sos chili - 2500 przepisów (strona:43/167)

Meksykańskie enchiladas 156

tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku(...)minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie pestki można pominąć w przygotowaniu sosu. Tortille posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem. Na ich środku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem

Wyprawy kulinarne
Kurczak carry z pomidorkami cherry 184

Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry

Apetyczna babeczka
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 147

łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego 1/3 czerwonej papryczki chili ŁOSOŚ 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków 2 filety z łososia po ok. 170 g każdy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE MARYNATA : obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy

cool and minty
Spaghetti z klopsikami po włosku 313

przepisu wychodzi porcja dla 5 dorosłych osób.Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nie starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie.Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak.Bazylię można zastąpić natką pietruszki.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można

Gospodyni Miejska
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 175

łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy(...)dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 242

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam

Gospodyni Miejska
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 236

koncentratu pomidorowego 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty) 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki mascarpone PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie WYKONANIE SOS : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy(...)pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy.  Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny

cool and minty
Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami 127

ryżem na sypko  4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir 2 cm sos sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki chili   O bsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie

AZgotuj!
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 168

biała cebula średniej wielkości  1 marchew 1 puszka ananasa plus sok z ananasa 2 łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka stołowa sosu sojowego 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczk i octu winnego 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili 2 łyżki stołowe masła mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka słodka papryka mielona sól i pieprz opcjonalnie garść pędów babmusa(...)pędy bambusa. SOS: pozostały sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną. Rondel ustawić na wolnym  ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego

Calzonella.com
Pikantna zupa z soczewicą, mleczkiem kokosowym i kurczakiem 168

łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka świeżo tartego imbiru 100 ml mleczka kokosowego 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki listki świeżej mięty sok z limonki 4 łyżki jogurtu greckiego sos sojowy Przygotowanie: Na piersi z kurczaka, włoszczyźnie i liściach laurowych gotujemy wywar. Doprawiamy go solą i pieprzem. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso(...)wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy sokiem z limonki. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy mięso z chili i miętą, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny
KREWETKI PO TAJSKU Z CHILLI I IMBIREM W SOSIE POMARAŃCZOWO-LIMONKOWYM 544

sproszkowanej trawy cytrynowej, albo 1 łodyga świeżej 2 łyżki oleju roślinnego ( ja używam zawsze kokosowego)  liście świeżej kolendry ( koniecznie) SOS (200 ml): sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy sok z 1 limonki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Krewetki mrożone włożyć do miski z letnią wodą z kranu i rozmrozić . Jeśli macie(...)wzdłuż tułowia i wyjąć jelito, czyli czarną "nitkę" . Krewetki opłukać i osuszyć.  Do miseczki wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, wymieszać  rózgą z cukrem, sosem rybnym i mąką ziemniaczaną. Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Szalotkę i imbir zetrzeć na drobnej tarce albo drobno pokroić. Jeśli używamy świeżej trawy cytrynowej, to należy ją obrać ze zdrewniałych zewnętrznych

Calzonella.com
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 355

surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki(...)łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc

Kraina Miodem Płynąca
Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami 237

względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe składniki. Zawsze też można zmodyfikować ilość użytej papryczki chili stosownie do upodobań i nie trzeba podawać dania z całym sosem z duszenia. To bardzo proste w przyrządzeniu danie z szeroko dostępnych składników. Łączny czas jaki trzeba mu poświęcić nie powinien wiele przekraczać godziny, przy(...)ognia. Na samym dnie układamy papryczkę, czosnek i chili, a następnie obkładamy kurczaka papryką i oliwkami. Zalewamy składniki winem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie. Na 10 minut przed końcem duszenia usuwamy przykrycie

Kulinarna Pokusa
Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings 2189

down for recipe in EnglishSkrzydełka w coca coli(4 porcje)Składniki:14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki2 ząbki czosnku, drobno posiekane4 cienkie plasterki imbiru1 czerwona papryczka chili, posiekana350 ml coca coli1/4 szklanki jasnego sosu sojowego2 łyżki białego winauprażony na suchej patelni sezam1 dymka lub szczypiorek, posiekanyPrzygotowanie:Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki(...)wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni.Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania i cola colę, i doprowadź wrzenia.Po zagotowaniu włóż skrzydełka gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi skrzydełka

karmelowy
Chińsko-Polska śmieciówka czyli zupa warzywna 184

żółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa  1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy(...)ostrygowym - a też co tam :) dodajemy ostrej papryki w proszku ( dla osób nie lubiących ostrych potraw radze spróbować bowiem nawet połówka papryczki chili daje popalić ale oczywiście wszystko zależy od ilości wody). Na samym końcu doprawiamy sosami do smaku. Jak warzywa będą już miękkie zupa gotowa, przelewamy na talerz na wierzch układamy kawałek kurczaka i skrapiamy go sosem ostrygowym całość

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania