który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3 średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego(...)cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się
Mama Gotujeosób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Kapusta czerwona 0,75 kg Pół dużej cytryny Mielony kminek Cukier Sól himalajska Pieprz czarny Garść suszonej żurawiny 1 duża cebula Smalec (najlepiej domowy) Mąka pszenna Przygotowanie: 1/ Kapustę kroimy na 4 części, usuwamy głąb, szatkujemy trzymając części kapusty poziomo. 2/ Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak by ją zakryć, solimy wodę(...)minut pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywą. 3/ Parę minut przed końcem gotowania dodajemy: żurawinę, cukier, sok z cytryny, kminek i pieprz. Na sam koniec dodajemy przesmażoną na smalcu szklistą i doprawioną cebulkę pokrojoną w duże kostki na końcu podsypaną mąką. 4/ Jeśli kapusta nie jest wystarczająco gęsta można na sicie dodawać stopniowo mąkę mieszając jednocześnie. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew(...)pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą, a pozostały
Taste Of My Dayzawsze, nie tylko "od tłustego czwartku". 40 dag mąki pszennej 7 żółtek 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %lub 22% zapach wanilinowy 3 łyżki wódki albo spirytusu 3 kostki smalcu Żółtka, śmietanę zmieszać, dodać pomału wódkę. Dodać szczyptę soli. Z mąki zrobić dołek, wlać żółtka i śmietanę. Wyrobić. Ciasto wałkować bardzo cienko, wycinać prostokąty o wymiarach(...)Każdy pasek przecinać pośrodku wzdłuż i przewlekać przez otwór. Smalec rozgrzać w garnku o dużym dnie. Partiami sparzyć faworki. odsączać na papierowym ręczniku i posypywać cukrem pudrem
Humanistka w kuchniŚwietnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3- 4 cm powyżej poziomu grzybów i gotować około 45 minut. Wodę z odcedzonych grzybów(...)zachować, a same grzyby pokroić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną cebulę i czosnek. W głębokiej patelni roztopić smalec i wsypać kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać wywar z grzybów i dorzucić kostkę rosołową. Kaszę dusić na lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano
Trzeci talerzserniczek smakuje:) Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej; 10 dkg cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 1 jajko; 10 dkg margaryny; 1 czubata łyżka smalcu; Składniki na masę serową: 1,25 kg sera białego tłustego lub półtłustego; 0,5 szklanki oleju; 3 szklanki mleka; 1 szklanka cukru pudru; 1 budyń śmietankowy; 2 jajka; 4 żółtka(...)białek; 1 szklanka cukru kryształu; Wykonanie: Do miski lub na stolnicę przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodać margarynę i smalec, dobrze posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem
In my kitchensłodki:) Za przepis baaaaardzo dziękuję Beatce W. Polecam Wam to ciasto. Składniki na formę wymiarach 35x25 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać margarynę i smalec i posiekać nożem, następnie trochę rozetrzeć palcami. Dodać żółtka i zarobić ciasto
In my kitchenSkładniki : około 110 dag mięsa- karczku jabłko kilka ząbków czosnku kilka suszonych śliwek łyżka smalcu sól, pieprz czarny Przygotowanie : Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, czosnek przecisnąć przez praskę Mięso posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem, pozostawić w przykrytej miseczce na około 12 godz. w chłodnym miejscu Po tym czasie posypać solą, nakłuć ostrym widelcem, włożyć do rękawa, obłożyć plasterkami obranego jabłka(...)dołożyć 5-6 śliwek, a na wierzch mięsa położyć smalec i zamknąć rękaw Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 min, po tym czasie zmniejszyłam temp. do 160 *C, piekłam około 80 min. Powstały w czasie pieczenia sos można zagęścić mąką np. ziemniaczaną i polać nim mięso. Paluszki lizać :) Może przepis przyda się jeszcze na tegoroczne Święta
Proste Potrawyindyka z cebulką w sosie własnym Wątróbka oczywiście podawana z ziemniaczkami. Składniki : 5 wątróbek z indyka 2 średniej wielkości cebule sól pieprz pół szklanki mąki 2,5 łyżeczki smalcu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wątróbki płuczemy i odkładamy na ręcznik papierowy. Cebulkę kroimy w piórka. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy smalec. Na talerzyk wysypujemy mąkę i obtaczamy nasze wątróbki, następnie kładziemy na patelnie. Smażymy chwilę z jednej strony, odwracamy na drugą i po chwili dodajemy cebulkę i posypujemy solą i pieprzem
Sprawdzone przepisy kulinarneduszenia. Składniki na 4 porcje: 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy(...)obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Mięso przełożyć do miski, posypać mąką i papryką w proszku. Dokładnie wymieszać, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony (najlepiej to zrobić partiami), przełożyć do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć jałowiec
Pełny talerzprzygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia. Składniki : * 300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego * cebula * 2 ząbki czosnku * łyżka smalcu * szklanka zimnej wody * jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa
Magiczne Życie MartySkładniki: marchew 3 średnie, seler 1 mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki(...)łyżki na gorącym smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa, cebulę, czosnek wsypać pokrojoną w większą kostke łopatkę obsypaną mąką, pieprzem mielonym, garam masala i razem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając wlać wodę, przyprawę w płynie i dusić do miękkości mięsa na mniejszym ogniu na koniec dodać śmietanę słodką i zagotować na większym ogniu z 2-3 minuty
W Mojej Kuchni Lubięłyżki cukru 1 łyżka margaryny 1 łyżka wódki bądź spirytusu 2 łyżki octu 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% cukier waniliowy- do smaku 2 kostki smalcu - do smażenia cukier puder do posypania 1. Do miski wsypać mąke, dodać żółtka, jako, śmietanę, ocet, margarynę, spirytus, sól, cukier waniliowy, cukier i wszystko dokładnie wyrobić. 2. Na obsypanym mąką(...)środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przewinąć przez dziurkę jeden z boków/końcówkę. 3. Uformowane faworki/chruściki wrzucać partiami do rozgrzanej patelni z roztopionym smalcem. Smażyć, aż do uzyskania złotego kolorku. 4. Usmażone faworki/chruściki przekładać na papier do pieczenia/albo papier kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
UgotowaćSkładniki (na duży, pełny talerz): 200 g mąki 1 łyżka cukru pudru 2 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 1 łyżka octu lub 1 łyżka spirytusu ok. 4 kostki smalcu do smażenia Ze wszystkich składników zagniatamy bardzo gęste, sprężyste ciasto. A potem bierzemy ciasto w obie ręce i mocno... rzucamy nim o stolnicę. Przynajmniej 200 razy. Nie żartuję(...)czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta jest dużo radzę podzielić ciasto na więcej kawałków, wtedy będzie się łatwiej je wałkowało. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym smalcu, przewracając w trakcie smażenia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i... smacznego :) Rozwałkowane ciasto tniemy na paski, które nacinamy w środku i przewlekamy formując faworki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!trochę zabawy, ale za to dają niesamowity efekt :) Składniki: 6 żółtek ¾ szklanki śmietany 18% 2 ½ szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 25ml rumu lub spirytusu Dodatkowo: Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Około 200g marmolady twardej np. różanej W mące robimy dołek, do którego dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, olej i rum. Całość wyrabiamy na gładką(...)mocno ściskamy palcami na środku, by dobrze się zlepiły. Gdy wszystkie róże mamy już gotowe, przystępujemy do pieczenia. Każdą różę pieczemy obustronnie na złoty kolor, po czym wyjmujemy ze smalcu i osuszamy na papierze kuchennym lub siatce do pieczenia frytek (ja używam siatki, podkładam pod nią talerz, by tłuszcz miał gdzie spływać). Po około 2 – 3 minutach, róże przekładamy
Smakowy Raj