sok z winogron - 752 przepisów (strona:5/51)

Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

niewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić ,że nie są to potrawy, które były spożywane(...)spojrzenie na mięso i nie traktuj go jako centrum posiłku. Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi, czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzeźwiająca letnia sałatka owocowa 223

Pyszny i orzeźwiający deser na lato czyli sałatka owocowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam soczystego arbuza i melona, truskawki, banany i moje ulubione winogrona. Owoce można skropić sokiem z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy można dodać też drobno posiekaną miętę. Jeśli owoce są mało słodkie można polać je miodem lub syropem miętowym . składniki: 1 melon(...)mój miał ok 1 kg) 300 g truskawek 300 g winogrona 300 g arbuza bez skóry 3 nieduże banany sok z limonki listki mięty Melona przekroić na pół, usunąć pestki. Okrągłą łyżeczką wykroić kulki lub małe kawałki ( a właściwie takie pół kulki bo melon był nie duży ). Z arbuza jeśli mamy duży kawałek również wykroić kulki lub pół kulki. Jeśli

Monia miesza i gotuje
Gruzja cz. 2 – Gruzińska Droga Wojenna 177

Swoistego uroku dodają też bajecznie kolorowe stragany z lokalnymi smakołykami – orzechami, suszonymi owocami, sokiem z granatów czy churchelami. Churchele to gruziński przysmak powstający z mocno odparowanego soku z winogron z dodatkiem mąki oraz ulubionymi dodatkami: orzechami, migdałami, owocami, itp. Pyszne! Churchele Stragan ze smakołykami Gudauri Po zwiedzaniu i zakupach (nie byłabym sobą, gdybym nie przywiozła jakiegoś cudaka, czyli glin

Kate's Kitchen
Rajska pianka 176

Kiedy mam ochotę na jakieś domowej roboty słodkości, to chętnie sięgam po takie przepisy. Bez pieczenia, prosto i dość szybko można przygotować deser, któremu chyba nikt

Pichceniomania
,,Miseczka jabłkowa z owocami’’ 202

Taka dekoracja jest smaczna i zdrowa a do tego wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Składniki: 4 twarde jabłka Około 400 g mieszanki dowolnych owoców ( banany, mandarynki, winogron, kiwi) Sok z cytryny 4 wykałaczki Wykonanie: Na każdym jabłku robimy nacięcia promieniście do ogonka. Nacięcia robimy zagłębiając nóż dwa razy w tym samym miejscu pod różnym kątem. Odcinamy ponacinane czapeczki

Podróż w kulinaria
Pocztówka z Gruzji 177

lemoniadę gruszkową popularnej gruzińskiej marki Zedazeni, adżabsandal, czyli bakłażany smażone z cebulą, papryką oraz pomidorami, przyprawione ziołami oraz czosnkiem, czurczkhelę, czyli tradycyjny przysmak gruziński, zrobiony z orzechów i soku z winogron (tylko bez skojarzeń, gdy już sobie wygooglacie, co to!) oraz khmeli suneli, słynną mieszankę gruzińską, w której skład wchodzi m.in. kolendra, kozieradka, cząber i bazylia. A oprócz tego był

GRUBY WAŁEK
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 256

zimowe dni umilały mi posiłki :) Składniki: ulubiony makaron pęczek świeżych szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych szparag

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Magiczne jabłka 164

głowy wmasuj w skórę płyn ( 5 łyżek octu jabłkowego na pół szklanki wody). Zaczekaj minutę i spłucz włosy wodą. 2. Maseczka odżywcza Zmiksuj 1 jabłko z kilkoma jasnymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną oleju. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj po 15 minutach. 3. Maseczka wygładzająca Dojrzałe jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżką miodu. Nałóż

dom-agi.pl
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 191

glukozy we krwi. Regulacja ta zachodzi przy użyciu hormonów wydzielanych przez trzustki - insuliny i przeciwnie do niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z ciemnych winogron ( bardzo zdrowa ). 178

najlepszy będzie trzcinowy ) 1 l spirytusu 95 % 0,5 l wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj, wystudź, wymieszaj ze spirytusem, odstaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Winogrona umyj, osusz z nadmiaru wody, obierz z gałązek, wsyp do czystego słoja, rozgnieć lekko drewnianą pałką lub tłuczkiem. Zalej przygotowanym wcześniej alkoholem, wymieszaj np. poprzez wstrząśnięcie słojem lub drewnianą łyżką(...)mają wiele cennych zdrowotnych właściwości, pomagają między innymi zwalczać komórki rakowe. Ciemne winogrona zawierają także przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki. Warto więc zrobić nalewkę lub sok z ciemnych winogron, zwłaszcza gdy mamy winogrono posadzone na własnej działce.   R ada : najlepsze owoce na nalewkę czy sok to te z własnego ogrodu, które dojrzewają w dobrze nasłonecznionych miejscach

Przepisy i porady kulinarne
Hairy Lemon 193

osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca(...)wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko

ClauditteMissCooking
Tort winogronowy 183

bezpestkowych ciemnych winogron Krem maślany: 2 białka 125 g cukru kryształ 150 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego fioletowy barwnik (opcjonalnie) Konfitura z winogron: 500 g bezpestkowych ciemnych winogron ½ szklanki cukru sok z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Ciasto (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.) Masło ubij mikserem do białości, następnie zacznij dodawać cukier, cały czas ubijając. Do masy wbijaj kolejno(...)nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na 3 równe blaty. Konfitura z winogron Winogrona umyj oderwij od gałązki i wrzuć do rondelka. Zalej sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż konfitura stanie się gęsta. Odstaw do wystudzenia. Krem maślany na bazie

Food Square
Sałatka owocowa 221

pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka owocowa z serem pleśniowym 159

garść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą

Gotowanie jest łatwe
Pieczone owoce 203

Italiana”, Gino D’Acampo. Pieczone owoce w miodzie Składniki na 2 porcje:  2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki)3 śliwki1 kiwi½ pomarańczy + sok z drugiej połówki2 łyżki mioduNagrzewamy piekarnik do 200°C. Wszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki. Kiwi obieramy(...)mnie najlepszy jest miodowy sok, odlotowa mieszanka smaków wszystkich użytych owoców. Wyobraźcie sobie jak ten soczek cudownie otula kawałki ciepłych, pachnacych owoców. Sama poezja!! Tym razem dodałam winogrona poziomkowe, wiec sok miał wiodącą poziomkowa nutę) Już nie wspomnę, że w całym domu pachniało poziomkami)  Ten przepis polecam na drugie śniadanie

Mia Cucina Sofieta