarne