smażona ryba - 1503 przepisów (strona:66/101)

Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą 202

Składniki:150 g  Farfalle Mamma Mia2 cytryny4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki serka mascarponeplastry wędzonego łososiarukolasól, pieprztymianek KAMIS WYKONANIE:Z 1 cytryny zetrzyj skórkę

kolorowotorcikowo
Tzatziki 178

Tzatziki, to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać  jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.      Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek świeży (opcjonalnie)     Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany(...)Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tzatziki appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 219

groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki(...)piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem

Plate of Joy
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 202

jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego.Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza(...)estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane),100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą

SzczyptaSmaQ
Pieczone cytrynowe ziemniaki 236

remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania(...)pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, przekrojona na 3 części w poprzek główkę czosnku, świeży rozmaryn, pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę

Kulinarne przygody Gatity
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 192

spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć(...)względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem

WojnaNaSmaki.pl
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9158

Jak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety gryczane 141

Dzisiaj będą pozostałości po wczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-)Składniki:250 g

pieprzny smaczek
Bezglutenowy makaron z tuńczykiem, groszkiem i pomidorkami cherry 225

   Składniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź

Mango Papaja
Miętus w sosie koperkowym 201

Gdybym miała określić miętusa w dwóch słowach powiedziała bym ,, smakowite brzydactwo". Wszyscy którzy widzieli miętusa w całości, a nie takiego ze sklepu wiedzą o czym

Buniabaje w kuchni
Domowy smalec z grzybami 131

Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów(...)bardzo powoli. Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji

Tradycyjna Kuchnia
Okoń z pieczarkami duszony w śmietanie 212

zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw.  Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem je w w Zajeździe pod Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram. Składniki(...)dzwonka i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) wraz z 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Wyjęte z mleka dzwonka obtoczyć w mące i smażyć na złoto na klarowanym maśle, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodać pocięte w plastry brązowe pieczarki i smażyć, aż odparuje

W SMAK
Kaczka po pekińsku. 144

podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku  po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie(...)kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym  i nałożyć  na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym  ,smażyć placki  ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć  ,aż powstaną brunatne plamki. Po usmażeniu natychmiast przykryć

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś teriyaki 296

ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę  (około 3 cm) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę  kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód(...)patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili.  Podsmażamy. Dodajemy łososia i podsmażamy przez około 4 minuty. Ja wolę bardziej wysmażonego, jeśli ktoś lubi różowego w środku wystarczy smażyć przez 2 minuty.  Łososia należy mieszać delikatnie ponieważ łatwo się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Na  końcu dodajemy dymkę. Zdejmujemy

Mania Gotowania
Tagliatelle z wędzonym łososiem i winem 91

Składniki: 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki 1 cebula 40 ml białego wina wytrawnego oliwa z oliwek pieprz i sól imbir w

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania