miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do skarmelizowania: 2-3 łyżki cukru 6-7 łyżek wody 1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia(...)melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy
Apetyczna babeczkaniedużej pomarańczy 1 łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 30 g masła do smażenia - 2 kostki planty + 2 kostki smalcu lub tylko planta, olej lub smalec (minimum 1,5 l) cukier puder po posypania 1. W małym rondelku nad kąpielą wodną ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, prawie białą masę, dodajemy
Kuchnia PrezydentowejSmaczny sposób na przygotowanie drobiowych podudzi. Składniki: 1 kg podudzi drobiowych, 4 dag smalcu, 2 cebule, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 szklanka wody, sól do smaku. Wykonanie: Na gorącym smalcu usmażyć pokrojoną cebulę, posypać papryką, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażyć na wolnym ogniu. Mięso posolić, ułożyć na cebuli
Tradycyjna Kuchniapotem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie(...)której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym smalcu, dołożyłam posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem
Kuchenne zapiski Edytykajzerki 4 jajka około 5 łyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się(...)pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce wyjść, przez chwilkę
Kuchenne zapiski EdytyMagda co jakiś czas jeździ do siebie na wieś. A jak już pojedzie to zawsze musi mi przywieźć od babci jedną z dwóch rzeczy: albo pasztet z królika, albo smalec :) Tym razem akurat padło na pasztet. Babcia robi taki pasztet (z własnych królików), że mi kapcie spadają! W życiu takiego nie jadłem! Za każdym razem zajadam się nim jakbym pierwszy(...)dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy
Marder&Marder ManufactureDwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej(...)obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem
Marder&Marder Manufactureprostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g) 2 łyżki przyprawy korzennej, z lekkim czubkiem 2 kopiaste łyżeczki kakao garstka łuskanych orzechów, pół na pół laskowych i włoskich szczypta soli W wysokim i szerokim garnku umieszczamy miód, cukier(...)smalec. Cały czas dobrze mieszając doprowadzamy do wrzenia, pilnując, by cukier dobrze się rozpuścił. Pozostawiamy do ostudzenia (masa zgęstnieje). Do letniego mleka wsypujemy sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki
Kuchenna Kontrrewolucyaktórego powstanie. Wersja z kostką Knorka, może być nie najlepszym pomysłem, dlatego lepiej zacząć od ugotowania dobrego rosołu. Składniki : 3 cebule (średnie) bulion (rosół) – 0,75 l łyżka smalcu łyżka miodu łyżka śmietany – 30% pieprz, sól, szczypta papryki Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na smalcu (oliwie, maśle) z odrobinką soli (łatwiej puści soki) – musi się konkretnie
Ugotuj to sam ...działania musimy namoczyć fasolę – najlepiej dzień wcześniej zalać zimną wodą. Składniki : fasola – ok. 300 g boczek wędzony – ok. 300 g koncentrat pomidorowy 2 duże cebule łyżka smalcu opcjonalnie – wędzona, tłusta kiełbasa (można dodać razem z boczkiem) przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra jeśli lubicie, majeranek, troszkę kminku) W dużym garnku gotujemy(...)może być za miękka bo zacznie się rozpadać) dodajemy do niej podsmażony boczek. Na tej samej patelni przesmażamy 2 grubo pokrojone cebule, do której możemy dodać łyżkę smalcu. Zrumienioną cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawy dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym „ogniu” jeszcze ok. 15-20 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na bloga i pyszne ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki, jedna margaryna ( 250 g) 1 łyżka smalcu 5 żółtek, 1 łyżka śmietany, 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Beza: 5 białek ok 3/4 szklanki cukru Owoce: 1 kg truskawek (powinny zakryć całą blaszkę Blaszka(...)wymiarach 24 x 36 cm. WYKONANIE: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem. Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy. Dno i boki blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem
W kuchennym oknie Ewyporcji, z której wyszedł mi całkiem spory talerz ciasteczek. Składniki: 1 duże jajko 3/4 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Jajko, cukier, mleko oraz obie mąki zmiksować na gładkie ciasto. Konsystencją powinno przypominać to naleśnikowe, z tym że ma być bardziej gęste. Ciasto(...)odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190 stopni (ja smażyłam na smalcu). Foremki do rozetek włożyć na kilka minut do gorącego tłuszczu aby się nagrzały. Następnie zanurzać w cieście do połowy i natychmiast włożyć do tłuszczu. Smażyć aż ciasteczka się zezłocą. Wówczas należy je przenieść na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu (przy zdejmowaniu ciastka
My simple kitchenjaką jadłam do tej pory :) Długo szukałam ciasta, które by mi odpowiadało. Zdecydowałam się skorzystać z przepisy znalezionego w internecie (poniżej źródło). Dokonałam jednak kilku drobnych zmian - dodałam trochę smalcu i część jajek zastąpiłam samymi żółtkami, dzięki czemu ciasto stało się bardziej kruche i delikatniejsze w smaku :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), lecz wprowadziłam kilka zmian. Ciasto na małą(...)blaszkę (u mnie kwadratowa). Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 200 g masła 50 g smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko
My simple kitchensmakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier
My simple kitchennagrodę od firmy Hortex. Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Składniki: 2 polędwiczki z dzika 2 łyżki smalcu do smażenia sól 1 łyżeczka mąki Marynata: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego(...)wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy. Marynatę cedzimy przez sitko. Wyciągamy liście, pieprz i ziele. Cebulę z zalewy miksujemy na gładko. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć polędwice na rumiano z każdej strony. Wlewamy 3/4 szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej .( zależy
O kuchni z uczuciem