Kamissól ziołowa Kamis do smakuNa talerzu ułożyć listki sałaty dębowej ( ok 15 szt.). Ser blue pokroić w kostkę. Truskawki pokroić w ćwiartki. Winogrona przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałacie. W słoiczku wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę z odrobiną soli ziołowej. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujełyżka oliwy z oliwek/oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ostrej musztard 1. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku, resztę pokroić w kosteczkę. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Wymieszać z sałatami. Posypać słonecznikiem. 2. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Uwaga: jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "konkretna" można dodać do niej
Kto ugości moich gości?dzieci, taka sałatka to strzał w dziesiątkę! Sałatka owocowa z galaretkami Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 4 banany 2 pomarańcze 3 mandarynki 5 kiwi mały kiść czerwonych winogron puszka brzoskwiń puszka ananasa sok z połowy cytryny 3 galaretki (czerwona, zielona i niebieska) Każdą galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance (250 ml) gorącej wody, dobrze mieszamy, przelewamy do pojemnika i pozostawiamy(...)Jabłka kroimy w kostkę, a banany w plasterki. Zalewamy je sokiem z połowy cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok dokładnie je pokrył. Obieramy pomarańcze i mandarynki, następnie kroimy je w kostkę i dorzucamy do miski. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki, winogrona kroimy na połówki. Dorzucamy je do owoców. Ananasa i brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w kostkę i dodajemy do miski
PatiGotujeporcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek - 2-3 ząbki polskiego czosnku - 1-2 łyżki miodu - sok z 1/2 cytryny - otarta skórka z 1/2 cytryny - 1-2 grono ciemnych bezpestkowych winogron - kolorowy pieprz, sól - kiełki koniczyny bądź inne, jakie lubisz W garnku ugotuj żytni makaron z dodatkiem tymianku według instrukcji na opakowaniu(...)cytryny. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmaż przez 1 minutę winogron, dodaj łyżkę miodu i smaż z każdej ze stron chwilę. Winogrono ładnie się skarmelizuje, zacznie pękać uwalniając swoją słodycz i sok. Dodaj po małym gronie na talerz. Całość możesz dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą z oliwek i posypać listkami świeżego tymianku. Smacznego
SMYKWKUCHNIRewelacyjny smak sałatki podkreśla dodatek wyrazistej, aromatycznej, uznawanej za najzdrowszą przyprawę świata - mieszanki curry. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 żółty melon 500g bezpestkowych winogron 1 puszka brzoskwiń 200g ryżu 2 szklanki mleka sok z połowy limonki 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry 3 łyżki klarowanego masła sól świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić(...)zalewy i pokroić w cząstki. 3. Do mleka dodać 2 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli, wymieszać i ugotować w tym ryż. 4. Kurczaka, melon, winogrono i brzoskwinie wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać majonez, sok z limonki, doprawić solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aż sałatka się schłodzi
Szalona Kuchnia Ewelinypół melona miodowego 4 garście rukoli 2 dojrzałe awokado 100 g sera feta 100 g pistacji sok z połowy cytryny Sos : 4 łyżki oleju z winogron 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Sos : dokładne wymieszałem wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja. Pistacje wyłuskałem z łupinek, posiekałem
R'n'G KitchenPosłuszni vinaiolo czekamy na znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby(...)księżyc raz po raz znika, przesłaniany pędzącymi po niebie chmurami. Robaczki świętojańskie odbijają się rykoszetem od krzewów winorośli (...) ", a ja odkładam miskę dorodnych winogron. Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą
KUCHARNIABardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich
R'n'G Kitchenpolecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 220 g liści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 6 łyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej) sól pieprz Wykonanie: Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy
MyCookBook.plalbo na mąk i kasz. Można nimi posypać sałatki. Ja zrobiłam dziś pudding. Składniki: 1/2 puszki mleka kokosowego; 4 łyżki nasion chia (około); 1 figa, Sok z malin, jako barwnik jednej warstwy; Kilka winogron; Mięta do dekoracji Wykonianie: Kilka łyżek nasion chia mieszamy z mleczkiem kokosowym, część odkładamy i dolewamy sok malinowy, jako barwnik, można dodać kawę, kurkumę, karob
Smaki Przyprawy i Koloryśmietanki kremówki150 g tartego, żółtego sera gouda2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprzsiekany świeży tymianekLiście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cukinią, cebulą oraz z ziołami. Doprawiamy(...)solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut
Bon Appetit Małgorzatyprzy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona, ok. 2 kg zielonego winogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania tzw. matki drożdżowej. Wlewamy sok jabłkowy do litrowego słoika i dodajemy pożywkę. Przykrywamy gazą słoik(...)pasteryzujemy go ok. 40 minut. Do ostudzonego soku wlewamy drożdże i odstawiamy na 48 h w ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą). Po tym czasie winogrona myjemy i obieramy z łodyżek. Miażdżymy owoce i wlewamy do balonu (nie może być więcej niż 1/2 wysokości, będziemy dolewać jeszcze syrop cukrowy, a wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce
Aga w kuchnifilety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii i zostawić na 30 minut w chłodzie. Wyjęte z marynaty dobrze(...)osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą
Buniabaje w kuchnibieżącą wodą , pokrój na połówki ( jeśli Twoje winogrono ma pestki usuń je ). Figi umyj, usuń ogonki, miąższ pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Owoce winogrona wsyp do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą trochę soku, od czasu do czasu zamieszaj. Następnie zmiksuj blenderem, ale nie na papkę , mogą zostać niewielkie kawałki. Do winogrona wsyp cukier żelujący, doprowadź do zagotowania
Przepisy i porady kulinarnedzieciakami. Kasza jaglana dodaje mnóstwo energii. I jak na królową kasz przystało :rządzi! Składniki (ile chcecie) ugotowana na sypko ekologiczna kasza jaglana orzechy laskowe śliwka suszona ekologiczna sok malinowy ekologiczny mąka owsiana winogrona mango suszona żurawina szczypta soli olej kokosowy extra virgin Ugotuj kaszę jaglana na sypko. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Wsyp kaszę, dodaj łyżkę mąki(...)orzechy laskowe na piasek, dodaj do kaszy. Wrzuć pokrojone w kawałki owoce i lekko je podgrzej. Na koniec dodaj pokrojoną w kawałki śliwkę oraz żurawinę. Przełóż na talerze. Polej sokiem malinowym! Śniadanie gotowe! Dużo radości ! Dużo energii! Dużo siły
Z Kuchni Do Kuchni