sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:48/81)

Babka ziemniaczana 187

Babka Ziemniaczana - z sosem beszamelowym (coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków  - 2 duże kiełbasy  - 2 cebule  - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki

Gotuj Z Muzyką
Wegetariańskie lasagne graham 176

gotujemy ok. 5 minut. Po chwili dodajemy przyprawy. Są tak dobrane, żeby nie przyprawiać już od siebie. Jeszcze 2 minuty i sos gotowy. Teraz ścieramy parmezan. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Zagotowujemy mleko kokosowe. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę i miksujemy na krem. Mąkę dodajemy na oko ciągle miksując. Nacieramy formę olejem kokosowym. Na dno dodajemy trochę sosu

Z Kuchni Do Kuchni
Lazania Bolognese 276

cebula,  300g pieczarek,  puszka krojonych pomidorów,  łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis).   Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  2 łyżki masła,  szczypta gałki muszkatołowej,  łyżka mąki,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  łyżeczka soku

Z miłości do słodkości
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 177

naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia). Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z brokułem 144

brokuły, wyłowiłam je, a następnie w tej samej wodzie ugotowałam makaron Wierzch zapiekanki: Pokrój chleb w małą kostkę ( 5mm), wymieszaj z podprażonym słonecznikiem i koperkiem/pietruszką oraz szczyptą soli. Sos beszamelowy: W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i przez 2-3 minut podsmażaj na nim mąkę cały czas mieszając. Następnie wlej całe mleko i gotuj cały czas mieszając

greenscarf
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 173

łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki śmietany 12% garść natki pietruszki  1/4 cebuli czerwonej 1 mała cukinia  przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól, bazylia suszona  Sos beszamelowy 50 gram masła 3 łyżki mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej

Mango Papaja
Zapiekanka Makaronowa 191

makaronem. 6. Ugotowany makaron - odcedzamy. 7. Jedną część makaronu wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, następnie pokrywamy mięsem mielonym z paprykami, a na to kładziemy drugą część makaronu. 8. Robimy sos beszamelowy do polania całości: a. Kostkę rosołową gotujemy w jednej szklance wody, do rozpuszczenia. b. Dwie łyżki masła rozgrzać, podsmażyć z mąką. c. Do masła i mąki, dolać bulion, mleko

Kuchnia smaków
Wege mussaka z orzechowym beszamelem 98

musaki mięsnej! Zapiekanka skalda się z farszu z soczewicy i grzybów, oczywiście bakłażana i chyba przede wszystkim sosu beszamel z orzechów nerkowca. Jeśli nigdy go nie próbowałeś to musisz go zrobić! Beszamel z orzechów nerkowca bije na głowę tradycyjny sos beszamelowy na bazie masła i mleka. Jest lżejszy, łatwiejszy i szybszy do zrobienia. W oryginalnym przepisie, który znaleźliśmy na blogu

Niedzielny kucharz
Włoska zapiekanka z mozzarellą 125

mozzarellą Włoska zapiekanka z mozzarellą to danie prawie idealne, prawie bo jak Wiesz nie ma ideałów, tak bynajmniej się twierdzi Danie jest pyszne, aromatyczne z ciągnącym serem i pysznym sosem. Jak każda zapiekanka, także ta jest prosta do wykonania , tania i można ją odgrzać w dowolnej chwili. Mimo że jest to interpretacja, a w zasadzie inspiracja kuchnią włoską(...)nadal smaż, do momentu aż papryka zmięknie, pod koniec smażenia dodaj mieloną paprykę. Przełóż do formy do zapiekania i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i solą do smaku. Przygotuj sos beszamelowy : do małego garnka wrzuć masło i na nie wsyp mąkę i gałkę muszkatołową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na małym ogniu podgrzewaj wszystko, mieszając aż uzyskasz gładką masę do której stopniowo dolewaj

Ogrodnik w podróży
Cykorie w sosie serowym 142

Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.   Składniki 8 szt białej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka

R'n'G Kitchen
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 161

początku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam...    Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się nie spiekł. Musztardę dijon

Kubki smaku
Zapiekanka ziemniaczana 795

czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Następnie powoli dolewamy śmietankę. Najpierw część. Dokładnie mieszamy i wtedy możemy dolać resztę

Ratunku obiad
Lasagne z cukinii 94

niej wyjątkowo ciekawą lasagne, w której cukinia zastąpi płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej. Przepis na lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Beszamel: 3 łyżki mąki(...)dodaj passatę pomidorową, przecier oraz zioła prowansalskie. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut, tak aby nadmiar wody odparował, a sos zgęstniał. Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Wymieszaj tak, aby powstała gęsta i jednolita pasta. Następnie zacznij stopniowo dodawać do niej mleko. Ważnym jest

okolicepalnika.pl
Lasagne z cukinii 104

niej wyjątkowo ciekawą lasagne, w której cukinia zastąpi płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej. Przepis na lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Beszamel: 3 łyżki mąki(...)dodaj passatę pomidorową, przecier oraz zioła prowansalskie. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut, tak aby nadmiar wody odparował, a sos zgęstniał. Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Wymieszaj tak, aby powstała gęsta i jednolita pasta. Następnie zacznij stopniowo dodawać do niej mleko. Ważnym jest

okolicepalnika.pl
Zapiekane muszle z wędzonym kurczakiem, szparagami, w sosie z kozim serem 121

mąki gałka muszkatołowa sól cukier pieprz biały 200 ml mleka     Przygotowanie Z udek zdjąłem skórę, mięso podzieliłem na mniejsze kawałki. Makaron ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Przygotowałem sos beszamelowy, dodając do niego ser kozi. W żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle, które wypełniłem kawałkami mięsa i cząstkami pokrojonej marynowanej

R'n'G Kitchen
KULINARNE PODRÓŻE - RZESZÓW 188

smaczna, duża porcja, która składa się z 3 zawijasów z różnym nadzieniem:  * pęczak z grzybami i sosem grzybowym  *baranina z ryżem i sosem pomidorowym  *ziemniaki z sosem beszamelowym  Taki talerz kosztuje 18 zł - cena wydaje mi się, że ok.  Kolejną potrawą, którą skosztowałam również autorstwa Pani Magdy był pieczony prosiak w towarzystwie pierożków z jabłkami

pieprzny smaczek