 porcje kurczakowe z cebulą duszone... 202
porcje kurczakowe z cebulą duszone... 202Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym smalcu zrumienić
W Mojej Kuchni Lubię Piernik staropolski-dojrzewający 224
Piernik staropolski-dojrzewający 224książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu 2 szkl. cukru 25 dkg smalcu albo masła 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe(...)masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć
Moje domowe kucharzenie Piernik staropolski z masą orzechową 310
Piernik staropolski z masą orzechową 310przełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :) PIERNIK: 250g miodu 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki cukru białego 75g masła 50g smalcu 2 małe jajka 500g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 20g przyprawy do piernika MASA ORZECHOWA: 300g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka(...)60ml spirytusu POWIDŁA: 2 szklanki powideł śliwkowych 1 gorzka czekolada POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50g masła 1 czekolada mleczna Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka, dodać przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto
https:KKuchniaMniam Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 194
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 194Obowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej . Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchnia Młoda kapusta duszona z pomidoram 148
Młoda kapusta duszona z pomidoram 148przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy dość drobno nożem.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchnia Kopytka z sosem grzybowym 160
Kopytka z sosem grzybowym 160ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany 18% Sól,pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki(...)mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Kopytka układamy
Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy 208
Sos grzybowy 208grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy
Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowa bez śmietany 233
Zupa kalafiorowa bez śmietany 233spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić(...)małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu i maki zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie Fasolka po bretońsku 202
Fasolka po bretońsku 202klasycznej , głównie przyprawami. Składniki 400 g fasoli jaś 100 g chudego wędzonego boczku 200 g kiełbasy z galaretką 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml soku pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 listek laurowy 2 ziarenka(...)razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości
R'n'G Kitchen Oponki 198
Oponki 198można pominąć jeśli macie zamiar oponki polukrować) 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka spirytusu (lub octu) 200 g kwaśnej śmietany 32 g cukru waniliowego 2-3 kostki smalcu cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę biały ser, żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na grubość(...)wykrawać szklanką kółka. Dziurki najlepiej wykroić przy pomocy nakrętki od spirytusu. Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu i ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.pl Staropolski piernik długo dojrzewający 157
Staropolski piernik długo dojrzewający 157Składniki miód, 500g cukier, 1.5 szklanki smalec, 250g mąka pszenna, 1kg mleko, 125ml jajka, 3 sztuki przyprawa do piernika, 2 opakowania soda oczyszczone, 3 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną
Gotowanie moimi oczami Ciastka z maszynki 168
Ciastka z maszynki 168znikały, lub słoik z ciasteczkami. Zgonić było na kogo - była nas czwórka :) składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 4 łyżki śmietany 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, smalec,wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier
Darcia w kuchni Pasztet drobiowy 238
Pasztet drobiowy 238pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez(...)mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut
Darcia w kuchni Żeberka w sosie z grzybów leśnych 317
Żeberka w sosie z grzybów leśnych 317KŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz czarny ok 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 400ml grzybów leśnych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietanki 30% smalec Żeberka pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być
https:KKuchniaMniam Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 265
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 265ugotowaniu pozostawimy je co najwyżej do przestygnięcia, a nawet schowamy do lodówki do następnego dnia. Natomiast przed podaniem podsmażmy je na złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się prawdziwą ucztą(...)pozostawiamy do przestygnięcia (możemy również przechowywać przez pewien czas w lodówce). Pierogi najlepiej podać w taki sposób, że podsmażamy je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, na lekko rumiano i chrupiąco, po czym serwujemy z zeskważonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem. Uwagi Nie musimy wykorzystać od razu całego farszu, gdyż można go przechowywać przez kilka
Kulinarna Pokusa