Nie miałam weekendu, za to miałam zajęcia na UAMie ;) świetny Pan prowadzący kurs, który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPlaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie
królestwo garówpędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku papierowym, tak aby wchłonął tłuszczyk. Na sam koniec posypałam stripsy(...)unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
ClauditteMissCookingChoć podobny do łososia to zupełnie inny :) Filet z łososia jest zdecydowanie grubszy i bardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do
Aga w kuchniroku była niezbyt napawająca optymizmem. Zaczynając od tego, że zasiałam odmianę zieloną - którą mój mąż wykopał bo myślał że to chwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić tą żółtą bo już zielonej nie było. Zielona(...)oczywiście by przerosły. Młode do 1,5 kg wagi są jak najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2
My Culinary ArtMiruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki
Gaździnka warzyTemperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itkijadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna . No !! i niech(...)cytryny z 2 stron i przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem , zostawiamy na 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piorka , czosnek kroimy w plasterki . Pieczarki i cebule smażymy . W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ukladamy filety i kladziemy na nie plasterki czosnku . Taka rybe pieczemy w 160 st. C około 15 minut . Po 15 minutach wyciagamy rybe, ukladamy
PychaDaniatylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki(...)łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza tym: 500 - 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki 2 jajka masełko do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (w mundurkach). W tym czasie przygotuj sos. Składniki salsy możesz drobno posiekać lub zmiksować w robocie kuchennym. Spróbuj
Chilli Czosnek i Oliwadoboru składników już poznaliście- chwilowa ucieczka do krainy pełnej słońca, którego teraz tak bardzo brakuje. Drugi- przygotowanie na zimę i wzmacnianie odporności. Kwasy tłuszczowe omega 3, których źródłem są ryby, witamina C zawarta w pomidorach oraz cenne bakteriobójcze właściwości rukoli to połączenie wspomagające barierę ochronną naszego organizmu, tak niezwykle ważną w czasie pogodowych kaprysów. Do tego szklanka zielonej herbaty(...)trzepaczkiDodać pokrojonego łososia, pomidory, rukolę oraz przyprawy i zioła i ponownie wymieszaćMieszankę wlać na rozgrzaną patelnię, najlepiej teflonowąPo około 2-3 minutach przekręcić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilęUsmażony omlet przełożyć na talerz i podawać ze świeżymi pomidorami i pozostawionymi dodatkamiMiłego dnia
peanutbuttermonsterSkładniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki
Gaździnka warzyByły już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale
Walijskie Pichcenie" Pierwszy egzamin za mną... hmm, nie pytajcie jak mi poszło, bo nie wiem. Przez pierwszą godzinę siedziałam nad pustą kartką, później jakoś się ogarnęłam. Zobaczymy. Moje
Słodkie Przyjemności