dziw, że są tak mało popularne. Składniki: 35 dag płatków ryżowych, 0,25 litra wody, curry do smaku. Składniki na farsz: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 4 dag smalcu, 2 cebule, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, olej do smażenia. Wykonanie: Płatki zmielić i zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną
Tradycyjna Kuchniakiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor
Kulinarna Patilogiaswoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta(...)obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można też użyć ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Gdy kapusta już się ugotuje odsączmy ją i dodajemy do niej smalec. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (jeżeli gotowaliśmy je w mundurkach najpierw należy obrać) i dodajemy do kapusty. Solimy, mocno pieprzymy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję kapusty. Ziemniaki powinny rozpaść się
Kulinarna Patilogiaczekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa. Bardzo słodki, bardzo dobry, uzależniający! Składniki: kruche ciasto: 400 g maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 2 łyżki koniaku 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru(...)śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można użyć również porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych wiśni) Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubitą puszysta masę dodajemy do mąki z tłuszczem i zagniatamy
Pyry na Gazascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2,5 szklanki mąki margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1,5 łyżki bułki tartej Żółtka oddzielić od białek. Margarynę pokroić(...)mniejsze kawałki, dodać żółtka, smalec, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagnieść ręcznie. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta schować do zamrażalnika, a do większej dodać kakao. Zagnieść. Większym kawałkiem wyłożyć spód blachy (z papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25×40 cm. Posypać bułką tartą. Masa serowa
kulinarnyswiatdomicały zaczyn 170 g ugotowanej białej kaszy gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę(...)przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią, tak aby kasza została równomiernie rozprowadzona w cieście. Dokładnie natłuść foremkę smalcem i wysyp ją ziarnami słonecznika. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką. Obsyp górę ciasta ziarnami słonecznika. Możesz delikatnie palcami docisnąć ziarna , by po upieczeniu chleba od niego nie odpadały. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce
Grahamka, weka i kajzerkaziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 2-3 łyżki octu sól pieprz Zasmażka: 2-3 łyżki smalcu lub masła 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1 1/2 - 2 kg młodych ziemniaków kefir lub zsiadłe mleko 1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych liści, drobno kroimy całą główkę(...)wysokości i gotujemy z koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po ok. 20-25 minutach dodajemy ocet i pieprz. 2. Na patelni roztapiamy masło lub smalec, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku. 3. Podajemy z kefirem i ziemniaki
Apetyczna babeczkaSkładniki: 200g makaronu casarecce 1/2 czerwonej papryki 100 g kurek garść roszponki kiełki brokuł garść czarnych oliwek mozzarella odrobina smalcu sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 6 minut (al dente). Kurki obsmażamy na smalcu,dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę.Następnie dodajemy pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku.Podajemy z roszponką, kiełkami i kawałkami mozzarelli. Smacznego
Wielki apetytbardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym
Wielki apetytSkładniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając cebulę(...)reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając cebulę(...)reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ps. Danie bierze udział w konkursie, którego współorganizatorem jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu
Wielki apetytfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej), 1/2 łyżeczki soli, 55g masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych), 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody . (szklanka=250ml) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Do miski wsypujemy obydwie mąki, mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około
Pudełko rozmaitościpowstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki(...)oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto
kgwjanczeworabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;) Placek z rabarbarem Babci Julii Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 13 dag cukru pudru 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec) 3 żółtka 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1 łyżki śmietany Masa: 1/2 kg rabarbaru 10 dag cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru(...)pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:) Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach. Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy
Lawendowe Niebokrucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa sezam do posypania białko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)pokruszyć drożdże, dodać cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować
Kuchnia Danusi