Klasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka(...)drewnianą deskę do całkowitego wystudzenia. Kiedy babeczki miałam już zimne, w misce ubiłam kremówkę na sztywno pod koniec ubijania dodałam 1 łyżkę cukru pudru. Wycisnęłam ubitą śmietanę do babeczek, na wierzchu każdej wetknęłam po jednej kandyzowanej wisience. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - taca z łupka ze sklepu Do Warzyw
Blondynka Gotujeszklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao(...)przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić
Gosia gotujełyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść(...)budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez
Gosia gotujeDziś zapraszam na bardzo szybką i smaczną zupę z zielonych ogórków. W sam raz na ciepłe popołudnie.Składniki:3 zielone ogórki2 litry wywaru warzywnegoszklanka "śmietany z kiszonych nerkowcówzielona cebulka2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem
Magiczna kuchnia DariiRurki z bitą śmietaną to bardzo efektowny deser. Wygląda skomplikowanie, tak naprawdę to prościzna. :-) By je zrobić, potrzeba foremek, które są widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Ciasto
Szefowa kuchnijest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają(...)piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote.Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują).Smacznego
Kulinarna rozmowakapusta z pewnością powinna Wam posmakować.Składniki:1/2 niedużej główki kapusty białej1 duża cebula2 łyżki masłaodrobina oleju2 liście laurowe5 kulek czarnego pieprzu50 ml bulionu (dowolnego)ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)sok z cytrynysiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę poszatkować.2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę(...)podsmażyć, posolić.4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.Smacznego!!!Źródło: Eksplozja smaku
Kuchnia domowa Animile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki:śledzie z łagodnej marynaty octowejkubeczek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiegozielenina do przybraniaziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledzie w śmietanie (źródło: almamarket.pl)Składniki:kilka płatów śledziowych solonych2 duże cebule1 duże opakowanie kwaśnej śmietanysólpieprzodrobina cukruSposób przygotowania:Śledzie moczyć przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę.Wymoczone sledzie oczyścić i pokroić na spore kawałki.Cebulę pokroić w talarki.Wymieszać śledzie z cebulą, przyprawić, zalać wszystko śmietaną.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10238
WojnaNaSmaki.plpapierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami.Przez 5 minut pieczemy bezę w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut.Po upieczeniu, bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku(...)gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, aromat i żelatynę - wkładamy do lodówki.Gdy beza będzie już ostudzona, do wnętrza bezy przekładamy bitą śmietanę i owoce.Wkładamy do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościdania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji.Składniki na duże naczynie:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany kremówkiszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy typu dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Wrzucić(...)garnka z mlekiem, śmietaną, gałką, musztardą i solą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przeciąć ząbek czosnku na połowę i natrzeć nim ścianki naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem. Przełożyć ziemniaki razem z płynem, w którym się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Wstawić do piekarnika i piec około
wyzwania kuchenneobiadowe.Dzisiaj polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny. SKŁADNIKI 1 królik (o. 1,5 kg. 2 łyżki sosu sojowego zioła do drobiu mała śmietana ( dałam 18%) WYKONANIE Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy marynatę z sosu sojowego i ziół. Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce(...)drugi dzień wkładamy kawałki królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godz, Po tym czasie odlewamy wywar , który powstał zostawiamy tylko trochę. Śmietanę rozbijamy z odrobiną wywaru, zalewamy mięso i wstawiamy do pieczenia jeszcze na 15 min. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki: 4 filety matiasy, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet winny,1 cebula biała, 200 ml śmietana gęsta matiasy bez moczenia tylko opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić je w 3 cm kawałki dodać drobniutko pokrojone chilli z pestkami i pokrojoną cebulę dodać cukier i ocet winny zamieszać i odstawić do lodówki(...)godzinę przed podaniem na obiad do ziemniaków w mundurkach dodać gęstej śmietany 12%............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 8 sztuk matiasy, 2 sztuki jabłka, 1 cebula czerwona, 1 łyżka cukier, 1 łyżeczka pieprz kolorowy mielony, 1 łyżka ocet jabłkowy, 8 łyżek gęsta śmietana 18% matiasy opłukać i bez wymoczenia pokroić je w 4 cm kawałkidodać pokrojone w kostkę jabłka ze skórką, pokrojoną w kostkę cebulę wszystko posypać cukrem, dodać ocet jabłkowy i wymieszaćdo lodówki odstawić na całą(...)nocprzed podaniem na obiad wylać nadmiar wody ze śledzi i teraz dodać śmietanę, pieprz kolorowy i wymieszaćziemniaki w mundurkach obrać ze skórki, pokroić je w talarki i położyć kawałki masła na ziemniakachpodać ze śledziami.......... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa makowa, 6 sztuk szara reneta jabłka, 1 opakowanie budyń śmietankowy, 250 ml śmietana kremówka, 1 sztuka galaretka truskawkowa szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru i 1 budyń wsypać - wymieszać miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć(...)ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić śmietanę 36% 25ml ubić na sztywno i dodać powoli tężejącą galaretkę w trakcie ubijania na wystudzone ciasto nałożyć szprycą śmietanową galaretkę ciasto jest smaczne i szybko się zjada...... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękefir, 1/2 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 19 łyżeczek masa krówkowa, 19 sztuk małe śliwki bez pestek, 1 szklanka śmietana 30%, 1 opakowanie śmietanfix, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, olej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki(...)czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić ze śmietanfixem i szprycką nałożyć na wystudzone muffinki posypać zmieloną czekoladą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba olej rzepakowy do smażenia5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz(...)cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 6 średnie czarna rzepa, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżka cukier, 6 łyżek śmietana, 1 łyżeczka sok z cytryny duża rzepa trafia się łykowata i dużo z niej się obiera, dlatego kupuję średnie lub mniejsze wielkości rzepę obrać i dobrze opłukać w blenderze zetrzeć na tarce w paseczki lub na zwykłej tarce grubsze oczka posypać solą i odstawić(...)minut - odcisnąć dobrze rzepę z puszczonego soku i przełożyć do odciśniętą do miski posypać cukrem, sokiem z cytryny i wymieszać przed podaniem dodać śmietanę i dobrze wymieszać......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsztuk matiasy,, 1 sztuka cebula czerwona i biała, 2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka sok z cytryny, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, - ile potrzeba śmietana gęsta słodka matiasy raz wymoczyć w letniej wodzie przez 30 minut wodę wylać, matiasy ręcznikiem papierowym osuszyć obie cebule pokroić w grubszą kostkę i posypać je cukrem, pieprzem matiasy pokroić(...)kawałki i dodać do cebuli, skropić cytryną wymieszać i wlać odpowiednią ilość śmietany 18% i wsypać natkę pietruszki podawać np. z ziemniakami w mundurkach.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki kucharek, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 3 sztuki ziele angielskie, 2 łyżki majeranek, 1 szklanka śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszennamielone wymieszać z kasza manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem i dobrze wymieszać ręką jeśli mielone jest za luźne to dosypać(...)łodyżki selera - gotować z 10 minut dodać nieduże kulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną z mąką i zagęścić lekko zupę - włożyć do zupy mielone i doprawić maggi do smaku można podać z ziemniakami polanymi skwarkami lub grzankami.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka czubata proszek do pieczenia, 2 duże gruszki, 250 ml śmietana tortowa, 2 łyżki cukier puder, - ile potrzeba skórka kandyzowana, - ile potrzeba posypka czekoladowa jajka, cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)dać pokrojone w kostki bez skórki gruszki i delikatnie wymieszać tortownica 24 cm silikonowa - do formy wyłożyć ciasto i piec w 200C około 40 minut = do suchego patyczka zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem i rozsmarować na zimnym cieście, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypką czekoladową ciasto jest puszyste, wilgotne..........SMACZNEGO!!! dobrej jakości tortownice silikonowe - wymiary: średnica
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: truskawki świeże 1/2 kg, śmietana 12% 200 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie pomysł zaczerpnęłam z bloga https://www.facebook.com/pages/Blog-Ala-piecze-i-gotuje/556690841085336?fref=nf - pomysł z butelką udany...butelka 1,5 litrowa, płaska po wodzie, odciąć szyjkę aby był z butelki pojemnik truskawki obrać z szypułek i opłukać, pokroić je na grubsze plasterki do butelki wsypać porcję truskawek i wlać(...)połowę ostudzonej truskawkowej galaretki wymieszanej w 400 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia następnie wsypać truskawki i wlać połowę śmietany wymieszanej z agrestową galaretką w 200 ml gorącej wody, do lodówki schować następnie czynności powtórzyć i butelkę schować do lodówki najlepiej na całą noc, butelkę rozcięłam nożyczkami wzdłuż z dwóch stron i usunęłam z galaretki i mamy
W Mojej Kuchni Lubięświeże skarby z lasu :) A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle trwa...Składniki : makaron wstążki Lubella około 30 dag maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest
Proste Potrawykilka minut. Wyjmujemy całość z piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka
Kolizje SmakówRosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem.Składniki:szklanka mąki pszennejszklanka mąki gryczanej2 jajka20 g świeżych drożdży1 i 1/2 szklanki mlekałyżeczka soliłyżeczka cukru2 łyżki masłaolej do smażeniadodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytrynaW małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstawić na kilka minut
wyzwania kuchennesałatkę do obiadu. Pojawiają się już ogórki gruntowe, cena jeszcze co prawda szału nie robi, ale na mizerię możemy sobie pozwolić. Składniki :* 5 ogórków gruntowych* mała cebula* mała śmietana 12 %* sól, pieprz Przygotowanie :Cebule pokroić w drobną kostkę, ogórki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Całość wymieszać, posolić. Odstawić na 20 minut. Odlać wodę, przyprawić pieprzem i wymieszać(...)śmietaną
Magiczne Życie Martyzapewne w całej Polsce, ale w różnych regionach pod różną postacią. Spotkałam się już z w-zką jasną (jasne ciasto i jasny krem), z w-zką przełożoną kilkakrotnie bitą śmietaną... W moim regionie w cukierniach króluje w-zka, na którą składa się kakaowy biszkopt i bita śmietana. Osobiście z dzieciństwa pamiętam w-zkę z ciasta bardzo ciemnego, przygotowywanego(...)Murzynka z dużą ilością pięknie ubitej kwaskowej wiejskiej śmietany, oblanej pyszną polewą czekoladową. "Wisienką" na tej pyszności były kleksiki bitej śmietany. Nie wiem, czy uda mi się ten ideał kiedyś zrobić... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 5 jaj; 1 cukier waniliowy; 250 g margaryny; 3 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
In my kitchenśpiewa Mrozu :) Kiedyś klasyczne koszyczki białe robiłam ze strony Moje Wypieki , te zmodyfikowałam w smaku :) A tu moja poprzednia wersja Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 12 koszyczków bezowych wielkości dłoni
Blondynka GotujeŚledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko
Kuchenny Skrawek NiebaNiezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym!SKŁADNIKI:- 10 filetów śledzi- 2 jabłka szara reneta- 150 ml śmietany 18%- 150 ml jogurtu greckiego- pietruszkaŚledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli.Kroimy na kawałeczki.Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki.Mieszamy ze sobą.Marynujemy w lodówce przez noc.Gotowe
SMYKWKUCHNIkroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Wlewamy śmietankę, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość dusimy aż cukinia będzie odpowiednio miękka :) duszona cukinia w śmietanie
Bon Appetit MałgorzatyRozłożyć na półmisku.2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny.3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę (ilość wedle uznania) wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.5. Sosem przykryć filety śledziowe, schłodzić w lodówce przed podaniem.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia - przepisy Adriany
Kuchnia domowa Anikalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa.Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć,bo nie zawsze warto liczyć kalorie.Zapraszam zatem na pysznego śledzika!Składniki:6 podwójnych matjasów1 jabłko1 cebula3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego)3 majonezusólsok z 1/2 cytrynyszczypta cukru pudruWykonanie:cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolićjabłko obrać,pokroic w drobną kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniałojogurt wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka1 cebula200 g pieczarek1/3 pęczka natki pietruszki1 szk słodkiej śmietany 30%sól himalajska do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smaku4 łyżki olejumąka do obtaczania PRZYGOTOWANIE:Filet umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać
Ewa w kuchnipozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać.Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z 2 łyżkami
Świat Domowej KuchniPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIśledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal
Mała Cukierenkasztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka 150 ml, cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać
W Mojej Kuchni Lubięmąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłko kwaśne 6 sztuk, cukier 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka - 3 laski zmielone Royal Brand, budyń śmietankowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 1 szklanka, kolorowa posypka - ile potrzeba całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotachwsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto jabłka
W Mojej Kuchni Lubiężeby umilić sobie czas oczekiwania na ochłodzenie:) Składniki:700 - 800 g świeżych malin,2 - 3 łyżki cukru,200 g śmietany 20%.Przygotowanie:Maliny rozgniatamy dosypując cukier. Stopniowo dodajemy śmietane, ciagle mieszajac. Smacznego Lisek:):)źródło: ,,Kuchnia" Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniOgromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie;Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się
Anioły w kuchnimaczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę. W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach. PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu na dużą zawartość alkoholu
Kulinarny karnet Christopheramnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą. Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie
Kulinarny karnet Christopheratego, by korzystać z uroków życia. Raz na słono, raz na słodko. Pośród wspaniałego mięsiwa i mocy innych nie postnych potraw nie może zabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie. 2 szt. śledź matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte(...)tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka
Kulinarny karnet Christopheraprzepis Piotrka z Kocham Gotować (wyszło idealne ) Na upieczone tartaletki nałożyliśmy truskawki. My użyliśmy truskawek z puszki, Wy możecie użyć dowolnego owocu, a na wierzch ładnie wycisnęliśmy bitą śmietanę . Piękny i szybki deserek Zachęcam Was również do odwiedzenia blogu prowadzonego przez Adę kokosowa ada Pozdrawiamy
cookplPrawie kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie - choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest po prostu pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni