smalec przepis - 3000 przepisów (strona:63/200)

Omlet z pokrzywami 136

garście młodych pokrzyw sól pieprz 3 jajka kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki usiekanego szczypiorku 1 łyżka smalcu ze skwarkami Pokrzywy umyć pod bieżącą wodą, w garnku nastawić wodę i włożyć pokrzywy do wrzątku, gotować ok 5-7 min, odcedzić, lekko wycisnąć, następnie posiekać . Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrzywę, smażyć przez kilka minut aż odparuje. Jajka rozmącić widelcem

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową 81

mąki 7 dkg drożdży 1 szkl cukru 5 jajek 250 g masła 200 g smalcu 250g  śmietany marmolada pigwowa lub inna Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem,  cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło. Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie

Gotowanie jest łatwe
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 233

sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży  30 g roztopionego smalcu 30 g oliwy 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego  Przygotowanie bułek: Rozpuść w wodzie drożdże. Do miski przesiej mąki, dodaj słód, sól, oliwę, smalec. Dodaj też rozdrobnione palcami

Grahamka, weka i kajzerka
Maślana tarta z owocami z kompotu 232

słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki(...)piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut. Po upieczeniu delikatnie studzę i posypuję cukrem pudrem. * dodatek smalcu w cieście wzmacnia jego kruchość Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Kapusta czerwona na winie do obiadu 165

Bardzo smaczny dodatek do obiadu z kapusty czerwonej i jabłek. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty(mała), 3 jabłka, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę oczyścić, drobno pokroić, dodać soli i cukru do smaku, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Cebule drobno posiekać(...)przysmażyć na smalcu, dodać kapustę, starte jabłka i smażyć na wolnym ogniu podlewając winem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku (musimy uważać aby kapusta nie była za miękka

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki zasmażane do obiadu 184

Przepyszne, zasmażane polecają się do obiadu!. Składniki na dwa obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być(...)solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 182

wędzonego boczku  0.5 kg. łopatki- zmielić  3 ząbki czosnku   1/2 cytryny  1 cebula  50 dag. kiszonej kapusty  1 łyżka miodu  1 łyżka smalcu   kilka kropel maggi   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych   200 ml słodkiej śmietanki 18%   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej   ½ łyżeczki suszonego majeranku   50 g masła(...)plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę,  dodajemy do śmietany z gałką

Kuchnia Beaty
Zrazy z łopatki w sosie własnym 609

cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się(...)zwijamy , w pierwszej kolejności ,zakładając brzegi do środka , a następnie ,ciasno, rolując . Jeśli ktoś nie czuje się pewnie , może obwiązać zrazy nitką . Układamy je na brytfance wysmarowanej 2 łyżkami smalcu . Ustawiamy na gazie , na dużym ogniu i podsmażamy , jak już zrumienią się od spodu , wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C ( tylko górna grzałka ) . Ten wymyk, pozwala nie obracać zrazów

Ogrodnik w podróży
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 232

dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Zupę podawać w głębokim talerzu, dodając kapustę.  Ta zupa jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 136

golonki 3 małe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką(...)smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy tak długo aż skórka ściemnieje a mięso będzie odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu skrapiamy piwem. Gdyby się bardzo przypiekały a byłyby twarde można przykryć folią aluminiową. Podajemy z musztardą lub chrzanem nie mówiąc już o schłodzonym piwie w szklance. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane 338

Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane... Chrupiące i złociste na zewnątrz. O miękkim i pysznym wnętrzu. Smażone na oleju lub smalcu. Pyszna odmiana tradycji. Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 3 jaja; 5 łyżek mąki pszennej; 2 duże cebule; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat ); Sól; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju. Inaczej spięką się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe

Gospodyni Miejska
Zupa grochowa na wędzonej bazie 138

włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie   Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 1 godziny. Na początku szumowałem. Wywar przecedziłem wrzuciłem(...)minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ). Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka. Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Musztardowe kluski z dziurką. 125

zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac smalec chwile podsmazyc a następnie dodac cebule

Radość kipiąca uśmiechem.
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 172

średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie:                    Na początku kroimy mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się(...)smaku. Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem  http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/placki-ziemniaczane-kazdy-powinien-je.html Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dusimy na oleju(smalcu) pod przykryciem Cebulę kroimy w grubszą kostkę Po 30 min wrzucamy cebulę Wrzucamy odpowiednio przygotowane grzyby Po uduszeniu mięsa i grzybów. Zagęszczamy całość dodając wrzątku i mąki. Należy szybko mieszać podczas

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kapusta duszona 135

kiełbasą. Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę. Składniki: 1 duża główka kapusty 2 cebule 4 kiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól(...)liść laurowy,ziele angielskie, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,posolić  i dusić na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę. Na patelni rozgrzać smalec, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć i dodać do kapusty. Dołożyć wszystkie pozostałe składniki i dusić do miękkości na wolnym ogniu

O kuchni z uczuciem