smalec przepis - 3000 przepisów (strona:122/200)

Smalec domowy ze starej kuchni 115

Poezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3   Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka   Przygotowanie Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
rozetki- ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu 131

cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Ciepłe posypać cukrem pudre

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 201

szklanki ciepłego mleka  2 łyżki drobnego cukru  ¼ szklanki oleju  5 dag drożdży  2 łyżki alkoholu, ( u mnie rum)  szczypta soli  olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra) Do miseczki kruszę drożdże, wlewam pół szklanki mleka,wsypuję  łyżkę cukru i  troszkę mąki, tak aby zrobić zaczyn.   Nakrywam

Takie tam pichcenie
KOTLET SCHABOWY 176

KOTLET SCHABOWY Nie ma nic lepszego jak nasz tradycyjny, polski kotlet schabowy. Składniki: schab jajko sol pieprz olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Schab myjemy i kroimy na plastry.    2. Kazdy plaster rozbijamy z obu stron, tłuczkiem do mięsa.  3. Solimy i pieprzymy.  4. Przygotowujemy 2 głębokie talerze. a) do jednego wbijamy sparzone wcześniej jajko

Kulinarnie z Polką na Kresach
Chrust - chrusty, faworki 99

Gotowy płat ciasta kroimy w wąskie pasy o długości ok. 8-10 cm, nacinamy na środku i przewlekamy ciasto przez dziurkę. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można łączyć smalec z olejem rzepakowym. Czas pieczenia to nie dłużej niż 30-40 sekund, obracając widelcem aby obydwie strony równo się zarumieniły. Łyżką cedzakową wyciągamy chrust z oleju i odsączamy

Apetyczna babeczka
7 rad dzięki którym Twoje pączki będą idealne! 100

ciasta, zbyt rozgrzany spowoduje szybkie zrumienienie się ciasta, podczas gdy środek zostanie surowy. Pączki możesz sprawdzić wykałaczką, podobnie jak ciasto w trakcie pieczenia.  Faworki lub pączki smażone na smalcu będą bardziej chrupiące. Zbyt wysoką temperaturę tłuszczu można obniżyć wrzucając do niego obranego ziemniaka. 3. Aby pączki były mniej tłuste, do ciasta dodaj spirytus lub ocet (2 łyżki

Pora coś zjeść
Pączki z różą 148

cukru  1/2 l mleka   6 żółtek  jajko  1/2 laski wanilii  skórka z cytryny  sól  kieliszek spirytusu 6 łyżek oleju Dodatkowo smalec do smażenia konfitura z róży  cukru pudru do posypania WYKONANIE Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 20 dag mąki i 1/2 szklanki mleka.  Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy

W kuchennym oknie Ewy
Kasztanki- mini pączusie 164

cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny   Lukier: 2 szklanki cukru pudru,   8-10 łyżek gorącej wody,   Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki i zalewamy drożdże. Dokładnie mieszamy.   Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru

Passion of Cooking
Pączki ziemniaczane 260

masła 40 g drożdży 6 płaskich łyżek cukru pudru  8 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu domowe powidła lub twarda marmolada  1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy  Cukier puder do posypania  Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Drożdże

Mia Cucina Sofieta
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 236

się mniejszym krążkiem ciasta i zlepis brzegi d) z krążków z nadzieniem wykrawa się pączki Smażenie. Pączki najlepiej smażyć w płaskim rondelku w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu np. oleju, smalcu. Wielkość rondelka należy dobrać tak, aby pączki smażone mogły się swobodnie pływać. Do rondelka z tłuszczem należy pączki wrzucać wierzchnią stroną i smażyć powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło

Ciastka - domowe słodkości
Pączki serowe z kokosem. 155

tłustego sera twarogowego 2 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany 200 g kokosu (drobne wiórki) 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 5 łyżek cukru 1 kieliszek spirytusu olej + smalec           Sposób przyrządzania:             Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Rogaliki z marmoladą (na smalcu) 178

Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować

Kuchnia domowa Ani
PĄCZKI TRADYCYJNE 167

roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane

Słodko-Słony Świat Ilony
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 154

tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko, 1 szklanka, - drożdże, 6 dkg - żółtka, 4 - cukier puder, pół szklanki, - stopione masło, 1/4 szklanki, - stopiony smalec, 1/4 szklanki, - konfitura 1/2 szklanki mleka zagrzać,dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłym miejscu, żeby ruszyły. My wykorzystałyśmy bardzo lekko nagrzany piekarnik, Żółtka utrzeć do białości z cukrem

Wypisz Wymaluj
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 104

pączki i nie tylko: 1. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis pierwszy z suchych drożdży i masła PRZEPIS 2. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem

Wypisz Wymaluj