"No, ale co Ty robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie
W kuchni Karmel-itkiłatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony(...)średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj grzyby, paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także
karmelowyBardzo fajne danie dla dzieci. Zamiast podawać maluchom paluszki rybne ze sklepu, mrożone (do których ja nie mam za bardzo zaufania), warto włożyć trochę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej(...)smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem
BaRepasTakie śledzie moja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko
W poszukiwaniu inspiracjiDziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność Tym razem proponuję je w
karmelowypostanowiłam tradycyjny litewski chłodnik unowocześnić nietypowymi dodatkami jak mascarpone oraz przegrzebkami. Przegrzebki to jadalny gatunek małża. Kupiłam je w lidlu i jadłam po raz pierwszy. Smakują jak zwyczajna ryba ;) Składniki:2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) ok. 1 szklanki zsiadłego mleka albo kefiru / maślanki70 g mascarpone1 ogórek zielony2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji na kleksykilka rzodkiewek1(...)Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy kleksami ze śmietanyPrzegrzebki:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem ziołowym własnej roboty (nie jest to konieczne). Podajemy
Bon Appetit Małgorzatysię! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy i samobujające się krzesła... Och, zapomniałabym dodać. Czasami zamówiony(...)nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku oraz 2-3 łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy, aż będzie miękka. Gotuję ją w proporcjach: ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę osolonej wody, do tego 1 łyżeczka masła
bistro mamaSmaczna propozycja na szybki obiad z rybą. Makrelę równie dobrze można zastąpić tuńczykiem. Polecam na piątek i nie tylko. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/02/16239/spaghetti-z-makrela&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(...)ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera, a na końcu pomidory. Doprawiamy. Podajemy z makaronem spaghetti pełnoziarnistym. Można posypać serem żółtym
CoolinarniePLTylko 3 główne składniki: makaron bez smaku- taki to 'urok' ryżowego- kwaskowate pomidorki i krewetki...Brzmi niezachęcająco, ale uwierzcie, że te składniki tak fantastycznie się ze
Kraina Miodem Płynąca****************************** Ostatnio ktoś mnie zapytał, już nawet nie wiem kto, co tą są te "chruściki". Przyznam szczerze, że o mały włos nie wybuchnęłam śmiechem. Jak to,
W kuchni Karmel-itkiHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)małym ogniu i lekko prażymy nasiona kolendry, kuminu i kminku (2 minuty). Przekładamy je do moździerza i ucieramy na drobny proszek. Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego
Gaździnka warzydodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa, pędy bambusa, kiełki etc. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Odmierzyć 1,5 szklanki ryżu, przepłukać kiklukrotnie aż woda z mętnej stanie się przezroczysta(...)mango i awokado powinny być dojrzałe i miękkie ale na tyle jędrne by zachowywały kształt. Paprykę pokroić w cienkie slupki, rzodkiewkę również. 6. Krewetki zamarynować w sosie sojowym i smażyć lub gotować we wrzącej wodzie ok. 1- 1,5 minuty. 7. Przygotować łososia, halibuta i paluszki krabowe. 8. Na deseczce ułożyć matę bambusową, na macie płat nori. Rozprowadzić zwilżonymi rękoma
DefinicjaSmakukapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić... :) ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo(...)ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz - olej do smażenia PRZYPRAWY: ( z tym mam zawsze problem bo na oko wszystko sypię... ) - majeranek (jego to sporo bo będzie potrzebny do oprószenia roladek i do sosu) - zioła prowansalskie - szczypta
Zainspiruj się kuchnią