soczysty schab pieczony - 221 przepisów (strona:6/15)

Świąteczny schab z żurawiną i borówką 150

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek(...)końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy

VioletoweKucharzenie
Schab pieczony w musztardzie 1972

mięsa, co w przypadku schabu nie jest wcale łatwe do uzyskania.  Ponieważ ostatnio coraz częściej pieczemy sami wędliny w domu postanowiłam skorzystać z przepisu mojej siostry i przygotować schab w domu.  Okazało się, że u nas też mięso wyszło niezwykle soczyste i aromatyczne.  Wchodzi na stałe do naszego menu.     Składniki: 1 kg schabu sól, pieprz(...)Posmarować ze wszystkich stron musztardą.  Zawinąć w folię i schować do lodówki na kilkanaście godzin do zamarynowania (moje stało prawie dobę).  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Piec mięso w folii przez około godzinę

Sto kolorów kuchni
Schab pieczony w soli 274

czasu. Mięso wrzucamy do piekarnika i pieczemy, a my w tym czasie odpoczywamy. Efekt jest niezwykle przyjemny – otrzymujemy soczysty kawałek mięsa, które możemy podać na ciepło jak i na zimno. Może stanowić bazę obiadu, wykorzystacie jako wędlinę na śniadanie lub jako składnik sałatek. Zatem do dzieła! Do przygotowania mięsa potrzebujemy: kawałek schabu sól (tyle ile wynosi waga mięsa) naczynie(...)naczynia żaroodpornego wsypcie ilość soli odpowiadającą wadze mięsa (ja zawsze wsypuję trochę na dno, wkładam mięso i resztę soli wsypuję w wolne miejsca). Mój kawałek schabu ważył 1 kg i wykorzystałam 1 kg soli. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 1 kg mięsa to 1 godzina pieczenia. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Schab Duszony z warzywami 152

wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)  sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona 1 szt cukinie 100 g pomidory 2 szt   woda 1.1/2 litra keczup 1 łyżka     Wykonanie :   Schab myjemy i osuszamy , nacieramy go kebaczetą i solą dosyć sporo by przeszło , aż do środka . Zawijamy schab w folie spożywczą(...)smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami . Pieczemy koło 1.1/2 godz Podajemy z młodymi ziemniaczkami .                 Opinia: Przyprawa idealnie wpasowała się do schabu . Mięso wyszło soczyste i smaczne. Zapraszam do wypróbowania, a w przyprawy można zaopatrzyć się

Różowa kuchnia
Zapiekane roladki schabowe FIT 787

Poza tym przygotowanie roladek nie wymaga ogromnej ilości tłuszczu, nadmiar tłuszczu z mięsa wytapia się podczas pieczenia, pozostawiając mięsko soczyste i kruchutkie, ani nie podajemy ich w gęstych, zawiesistych sosach, stąd śmiało możemy nazwać je FIT! Spróbujecie? Składniki: – 400-500g schabu bez kości – 5 plastrów szynki z indyka/szwarcwaldzkiej – 5 kawałków sera (piórko(...)ułożony ser i ogórek. W razie potrzeby, wbijamy wykałaczki tak, by roladki się nam nie rozwinęły. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i układamy w nim roladki (jeżeli mamy ruszt do pieczenia lub kratkę – używamy ich, tłuszcz wtedy spłynie nam pod mięso, a ono nie będzie się w nim „kąpać”). Z wierzchu delikatnie pryskamy je olejem i pieczemy

Be Fit Be Strong
Szynka drobiowa 132

ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od Aleex (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową zaletą jest to, że przygotowując ją używamy takich przypraw, jakie lubimy i śmiało możemy

mojewypiekiinietylko
Pieczeń ze schabu z kością 130

wiedziałam, że mięso pieczone z kością tak bardzo różni się w smaku od mięsa bez kości. Owszem, słyszę raz po raz nie tylko od telewizyjnych i książkowych mistrzów kuchni, ale od własnej rodziny, że pieczeń z kością jest bardziej soczysta, że w kości zawiera się cały smak mięsa itp. W końcu i ja dołączyłam do klubu „Pod Kością”:))) Nosiłam(...)mięsnym dodawałam odruchowo „bez kości”. Z pomocą przyszła mi Martha Stewart, a raczej jej program na Kuchni +. W jednym z odcinków Martha robiła pieczeń ze schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna

Posadzone i zjedzone
Schab węgierski pieczony 216

Kolejna propozycja na domową wędlinę. Tym razem pieczona w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania(...)Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką natrzeć cały schab

Ala piecze i gotuje
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 251

soczysty i smaczny. A wygląd też robi wrażenie, gdyż pokrojony wygląda efektownie na półmisku, zaś jego przygotowanie nie jest trudne. Schab często gości na naszym stole, jest to bardzo chude mięso i można go przyprawiać na różne sposoby. Doprawiony majerankiem i czosnkiem to już klasyka w kuchni. Idealnie nadaje się do przygotowania schabu peklowanego parzonego . Bo danie ze schabu(...)niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego kawałka polędwicę, no a ze schabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab wzdłuż i w te miejsce powkładam plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczysty schab z rozmarynem 157

Kiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek na to, żeby schab był soczysty.  SKŁADNIKI: 1-1,5 wysokiego schabu b/k (jeżeli schab nie jest wysoki należy obwiązać go wędliniarskim sznurkiem) 2-3 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Rozmaryn suszony Gałązki(...)strony. Jeżeli nie chce się przyrumienić dodaję pomidora lub koncentrat. Mięso wyjmuję, dokładam masła i podsmażam cebulę w kostkę, wkładam schab i zalewam bulionem (do 3/4 wysokości)-wkładam gałązki świeżego rozmarynu- i do piekarnika nagrzanego na 180-170 stopni -piekę ok. 45 minut. Co jakiś czas sprawdzam,czy mięso jest miękkie

Kopystką po garach
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 150

schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego miodowego piwa 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 100 g orzechów   włoskich 180 g śmietany (18%) sól i pieprz do smaku   Wykonanie: Schab umyłam(...)wlałam śmietanę. Mięso pokroiłam na szerokie krążki i przełożyłam na półmisek. Sos można podać w sosjerce lub polać nim mięso.   Tak przygotowany schab przeszedł moje oczekiwania. Jest nie tylko niezwykle smaczny. Jest kruchy, soczysty,  z pysznym sosem, w którym trudno doszukać się konkretnego smaku orzechów, piwa, miodu. Tak wszystko się połączyło i stworzyło niezwykły bukiet smakowy. Do tego

Kuchnia u Krysi
Schab na zimno 126

Mięso jako przekąska, czy pyszny obkład to coś godnego polecenia. Zawsze się obawiam, kiedy przygotowuję pieczeń w całości, czy na pewno będzie wystarczająco soczysta i miękka. No i przeraża mnie czas przygotowania. Wczoraj jednak mit o długim gotowaniu został obalony. Polecam SCHAB GOTOWANY , aromatyczny, miękki i kruchy. Dzięki Kamila za przepis. SKŁADNIKI: 1,5 kg. schabu 0,5 szkl. soli

Kuchnia Beaty
Śródziemnomorskie roladki schabowe 139

Roladki możecie zrobić z różnych mięs jak również poeksperymentować z farszem. W tym przepisie proponuję wykorzystać schab. Mięso na początek marynujemy, dzięki czemu jest pysznie soczyste. Farsz śródziemnomorski bazuje na mozzarelli, suszonych pomidorach i oliwkach. Roladki zawijamy jak gołąbki, krótko podsmażamy a następnie pieczemy w piekarniku. Danie pięknie prezentuje się na talerzu dlatego warto uwzględnić je w menu na wizytę

Milion Smaków
Schab po sztygarsku. Schab nadziewany kiełbasą. Danie obiadowe i domowa wędlina w jednym. 212

zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia i szczelnie owijam folią aluminiową, dzięki temu będzie soczysty i łatwo będzie się go kroić na plastry. Jeśli ma być podany na ciepło wystarczy mu odpoczynek

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 148

się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam Was, że są to moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :) Składniki:   700 g schabu, ok. 15 suszonych moreli(...)pieprz. Przygotowanie:     Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. godziny. Przez pierwsze

Aga w kuchni