Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.składniki:1 solony
Monia miesza i gotujemięsnych tak jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów(...)marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagiatelle, parpadelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują
Moja Delicjaserem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki(...)tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę. Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie
W Mojej Kuchni Lubięfot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny
W kuchni Karmel-itkimorza. W mojej wyobraźni Wyspy Kanaryjskie były krainą mlekiem i miodem płynącą, były wszystkim, o czym zawsze marzyłam. Zielone, ale też z rajską laguną. Bogate w owoce i świeże ryby oraz, moje ulubione ,krewetki. Jakież było moje zdziwienie, gdy po lądowaniu, owszem, było mi gorąco, ale tej zieleni ani widu, ani słychu! Wszystko było brązowe i bardzo, bardzo suche(...)przywarły do dna. Wrzucamy krewetki, mieszamy i podsmażamy chwilę , dalej na średnim ogniu ( ok. 5-10 minut). Ponownie solimy i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i jeszcze kilka minut smażymy, aż wszystko przejdzie dobrze zapachem i smakiem. Pamiętajmy, że nie możemy smażyć krewetek zbyt długo, bo zrobią się suche i już nie będą takie smaczne. Podajemy w towarzystwie pokrojonej
Gotowanie to kochaniePopijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny(...)panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo. Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie
Atlas SmakówWłosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze(...)opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się
Chilli Czosnek i OliwaKasza bulgur to niskokaloryczna kasza z wysuszonych zbóż, najczęściej pszenicy. Dobrze się gotuje, nie przypala się i nie skleja, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotowałam z
Trzeci talerzraczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek i kmin(...)konsystencji można dosypać więcej bułki aż z masy będzie można formować kotleciki. Dobrze jest wstawić masę na pół godziny do lodówki. Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć-na średnim ogniu, żeby ich nie spalić – na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego Post Kotleciki z kalafiora pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plSporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:) Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafinansjerek , tureckiej baklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty(...)minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia mrożonego i przed smażeniem go nie rozmrażałam (tak też zasugerowała mi instrukcja na jego opakowaniu). Zdejmij łososia z patelni i odstaw, żeby odpoczął. Patelnię zachowaj, będziesz na niej kończyć potrawę. W międzyczasie w dużym garnku
Chilli Czosnek i Oliwaproste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe.Ps. przepis dołączam do akcji Placki, placuszki , pancakesy. Składniki(...)kostkę. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Do startej cukinii dodać łososia, mąkę, jajko, odrobinę soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Smacznego
Fabryka pomysłówTen i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie
Mango PapajaKochani tak jak pisałam na fb z moich planów przedświątecznych nie wyszło nic. Bąbelek się pochorował i jest w szpitalu. Wszystko jest już dobrze, a dziś
Miksturownik