smażona ryba - 1503 przepisów (strona:86/101)

Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 233

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o

Eat me! Fit me!
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 410

Dlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak

Blondynka Gotuje
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 217

Efekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele

Eat me! Fit me!
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 170

Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej uwodniona i podgrzana jest bardzo spoista. Do pieczenia nie stosuje się(...)kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza

Karo in the Kitchen
Śledzie z Ibizy 199

Śledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów

Ogrodnik w podróży
Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny! 182

Gotuj w zdrowym stylu! Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych

SMYKWKUCHNI
Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt 160

N iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste

SzczyptaSmaQ
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 162

prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane(...)pachnieć. Przenieś do moździerza i rozdrobnij. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj rozdrobnione kolendrę i kumin, dorzuć laskę cynamonu, kurkumę, goździki i anyż i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, bób i bulion warzywny, przykryj patelnię przykrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez 12-15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn i będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Razowa tarta z boczniakami 178

Było coś słodkiego, mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę.  Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli boczniaka(...)dokładnie myjemy, następnie kroimy w paski. Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sitku.  Cebulę i czosnek podsmażamy na mieszance oleju i masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy

Garniec Magalie
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 192

Dziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy

DefinicjaSmaku
Makaron Spaghetti z Anchois, Czosnkiem, Chili i Rukolą 218

Tego dnia gotować mi się najnormalniej w świecie nie chciało. W takich sytuacjach makaron jest idealny, szybko i smacznie. Tak jak lubię. Z anchois musimy uważać

Blondynka Gotuje
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 246

                          

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki z makrelą 158

Lubicie wędzoną makrelę? Ja bardzo. I wie o tym mój mąż, który kupuje mi ją zdecydowanie za często, oczekuje moich podskoków z radości, kiedy rozpakowuje zakupy

bistro mama
Mule w białym winie 168

  Mule w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew  morskiej bryzy  i aromat wina

Food Square
LIEBSTER BLOG. 194

  Widzę, po blogach skacząc to tu, to tam, że znów LIEBSTER BLOG w eterze jest i wszyscy się nominująwzajemnie, odpowiadają na pytania, zadają ponownie i

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania