sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:50/81)

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami 171

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to chyba klasyka, to danie jest bardzo często spotykane na naszych stołach. Jest bardzo sycące i jego przygotowanie nie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wieniec lasagne 129

Przepyszna lekko odchudzona lasagne, bo bez beszamelu! Ja niestety po sosie beszamelowym czuję się lekko mówiąc niezbyt dobrze, dlatego postanowiłam pokombinować, żeby bez jego użycia lasagne wyszła soczysta, bez wysuszonego makaronu. Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej

MamaOskarka
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z PIECZONEGO KALAFIORA W SOSIE SEROWYM 171

Skropcie olejem/oliwą, posypcie solą i pieprzem. Ułóżcie na blasze i wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 20-30 minut- aż osiągnie pożądany przez Was stan miękkości :) Teraz czas na sos beszamelowy- składniki podałam trochę "na oko", więc nie trzymajcie się przepisu zbyt sciśle- jeśli trzeba dodajcie więcej masła, mąki lub mleka. Roztopcie na patelni masło, dodajcie mąkę i mieszając smażcie

OliveandThyme
Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 189

każdej mamy, której dzieci idą do szkoły ;-). O zapiekance teraz, moje smaki, pyszna, łosoś , suszone pomidory to ja love bardzo he, oscypka też, no i makaron :-). Do wszystkiego zrobiłam sos beszamelowy. Zapiekanka tak na 3 porcje, bo czwarty domownik, jeszcze takich specyfików nie jada ;-). Naprawdę polecam :-) Udanego dzionka :-) Inspiracja: Zjem to Składniki: ok 400 g makaronu u mnie penne

kruche babeczki
Kalafior zapiekany pod beszamelem. 278

Dziś piątek, więc w wielu domach bezmięsnie. Ja proponuje kalafior pod beszamelem, kto się skusi?! Zapraszam! Składniki; 1 średni kalafior pół łyżki soli   Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka pół szkl. startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa     Przygotowanie; Kalafiora opłukać i wyciąć głąb. Kiedy go wytniemy kalafior podzieli się

Radość kipiąca uśmiechem.
Lasagne bez beszamelu 229

beszamelu, a na dodatek żeby tworzyło jedną całość? Oczywiście, że można za pomocą sosu z sera, a raczej z dwóch serów. Sos serowy spełnia dokładnie to samo zadanie co sos beszamelowy , a na dodatek jest bezglutenowy. Lasagne bez beszamelu Składniki: na 6 porcji 500 g mielonego, wieprzowo – wołowe 1 cebula 500 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 pęczek świeżej

codojedzenia
Warzywa pod beszamelem z serem Lazur 200

serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda cukinia 1 duże podłużne pomidory sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy olej 120 g sera Lazur (użyłam złocistego) Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżeczki ziół do pizzy lub oregano, bazylię, tymianek, czosnek sól

Czerwień i błękit
Mussaka 183

Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki bulionu 30g startego żółtego sera (może być gouda)   Do rondla włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym

Smakowity Blog Kulinarny
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 229

gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy w głębokim rondelku. Masło rozpuszczamy, gdy zacznie skwierczeć – wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy mieszając – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać jasna, ale smak mąki nie może(...)być wyczuwalny. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Najwygodniejsza do mieszania jest trzepaczka balonowa – bardzo pomaga w tym, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka sos w dalszym ciągu mieszamy i czekamy, aż całość ponownie zgęstnieje gdy sos osiągnie już odpowiednią temperaturę (zdjęcia jak zawsze powiększają się – zobaczycie na nich dokładnie konsystencję beszamelu ).   Zdejmujemy

Karo in the Kitchen
Sos beszamelowy 136

razem mój ulubiony sos beszamelowy, do niego ryż i marchewka w całości polana bułką tartą... Składniki:  600 ml mleka  50 g masła 50 g mąki gałka muszkatołowa pieprz, sól Sposób Z 600 ml mleka odlewam szklankę, do której dodaję mąkę i robię zaklepkę. Do rondla wkładam masło, wlewam mleko, wsypuję przyprawy, doprowadzam do wrzenia i wlewam mąkę rozrobioną(...)mlekiem, cały czas mieszając, aż sos wyjdzie gęsty

Kuchenne aromaty
SOS BESZAMELOWY 156

Sos beszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli(...)mleko. pod wpływem ciepła sos będzie gęstniał i powinna powstać konsystencja gęstej śmietany, doprawić solą. I gotowe

Zrób to smacznie
Cannelloni z mięsem mielonym 146

zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).  Dodajemy drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania.  Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 450 ml mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy.  Wlewamy mleko i ciągle(...)grudki) doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Makaron cannelloni obgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (powinien pozostać mocno al dente ) .   Odcedzamy i: Albo nadziewamy sosem z  mięsem mielonym i układamy poziomo rurka obok rurki w naczyniu żaroodpornym  Albo każdą obgotowaną rurkę kroimy na dwie połówki każdą połówkę napełniamy  sosem i następnie układamy

bistro mama
Sos beszamelowy 234

Nawiązując do drugiej grupy produktów spożywczych.  Mleko jako baza sosu beszamelowego :)  Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki, bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :) Składniki: 1,5 łyżki masła 2,5 łyżki mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: 1. W garnuszku roztopić masło. 2. Dodać mąkę(...)energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. 3. Dodać ciepłe mleko i podgrzewać do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając. 4. Dodać gałkę muszkatołową i przyprawy. Smacznego! WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g: 104 kcal Białko: 3,8g Tłuszcz: 7g Węglowodany: 7g ( w tym błonnik

FITBUuK
SOS BESZAMELOWY 130

Sos beszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli, stopniowo mleko(...)wpływem ciepła sos będzie gęstniał i powinna powstać konsystencja gęstej śmietany, doprawić solą. I gotowe

Zrób to smacznie
Klasyczne lasagne 334

lasagne: 1  cebula 2 ząbki czosnku 9 płatów makaronu do lasagne 500 g wieprzowego mięsa mielonego 2 puszki pomidorów 3 opakowania sera mozzarella 150 g tartego parmezanu Sos beszamelowy: 50 g masła 80 g mąki 1 litr mleka Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę(...)dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem. Sos ma zgęstnieć, dlatego ważne jest aby pomidory były dobrej jakości, nie mogą zbyć zbyt wodniste. Jeżeli w sosie jest zbyt dużo wody należy ją odparować.  Przygotowujemy beszamel.W garnku roztapiamy

Delusional Trine
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 358

woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).  Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania.  Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 450 ml mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy.  Wlewamy mleko(...)grudki) doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się

bistro mama

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję