smażona ryba - 1503 przepisów (strona:71/101)

Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 190

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju smażymy indyka na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chili i imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy curry

W kuchni Katie
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 157

sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często  w menu  dobrych restauracji.  Należę do  grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd. Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion wołowy(...)sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem 151

Na prawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 242

moja wina, że bardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki

Zgrabne Gotowanie
Pasta z pieczonego łososia 182

Czasem bywa, że jedna i to bardzo uciążliwa myśl zaprząta nasz umysł. W ciszy jego zakamarków rozbrzmiewa niczym dźwięk trąby jerychońskiej – coś bym zjadł, coś

mojewypiekiinietylko
Śledź po litewsku 217

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone

Kolizje Smaków
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 228

gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill to grill węglowy, tylko i wyłącznie. Maszyny gazowe i elektryczne to już nie to samo. Smak mięsa jest patelniany, przypominający smażenie w domu, a przecież nie o to chodzi. Także wybór już padł: grill węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę groszy więcej i zakupić(...)zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych

upichcona
Grillowane warzywa z mozzarelą 211

Kolejna propozycja na zdrowy, w miarę lekki i bardzo aromatyczny lunch. Dodatek świeżego rozmarynu, suszonego oregano, czosnku i chilli sprawia, że warzywa nie są nudne. Mięso lub rybę zastępuję mozzarella. SKŁADNIKI 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 1/2 papryki 5 ząbków czosnku 5 gałązek rozmarynu 2 łyżeczki oregano 1/2 papryczki chili z pestkami 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko razem podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerze i układamy na nich kawałki mozzarelli. Mozzarellę należy wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęła

OstryKęs
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 231

Robiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej

W kuchni Karmel-itki
Sos z portobello 169

poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki(...)szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką

mojewypiekiinietylko
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 205

Kolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków

SMYKWKUCHNI
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 201

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego

W kuchni Karmel-itki
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 199

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków(...)śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy. Na talerzu układamy rukolę, na niej tuńczyka

Kulinarne przemyslenia
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 218

problemu.   Nie bez znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej(...)osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia.   Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu

Karo in the Kitchen
Śledzie z karmelizowaną cebulą 212

Karmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule(...)obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania