ziemniaczane mają w zwyczaju - najlepsze są te chrupiące, prosto z patelni. Smacznego! Składniki: 3-4 duże ziemniaki pół cebuli 1 jajko 150 g wędzonego łososia 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, i należy je zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, mąkę i mieszamy. Łososia kroimy na małe
psgotujemyzielony groszek (wrzucam mrożony na patelnię) z parmezanem. Ale ogranicza nas tylko wyobraźnia . Skłaniam się jednak w kierunku składników, których nie trzeba wcześniej gotować czy smażyć. Polecam świeże zioła, pomidorki koktajlowe, wędzonego łososia, a już niedługo szparagi. Kolejną zaletą tych maleństw jest to, że nie trzeba dopiekać ich w piekarniku, a więc nie musicie posiadać patelni żeliwnej . Rozgrzewam moją małą(...)zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś; groszku nie trzeba wcześniej rozmrażać, większe produkty trzeba pokroić na małe kawałki Przygotowanie: Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło oraz oliwę. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj z solą i pieprzem. Do jajek dodaj wybrane składniki (bez parmezanu) i wlej masę na patelnię. Frittatę smaż na średnim - wysokim ogniu. Jeżeli
Chilli Czosnek i Oliwaświeży koperek – 1 pęczek DODATKOWO: * jajko + bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy dość spore cienkie naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną cytryny. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach. CAŁOŚĆ : Naleśniki pokrywamy łososiem i posypujemy startą
Ostra na Słodkopapryki (czerwona, zielona) opakowanie groszku cukrowego 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków słodka papryka w proszku olej do smażenia 2 plastry ananasa (opcjonalnie) Żeliwne naczynia włożyć do zimnego piekarnika, włączyć go na 180 stopni i nagrzewać naczynia przez kilkanaście minut. Łososia umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć i oprószyć przyprawą do fajitas. Warzywa pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej(...)zeszkli, następnie dodać paprykę i smażyć przez chwilę, dodać groszek cukrowy i papryczkę chili. Doprawić przyprawą 5 smaków, słodką papryką, solą i pieprzem, smażyć jeszcze chwilę, ale niezbyt długo - warzywa mają nadal być jędrne i chrupiące. Łososia zgilować (gril elektryczny) lub upiec w piekarniku. Naczynia ostrożenie wyjąć z piekarnika i umieścić na drewnianych podstawkach, nałożyć warzywa, a na nich ułożyć
Codzienne GotowanieIdealna buła na śniadanie. Smakuje (powiem nieskromnie) wyśmienicie! Składniki na jedną bułę: 1 jajko Garść kiełków rzodkiewki 5 g otrąb pszennych 30 g papryki 2 plastry łososia wędzonego 1 ciemna buła Olej do smażenia Sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Jajko należy rozbełtać z kiełkami, otrębami i pokrojoną papryką. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć na odrobinie oleju. Bułę piec
Czarnawisienkaobiad jak kto woli. Do dzieła ... Składniki: 7 ziemniaków 2 cebule 4-5 łyżek mąki 1 jajko pieprz, sól 250 ml oleju do smażenia łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 150 g łososia wędzonego w plastrach 250 g białego chudego sera pęczek koperku cytryna Sposób wykonania: Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.Doda(...)mąkę, jajka, łyżkę śmietany, przyprawić solą i pieprzem.. Wszystko dokładnie mieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek . Ser +koperek +jogurt zmiksować blenderem. Następnie każdy placek smarować grubą warstwą serka, plastrem łososia, który należy skropić cytryną. Przykryć kolejnym plackiem i analogiczne przekładać kolejne. Ja robię z 3 placków ale wysokość według uznania
pieprzny smaczekpodgrzewam aby się rozmroził dodaję troszkę oliwy z oliwek. Żeby szpinak dobrze smakował trzeba go dobrze doprawić czosnkiem i solą. Na drugiej patelni rozpuszczam masło i smażę na nim pokrojonego w kostki łososia ale delikatnie mieszając. Gdy łosoś nabierze koloru dolewam odrobinę wody aby go sparzyć i do niego również dodaję czosnku soli i pieprzu. Z łososiem trzeba jednak troszkę
Tanio smacznie i prostoostra papryczka 1/4 szklanki tartej bułki 1 jajko płatki papryki do smaku ( u mnie pull biber) Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia przygotowanie Po kolei rozdrobnić w blenderze łososia, ziemniaki, cebulę z czosnkiem i papryczką.Umieścić składniki w dużej misce. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wyłożyć na sitko, kiedy ocieknie(...)dodać do miski z łososiem. Do masy dodać pozostałe skladniki - sól, pieprz, tartą bułkę, płatki papryki. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i jeszcze raz wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki 5 -6 sztuk. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki, z obu stron
Stare Garyodrobina do posypania po wierzchu jako dekoracja łyżeczka pestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu poszatkowany szczypior- 2 łyżki- będzie to kilka liści/łodyg Do smażenia: kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie Farsz: 20 g wędzonego łososia Dodatki: 10-15 ml sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki(...)omlet 2. Smażyć na oleju sezamowym na patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić 3. Na środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia 4. Zawinąć 5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski 6. Sos sojowy połączyć dokładnie z wasabi. 7. Jeść maczając omletowe sushi w sosie. Podawać ostudzone. Posypane po wierzchu ziarnami sezamu. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinykroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę. Pozostawiamy na ok. godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką do dołu ( to bardzo ważne!- dzięki temu filety podczas smażenia nie rozpadną się ) i obsmażamy ze wszystkich stron. Kiedy nasz łosoś jest rumiany na patelnię dokładamy cebulkę a łososia zdejmujemy
Maminek kulinarnymiałam pomysłu jak go połączyć z łososiem, aby to on był królem potrawy. Pomyślałam więc, że omlet przełożę duszonymi warzywami, a do całości dodam smażoną rybę. W końcu, po usmażeniu omleta i łososia coś mnie tknęło, aby pokombinować, żeby danie nie było banalne. No i tak właśnie powstały roladki z omleta z łososiem. Trzyosobowe jury uznało, je za najlepsze danie
Kuchnia Bazyliizłoty kolor - wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy SKŁADNIKI porcja dla 2 osób: - 200g łososia - 5 łyżek marynaty tajskiej - 1 łyżka sosu sojowego - chili Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy. SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE: - lampka wytrawnego czerwonego wina - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 1/2 młodej cebulki - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy(...)kolorowym. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Chipsy z buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy, usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIbardzo smaczna śniadaniowa potrawka z ryżu z dodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi. Składniki: ½ l bulionu warzywnego, 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem), 150 g krewetek koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry, 2 łyżki(...)krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry. Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki. Gorące kedgeree nałożyć na talerze i udekorować połówkami jajek
Nie tylko w kuchnikawałek pietruszki i selera szczypta gałki muszkatołowa 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, vegeta trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania plaster 100gr. łososia wędzonego WYKONANIE: Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym maśle , aż się zeszkli, dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa w garnku zagotować bulion, dodać zeszklony por i warzywa, gotować do miękkości, doprawić
Kuchnia Beaty