zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj zapraszam na łososia w tempurze. Składniki ciasta: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 łyżeczki soli kawałek świeżego łososia dodatkowo: olej do smażenia mąka do oprószenia ryby papierowy ręcznik Na początek trzeba przygotować łososia: opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki niewielkiej wielkości. Dodatkowo można każdy kawałek oprószyć mąką(...)sobą. Po lekkim zazłoceniu się (będą wtedy chrupiące) wyjmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a w środku cudownie soczyste. Tego samego dnia smażyłam również pieczarki oraz fasolkę szparagową. W tym przypadku ciasto było znacznie rzadsze. Jak sprawdzić czy olej jest wystarczająco zagrzany? Wystarczy wlać odrobinę
Codzienna kuchnia niecodziennaFilet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem układamy na rybce plasterki masła czosnkowego. Podajemy z cytryną i limonką
Aga w kuchnifiletu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około 100ml) i smażę około 12 minut(...)dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. Na drugiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i szklę na niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam
Smakowity Blog Kulinarnyjest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu(...)widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Pstrąga nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaJeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu.Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconychkwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej. W kuchni
bistro mamaPrzystawki to kolejne moje wejście. Dzisiaj łosoś-może trochę inaczej. SKŁADNIKI 15 dag mąki 1/8 litra mleka 4 jajka sól masło do smażenia 2 opakowania łososia serek kremowy o smaku chrzanowym WYKONANIE Połączyć mąkę, mleko, jajka i zrobić ciasto, dodać szczyptę soli. Smażyć na patelni naleśniki z odrobiną masła. Naleśniki posmarować twarogiem chrzanowym. Następnie rozłożyć plastry łososia na górze
W kuchennym oknie Ewyłososia papierowymi ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić gałązkę rozmarynu i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Łososia oprószyć mąka i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone). Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju zmiksować
Buniabaje w kuchniwalorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy(...)kroimy w słupki.Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około
Smaki Edytysosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego
Kulinarne Przebojesię nawinie i tak powstaje, np… pasta z pieczonego łososia. U mnie akurat nawinął się pieczony łosoś, a inspiracją był dla mnie przepis Tomka . Składniki: - ok. 400g łososia (pieczony, smażony gotowany lub grillowany) - ½ cebuli - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (lub - jak w oryginale - ¼ czerwonej papryki) - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny (1 – 2 łyżeczki) - 2 łyżki oliwy cytrynowej
mojewypiekiinietylkołyżka mąki sól, pieprz 200 g makaronu Szalotkę i pietruszkę poszatkować. Szalotkę podsmażyć maśle, dodać zgnieciony czosnek i natkę pietruszki. Lekko podsmażyć następnie dodać krewetki i poszatkowanego łososia. Przyprawić. Smażyć 3 minuty następnie dodać mąkę rozmieszaną w 3/4 szklanki wody, zagotować i na samym końcu dodać śmietanę. Podawać z makaronem
Jadło i czytadłoząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie
Kubki smakusojowego 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki mleka sól, pieprz zioła masło Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć na maśle. Gdy się lekko zrumieni dodać łososia i smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać
Codzienne Gotowaniegotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien pękać (trzasakać) przegryzany. Cebulkę drobniutko pokroić i przesmażyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zrumieni dodać drobno pokrojonego łososia i smażyć aż będzie różowy. Wlać crame frache,dodać szpragi i groszek - delikatnie wymieszać. Chwilę gotować na niewielkim ogniu. Dodać odcedzony makaron. Wszystko delikatnie wymieszać, aby cały makaron pokrył się sosem
Codzienne Gotowaniemielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą PRZEPIS Cytrynowa baba wielkanocna PRZEPIS Makowiec PRZEPIS Marlenka PRZEPIS Oszukane marchewki, czyli truskawki w białej czekoladzie PRZEPIS Smacznego
Przepisy Aleksandry