olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, truskawki 1/2 kg, śmietana kremówka 200 ml, barwnik spożywczy do ciast 1/2 opakowania, cukier puder 2 łyżki, płatki migdałowe - ile potrzeba, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, mleko, cukry roztrzepać rózgą do spienienia się(...)dokładnie foremki silikonowe napełnić do 3/4 wysokości i do każdej dodać po 2-3 truskawki piec w 200C około 30 minut i z foremek wyjąć jak wystygną zimną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem i dodać połowę tubki barwnika żółtego szprycka nanieść śmietanę na babeczki, posypać płatkami migdałowymi i posypką kolorową..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około 1 minuty na zakresie 1 - następnie na zakresie 2 3-4 minuty, ciasto zawinąć(...)gorącej wody i wsypać mrożone truskawki, galaretka szybciej stężeje a truskawki będą jędrne, tężejącą galaretkę dać na stężały jogurt i schować do lodówki do stężenia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa z tylką i nanosić śmietanę na galaretkę ciasto schować do lodówki na kilka godzin, jest bardzo orzeźwiające latem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cukier 15 dag,. sól - szczypta, cukier waniliowy 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, chilli 3/4 łyżeczki, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 15 dag, masło 10 dag, śmietana 30 % 200 ml cukier, jajka, cukier waniliowy, sól, rozdrobniona papryczka chilli mikserem miksować z 3 minuty dodać kakao i miksowac z 1/2 minuty wsypać mąkę i wlać stopione masło wystudzone i miksować(...)minutę ciasto przełożyć do blaszki może być niska bo duzo nie rośnie, piec w 160C około 20-25 minut i upieczone wystudzić zimną śmietanę 30% ubić na sztywno bez cukru - ciasto jest słodkie to szwedzkie ciasto kladdkaka jest szybkie, smaczne bez proszku i z bitą śmietaną smakuje wyśmienicie..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProso, szybko i smacznie..ilość makaronu wedle apetytu..a ilość śmietany, cukru i cynamonu także wedle własnego smaku..Ja wykorzystałam resztki różnych makaronów. makaron śmietana cukier cynamon Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.Polać śmietaną ubitą razem z cukrem, posypać cynamonem
Moje domowe kucharzenierazem zainspirowałam się tym przepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta 600 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 2 łyżki(...)cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie: Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać
Ala piecze i gotujepopołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną. Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie(...)Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec
Salonik smakówzakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach(...)czwartek wieczorem :) * w takim przypadku masę najlepiej przelać do pojemnika i zamrozić. Zamrożoną można traktować jako lody, lub przygotować błyskawiczne tiramisu w szklaneczkach. The post Tiramisu – najlepsze, bez śmietany appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa,garść truskawek.Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej
Codzienna kuchnia niecodziennaSchab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem...Miękkie i soczyste plastry schabu.Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos.I kawałeczki wysmażonego boczku.Pycha! Składniki:1 kg schabu bez kości;500 g pieczarek;250 g wędzonego boczku;3 duże cebule;500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić(...)można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje.Folia aluminiowa
Gospodyni Miejskawanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze.3. Czekoladę(...)przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną czekoladą. Gotowe! :)Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artpołączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro(...)nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód tarty i znów wstawiamy do lodówki. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną
Malinowe Pocałunkicukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie:Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego masło i syrop. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukier(...)rękoma formowałam kulki, później z nich placki i układałam gotowe na patelni. Roztapiały się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier różany do smaku. Pamiętamy, że rurki są mocno słodkie ;). Gotową masą wypełniamy zimne rurki tuż przed podaniem
Malinowe Pocałunkinadal w duchu świąt przedstawiam moją propozycję na obiad w gronie rodziny. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka lub jedna duża pierś z indyka 2 zupy cebulowe duże opakowanie śmietany Wykonanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, przekładamy do naczynia żaroodpornego. I obsypujemy zupami cebulowymi, mieszamy, następnie odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), by się wszystko przemacerowało(...)godziny przed podaniem, wyjmujemy mięso, dodajemy śmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem
Taste Of My DayKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka(...)drewnianą deskę do całkowitego wystudzenia. Kiedy babeczki miałam już zimne, w misce ubiłam kremówkę na sztywno pod koniec ubijania dodałam 1 łyżkę cukru pudru. Wycisnęłam ubitą śmietanę do babeczek, na wierzchu każdej wetknęłam po jednej kandyzowanej wisience. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - taca z łupka ze sklepu Do Warzyw
Blondynka Gotujeszklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao(...)przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić
Gosia gotuje