łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki,jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej
Kolorowa kuchnia Elkicukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej Sałatka owocowa: 1 kiwi 1 banan 1 jabłko ze skórką 1 gruszka ze skórką 1 garść winogron 2 mandarynki 1 łyżka soku z cytryny Budyń: Odlać pół szkl. mleka i rozprowadzić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać
Posadzone i zjedzoneliści sałaty lodowej klik , klik lub klik duża garść szpinaku baby 2 pomidory garść kiełków pikantnej rzodkiewki garść kiełków lucerny SOS: 2 łyżki oliwy z pestek winogron 1- 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól ziołowa świeżo zmielony pieprz suszona bazylia WYKONANIE: Szpinak i sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty). Sałatę podrzeć
Kuchenne zapiski Edytyświeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g cukru 3 łyżki oleju (słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron) 1 łyżka wódki/spirytusu sok z połowy cytryny Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru ok. 8-10 łyżek gorącej wody Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito do dużej
MyCookBook.plSkładniki: kawałek świeżego Łososia mała czerwona cebula szczypiorek odrobina imbiru 3-4 łyżki oleju z oliwek lub winogron kilkanaście kaparów kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Łososia schłodzić, następnie pokroić w drobną kostkę.. Koniecznie ostrym nożem, żeby go nie zmaltretować :-) Dodać posiekaną cebulę, szczypiorek. Imbir zetrzeć na tarce, wmieszać do Łososia z posiekanymi kaparami. Przyprawić do smaku świeżo
Gaździnka warzyprzypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem lub melasą. Na tureckie bajgle – Simit wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków oraz oryginał – Magdy
mojewypiekiinietylkopewnością wszystkim będzie smakować :)Polecam!Sałatka (dla 3 osób):* rukola- 250 g (opakowanie)* pomidorki koktajlowe- 12 szt* jajko- 5 szt.* słonecznik- 1/3 szklanki* olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny)* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 łyżkaSałatka:Jajka ugotować na twardo.Umytą rukolę przełożyć do miski, dodać pomidorki, ugotowane jajko
Kraina Miodem Płynącanaprawdę pyszna!3 porcje:* ryż parboiled- 100 g* pomidorki koktajlowe- około 10 szt.* ogórek kiszony- 2 średniej wielkości* jajka- 3 szt.* szczypiorek- 3 gałązki* oliwa z pestek winogron- 2 łyżki* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić.Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka
Kraina Miodem Płynącasamemu deser zrobić, w domu, we własnej kuchni. A potem wrócić do prasowania. Składniki -ulubione lody- u mnie smak tropików - morele suszone Owocowy Raj - naturalny sok z żurawiny Owocowy Raj -brzoskwinia -zielone winogrono -chipsy naturalne niesłodzone kokosowe -mięta -miseczki waflowe Z podanych składników skomponuj deser lodowy, zdrowy, smaczny, orzezwiający.Polej sokiem z żurawiny. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych i puree ziemniaczanego. Składniki: • sałata lodowa • kiść zielonych winogron bezpestkowych • 4 sztuki kiwi Sos • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Sałatę lodową pokroić na małe kawałki. • Winogrona umyć i posypać
To co kochamsałaty lodowej. Składniki: - ½ sałaty lodowej - ok. 150 g łososia wędzonego na zimno - ½ czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - skórka starta z cytryny - różowa sól himalajska - czarnuszka - różowy pieprz ziarnisty - olej z pestek winogron Opłukaną sałatę kroimy na kawałki (może być kostka). Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną, pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę oraz(...)pokrojony w kostkę czosnek – lekko oprószamy różową solą himalajską. Łososia kroimy w cienkie plasterki – dodajemy do sałaty. Cytrynę wyparzamy, do sałatki ścieramy skórkę. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny (do smaku) i olejem z pestek winogron – całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy czarnuszką i różowym pieprzem ziarnistym. Sałatka z łososia i sałaty lodowej to bardzo udane połączenie. Lekka, zdrowa i bardzo
mojewypiekiinietylkobardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorytakie dni jak dzisiaj. Piękna, słoneczna pogoda, pyszny napój i odpoczynek w ogrodzie. Czy to nie brzmi idealnie? Dla mnie tak! Składniki : * banan * garść czerwonych winogron * garść mrożonych truskawek lub malin * szklanka soku pomarańczowego lub 2 soczyste pomarańcze * opcjonalnie kilka listków świeżej mięty Przygotowanie : Wszystkie składniki naszego koktajlu miksujemy. Jeśli przeszkadzają Wam skórki winogrona to można przelać koktajl przez
Magiczne Życie MartyJeśli lubicie soki własnej roboty, mam nadzieję że ten Wam się spodoba. Uważam, że powinniśmy codziennie wypić szklankę takiego prawdziwego soku. Warto eksperymentować ze składnikami bo
Kulinarna rozmowawigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania(...)ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może z nich zrezygnować; jak bardzo lubi winogrona, można dodać ich więcej - wg własnych preferencji :-) Karpia kładę na folii aluminiowej, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem oraz koperkiem. Dokładnie zawijam go folią i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam
Wielopokoleniowowigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania(...)ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może z nich zrezygnować; jak bardzo lubi winogrona, można dodać ich więcej - wg własnych preferencji :-) Karpia kładę na folii aluminiowej, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem oraz koperkiem. Dokładnie zawijam go folią i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 210 'C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, ale karpia zostawiam
Wielopokoleniowodrugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 360g świeżego łososia 130g rukoli 2 pomarańcze 1 granat 15 kulek winogrona ciemnego 2 kromki chleba razowego 25g płatków migdałowych Dressing: sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej sól pieprz Wykonanie: 1. Łososia, umyć(...)umyć i osuszyć. 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki. 4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 6. Dressing: Sok z limonki i pomarańcza dokładnie wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia Eweliny